A1 Hrvatska bilježi rast prihoda 1 posto, a bruto dobiti 7,1 posto

A1 Hrvatska bilježi rast prihoda 1 posto, a bruto dobiti 7,1 posto

Foto: Dražen Tomić / Goran Matošević / Tomich Productions

Najnoviji rezultati poslovanja A1 Hrvatska, drugog po veličini domaćeg telekom operatora pokazuju da je ukupan prihoda porastao 1 posto u prvih devet mjeseci ove godine i to na 323,5 milijuna eura, dok je u trećem kvartalu prihod tek malo porastao na 114,9 milijuna eura odnosno 0,4 posto.

Dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla je na godišnjoj razini za 7,1 posto na 115,9 milijuna eura, dok je čak i veći rast zabilježen u posljednjem kvartalu i to 7,7 posto. EBITDA A1 Hrvatska tako je u razdoblju od srpnja do kraja rujna ove godine dosegla 49,3 milijuna eura.

Ako se pak pogleda EBITDA nakon isključenja lizinga, a sve prema novim knjigovodstvenim standardima rast je 8 posto u devet mjeseci odnosno čak 8,4 posto u posljednjem kvartalu ove godine. Tako je za devet mjeseci EBITDA dosegla 96,5 milijuna eura, dok je u posljednjem trećem kvartalu dosegla 41,9 milijuna eura.

Istovremeno su nastavljene snažne investicije u mrežnu infrastrukturu, posebno mobilne mreže nove generacije i fiksni pristup, dok su kapitalne investicije rasle 9.4% i iznose 61,4 milijuna eura.

Kada je pak riječ o prihodima od usluga A1 Hrvatska u devet mjeseci bilježi rast od 2,1 posto na 277,1 milijuna eura, odnosno u trećem ovogodišnjem kvartalu 1,8 posto na 100,2 milijuna eura.

Prihodi od mobilnih usluga porasli su 2 posto na 181,9 milijuna eura odnosno 1,7 posto u razdoblju od srpnja do rujna ove godine i to na 68,3 milijuna eura.

Prihodi od fiksne telefonije porasli su 2,2 posto na 95,2 milijuna eura i prvih devet mjeseci, a u posljednjem kvartalu 1,8 posto na 31,9 milijuna eura.

Broj mobilnih korisnika je u devet mjeseci povećao 1,4 posto na 1,903 milijuna korisnika, dok je broj korisničkih linija u fiksnoj telefoni povećan 2,9 posto na 687,9 tisuća.  Mobile churn u devet mjeseci iznosio je 2,3 posto, dok je u trećem kvartalu ove godine bio svega 2,1 posto.

Za poslovanje u Hrvatskoj u izvješću Telekom Austria Grupe ističu kako je konkurencija na mobilnom segmentu telekom tržišta i dalje vrlo visoka, dok u fiksnoj telefoniji se osjeti kako raste segment IPTV usluga i tu ima sve više zahtjeva korisnika za takvim uslugama internetske televizije. A1 Hrvatska tome može zahvaliti prije svega jer je riječ o tome da je ovo druga godina od kada imaju u svome TV portfelju UEFA Ligu Prvaka.

Ukidanje naknade za korištenje mreže za korisnike na bonove te uvođenje ponude neograničenog interneta utjecalo je na prihode u mobilnom segmentu. Unatoč porastu broja korisnika za 1.4%, prosječni prihod po korisniku (ARPU) niži je za 0.5%. Prihodi od fiksnih usluga rastu zbog povećanja broja korisnika u svim segmentima (govorne usluge, broadband i TV usluge) te uvođenja naknade za pristup uslugama fiksne mreže u rujnu. Prosječni prihod po priključku (ARPL) viši je za 0.7%, iako je broj kućanstava koja koriste fiksne usluge niži 1.5%.

“A1 Hrvatska ostaje snažan igrač i izazivač na domaćem telekomunikacijskom i digitalnom tržištu. Ove godine predstavili smo LTE Advanced Pro mobilnu mrežu s brzinama do 1,35 Gbps te prvu NB IoT mrežu s nacionalnom pokrivenošću, čime smo omogućili razvoj IoT poslovnih modela. Također, uspješno smo demonstrirali 5G na mobilnim uređajima kao prvi operator u Hrvatskoj. Neovisno P3 testiranje potvrdilo je da je A1 najbolja mobilna i fiksna mreža u Hrvatskoj, što nas je dodatno motiviralo da s jednakom predanošću nastavimo i dalje. Pozitivna investicijska klima otvorit će mogućnost bržoj implementaciji mreža nove generacije i razvoju Hrvatske kao modernog digitalnog društva. Odlučni smo biti partner u ovim ključnim procesima“, ističe u komentaru za ICTbusiness.info predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Jiří Dvorjančanský.

Još iz kategorije

HT završio modernizaciju mobilne mreže

HT završio modernizaciju mobilne mreže

19.02.2020. komentiraj

Uvođenjem najsuvremenije opreme u Hrvatskoj završena je potpuna modernizacija mobilne mreže Hrvatskog Telekoma, koja je spremna za 5G tehnologiju i napredne usluge budućnosti. Riječ je o najvećoj privatnoj infrastrukturnoj investiciji u Hrvatskoj u 2019. godini, u sklopu koje je HT uložio više od milijardu kuna u obnovu svih odašiljača svoje mreže, koji sada svi podržavaju 4G/LTE tehnologiju. Povećana je pokrivenost u objektima sa 76 na 89 posto, a korisničke brzine su povećane za 75 posto u odnosu na 2017. godinu, čime je poboljšana i ujednačena kvaliteta mobilnih usluga za sve korisnike u Hrvatskoj. Bez obzira žive li u gradovima ili u ruralnim sredinama Lijepe naše, na svojim mobitelima korisnici će imati vidljivu oznaku 4G koja garantira sve mobilne usluge bez pucanja, smrzavanja i zastajkivanja.

Njemačka dozvolila Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka dozvolila Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.02.2020. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei i službeno je dobio dopuštenje za rad na mobilnim mrežama pete generacije (5G) u Njemačkoj jer Kršćanski demokrati (Christian Democrats CDU) i Kršćansko-socijalna unija (Christian Social Union CSU) glasali su protiv njegova isključenja iz budućih javnih nabava za uspostavu te mreže u zemlji.

Pad prihoda i dobiti HT-a u 2019. godini

Pad prihoda i dobiti HT-a u 2019. godini

18.02.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom u prošloj poslovnoj godini zabilježio je pad prihoda na 7,885 milijardi kuna što je za 0,81 posto manje negoli u poslovnoj 2018. godini. Dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) prije jednokratnih stavki nakon najmova u 2019. godini iznosi 2.908 milijuna kuna te je za 4,1 posto niža u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uglavnom zbog povećanih materijalnih i roaming troškova te troškova osoblja. Zadržana je visoka marža EBITDA-e nakon najmova na razini od 37,7 posto.