A1 Hrvatska bilježi blagi pad prihoda

A1 Hrvatska bilježi blagi pad prihoda

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Drugi po veličini domaći telekom operator A1 Hrvatska je prema podacima Telekom Austria Grupe u prvom ovogodišnjem kvartalu zabilježio ukupne prihode 101,2 milijuna eura koji su niži za 0,9 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Uz to, poslovni rezultati pokazuju kako su manji su prihodi od prodaje uređaja, dok su prihodi od usluga nastavili rasti. Na poslovanje su utjecali značajno manji troškovi što je donijelo povećanje dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) za 5,1 posto na 33,3 milijuna eura. Zbog investicije u RF spektar s početka 2019., ove su godine u odnosu na isto razdoblje lani iskazana niža ulaganja od 42,9 posto i iznose 14,1 milijuna eura.

Broj korisnika usluga u fiksnom segmentu niži je za dva posto dok je istodobno prosječni prihod po priključku (ARPL) viši za četiri posto i iznosi 31,6 eura. Na to su najviše utjecali povećanje prihoda od ICT rješenja i usluga te prošlogodišnje poskupljenje fiksnih usluga.

U mobilnom segmentu porast prihoda dolazi iz rasta ukupnog broja mobilnih korisnika od 4,3 posto, praćen nastavkom migracije prepaid korisnika na pretplatu, te potražnjom za Homebox rješenjima, dok je prosječan prihod po korisniku (ARPU) od 10,1 eura, stabilan. Broj korisnika na ugovor povećan je 8 posto. Potrošnja u minutama u mobilnom segmentu veća je 9,4 posto i u prosjeku iznosi 343 minute.

Churn rate u prvom kvartalu ove godine bio je 2,1 posto što je za 0,8 postotnih poena manje nego li u ustom razdoblju prethodne godine.

Na upit ICTbusiness.info iz A1 Hrvatska ističu da globalna pandemija COVID-19 nije zaobišla ni Hrvatsku te su poslovni pokazatelji za prvi kvartal 2020. uvelike oblikovani pritiskom na telekomunikacijsko tržište i maloprodaju koji je uzrokovala pandemija i uvedene izvanredne mjere u ožujku. Zabilježene su niže stope rasta prihoda te su se povećala rizična odnosno nenaplativa potraživanja, objašnjavaju iz A1 Hrvatska.

Utjecaji pandemije uzrokovani zastojem u poslovanju tijekom ožujka imali su značajan utjecaj na poslovne pokazatelje prvog kvartala 2020., a dugoročne posljedice utjecat će na potencijal razvojnih i investicijskih kapaciteta, tvrde u A1 Hrvatska.

Upitali smo i za komentar predsjednika Uprave A1 Hrvatska Jiříja Dvorjančanskog koji za ICTbusiness ističe da uz dobre trendove u povećanju tržišnog udjela i manjem broju odljeva korisnika, početak 2020. pokazao je da korisnici, osim međunarodnog P3 mjerenja, prepoznaju A1 kao najbolju mobilnu i fiksnu mrežu u Hrvatskoj.

"Međutim, kraj kvartala i izvanredne okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 značajno su utjecale na poslovne rezultate. Pomoć korisnicima i zajednici posebno je vidljiva u kriznim vremenima kao što su ova. A1 Hrvatska donirala je KB Dubrava potrebnu medicinsku opremu za liječenje najteže oboljelih pacijenata od COVID-19 virusa u iznosu od 1,5 milijuna kuna, a kompanijama i korisnicima pružili smo  potrebne kapacitete za neometani rad od kuće i provedbu nastave na daljinu. Kako bi se što jednostavnije prilagodili novim okolnostima i ostanku kod kuće,  korisnicima smo osigurali dodatne gige za surfanje te dječje i filmske TV kanale. Pravovremenom akcijom naših stručnjaka nakon potresa, brojnim ključnim institucijama kao što su bolnice omogućili smo besprekidno funkcioniranje, povećanje kapaciteta i spajanje na nove lokacije. Pritisak se osjeća i u ICT sektoru, a pred nama je jednako neizvjesno i teško razdoblje, kao i pred cjelokupnim gospodarstvom. Kao dugoročna negativna posljedica koronavirusa moguće je značajno smanjenje prihoda od roaminga, uz istovremeno usporavanje poslovanja, naplate potraživanja i ugovaranja usluga. Unatoč svemu, kao infrastruktura od nacionalne važnosti u A1 Hrvatska smo fokusirani na podršku korisnicima i neometan rad mreže“, ističe Dvorjančanski na upit ICTbusiness.info.

Još iz kategorije

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

23.05.2020. komentiraj

Posljednji, četvrti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative bit će otvoren 3. lipnja 2020. u 13 sati i trajati će do 4. lipnja 2020. u 17 sati. Ovaj poziv prethodno je bio planiran za ožujak ove godine, no odgođen je zbog okolnosti nastalih širenjem bolesti COVID-19 u čitavoj Europi, pojašnjavaju iz domaćeg telekom regulatora HAKOM-a.

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

20.05.2020. komentiraj

Ericsson je morao s 11. svibnjem promijeniti prognozu o 5G pretplatama na globalnoj razini do 2025. jer se zbog pandemije koronavirusa razvoj ubrzao, kao i širenje dostupnosti te nove tehnologije. Dakle, po novom prognoza sugerira da će za pet godina biti 2,8 milijardi 5G pretplata, a ne 2,6 milijardi kako su u švedskoj kompaniji isticali tijekom studenog prošle godine.

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

17.05.2020. komentiraj

Austrijski regulator RTR donio je odluku kako će druga polovica kolovoza biti novi datum za početak aukcije 5G, nakon što je bio prisiljen odgoditi taj korak zbog izbijanja Covid-19.