A1 Hrvatska bilježi rast prihoda 1 posto, a bruto dobiti 7,1 posto

A1 Hrvatska bilježi rast prihoda 1 posto, a bruto dobiti 7,1 posto

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Najnoviji rezultati poslovanja A1 Hrvatska, drugog po veličini domaćeg telekom operatora pokazuju da je ukupan prihoda porastao 1 posto u prvih devet mjeseci ove godine i to na 323,5 milijuna eura, dok je u trećem kvartalu prihod tek malo porastao na 114,9 milijuna eura odnosno 0,4 posto.

Dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla je na godišnjoj razini za 7,1 posto na 115,9 milijuna eura, dok je čak i veći rast zabilježen u posljednjem kvartalu i to 7,7 posto. EBITDA A1 Hrvatska tako je u razdoblju od srpnja do kraja rujna ove godine dosegla 49,3 milijuna eura.

Ako se pak pogleda EBITDA nakon isključenja lizinga, a sve prema novim knjigovodstvenim standardima rast je 8 posto u devet mjeseci odnosno čak 8,4 posto u posljednjem kvartalu ove godine. Tako je za devet mjeseci EBITDA dosegla 96,5 milijuna eura, dok je u posljednjem trećem kvartalu dosegla 41,9 milijuna eura.

Istovremeno su nastavljene snažne investicije u mrežnu infrastrukturu, posebno mobilne mreže nove generacije i fiksni pristup, dok su kapitalne investicije rasle 9.4% i iznose 61,4 milijuna eura.

Kada je pak riječ o prihodima od usluga A1 Hrvatska u devet mjeseci bilježi rast od 2,1 posto na 277,1 milijuna eura, odnosno u trećem ovogodišnjem kvartalu 1,8 posto na 100,2 milijuna eura.

Prihodi od mobilnih usluga porasli su 2 posto na 181,9 milijuna eura odnosno 1,7 posto u razdoblju od srpnja do rujna ove godine i to na 68,3 milijuna eura.

Prihodi od fiksne telefonije porasli su 2,2 posto na 95,2 milijuna eura i prvih devet mjeseci, a u posljednjem kvartalu 1,8 posto na 31,9 milijuna eura.

Broj mobilnih korisnika je u devet mjeseci povećao 1,4 posto na 1,903 milijuna korisnika, dok je broj korisničkih linija u fiksnoj telefoni povećan 2,9 posto na 687,9 tisuća.  Mobile churn u devet mjeseci iznosio je 2,3 posto, dok je u trećem kvartalu ove godine bio svega 2,1 posto.

Za poslovanje u Hrvatskoj u izvješću Telekom Austria Grupe ističu kako je konkurencija na mobilnom segmentu telekom tržišta i dalje vrlo visoka, dok u fiksnoj telefoniji se osjeti kako raste segment IPTV usluga i tu ima sve više zahtjeva korisnika za takvim uslugama internetske televizije. A1 Hrvatska tome može zahvaliti prije svega jer je riječ o tome da je ovo druga godina od kada imaju u svome TV portfelju UEFA Ligu Prvaka.

Ukidanje naknade za korištenje mreže za korisnike na bonove te uvođenje ponude neograničenog interneta utjecalo je na prihode u mobilnom segmentu. Unatoč porastu broja korisnika za 1.4%, prosječni prihod po korisniku (ARPU) niži je za 0.5%. Prihodi od fiksnih usluga rastu zbog povećanja broja korisnika u svim segmentima (govorne usluge, broadband i TV usluge) te uvođenja naknade za pristup uslugama fiksne mreže u rujnu. Prosječni prihod po priključku (ARPL) viši je za 0.7%, iako je broj kućanstava koja koriste fiksne usluge niži 1.5%.

“A1 Hrvatska ostaje snažan igrač i izazivač na domaćem telekomunikacijskom i digitalnom tržištu. Ove godine predstavili smo LTE Advanced Pro mobilnu mrežu s brzinama do 1,35 Gbps te prvu NB IoT mrežu s nacionalnom pokrivenošću, čime smo omogućili razvoj IoT poslovnih modela. Također, uspješno smo demonstrirali 5G na mobilnim uređajima kao prvi operator u Hrvatskoj. Neovisno P3 testiranje potvrdilo je da je A1 najbolja mobilna i fiksna mreža u Hrvatskoj, što nas je dodatno motiviralo da s jednakom predanošću nastavimo i dalje. Pozitivna investicijska klima otvorit će mogućnost bržoj implementaciji mreža nove generacije i razvoju Hrvatske kao modernog digitalnog društva. Odlučni smo biti partner u ovim ključnim procesima“, ističe u komentaru za ICTbusiness.info predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Jiří Dvorjančanský.

Još iz kategorije

Kina lansirala 5G mrežu

Kina lansirala 5G mrežu

15.11.2019. komentiraj

Kina je prije roka pustila “u pogon” mobilnu mrežu pete generacije (5G) i sad je u svojoj “ponudi” imaju China Telecom, China Unicom i China Mobile, a cijene koje nude su iznimno niske jer se kreću na otprilike 18 američkih dolara mjesečno po paketu!

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

14.11.2019. komentiraj

Hrvatski Telekom otvorio je danas svoj novi Business Showroom, inovacijski centar u kojem će predstavljati svoja najnaprednija tehnološka rješenja kojima digitalizira hrvatske tvrtke i gradove.Uz to, najjači domaći telekom operator predstavio je i svoj novi data centar, odnosno nadograđeni postojeći data centar u Selskoj ulici u Zagrebu gdje će korisnicima biti po prvi put na raspolaganju u Hrvatskoj Microsoft Azure Stack.

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

14.11.2019. komentiraj

Pružatelji komunikacijskih usluga širom svijeta prepoznali su potrebu za brzim uvođenjem umjetne inteligencije (UI) i automatizacije kako bi na troškovno učinkovit način poboljšali korisničko iskustvo u skladu sa sve bržim uvođenjem 5G temeljenog Interneta stvari i Industrije 4.0.