6G bi mogao gurnuti brzine do 1 TB/s

6G bi mogao gurnuti brzine do 1 TB/s

Foto: DepositPhotos

Svijet se još uvijek priprema za mobilne mreže pete generacije (5G), a Kinezi gledaju prema naprijed i pripremaju teren za sljedeću generaciju - 6G. Zvuči nestvarno, ali to je očito način kako se osigurati na dominantnoj poziciji kroz narednih nekoliko desetljeća.

Naravno, sve je još uvijek podosta teoretiziranje, ali ono što se zna jest da će 6G nuditi do osam tisuća puta veće brzine od onih koje nudi 5G. Samim time, ona će biti jedan terabajt u sekundi i već to je samo po sebi potpuno nestvarno.

Jasno, u vremenima kad će stići 6G, a to će biti za sljedećih desetak godina, potrebe modernog svijeta uvelike će nadmašiti ono što nudi 5G i 1Tbps nekako će biti temelj, nešto što se uzima pod normalno. Ali, vratimo se Kinezima...

Imenovane su dvije grupe stručnjaka koje već sad rade na 6G i riječ je o velikim umovima, izvršnim direktorima iz sektora koji su se dokazali pri radu na 5G te svemu što se veže uz njega. Oni su, primjerice, u jednoj grupi i nadgledaju rad druge grupe, u kojoj su pak samo stručnjaci s tehničkog polja. Ukupno, u drugoj grupi bit će ih 37 i svi su potkovanu tehničkim znanjem, koje uz vodstvo prve grupe treba učiniti stvarnim.

I deset godina trebalo bi im biti dovoljno za to jer se i 5G razvijao upravo toliko. Naravno, 5G je ogroman skoka u odnosu na 4G pa će se na primjeru njegovih poteškoća i izazova svakako podosta naučiti. Kad to uspiju, teško je u ovim trenucima i zamisliti napredak koji će se postići.

Treba pritom imati na umu da 6G ne bi bio vezan uz prosječnog korisnika jer čak i 8K ili 16K streaming ne bi bilo nikakav teret za 6G, dapače. Bili bi "mačji kašalj". Ali, kad se gleda na pametne gradove, medinski i proizvodni sektor, prijevoz, umjetnu inteligenciju, strojno učenje, baratanje velikim podacima... Tad je ono što u teoriji može 6G baš ono što budućnost treba da bi funkcionirala onako kako je zamišljena.

Na potezu su sad stručnjaci iz drugih zemalja, prvenstveno Sjedinjenih Američkih Država, koje su podosta naučili na primjeru 5G i Huaweija...

Još iz kategorije

Ništa od povrata novca izlagačima za otkazivanje MWC-a 2020

Ništa od povrata novca izlagačima za otkazivanje MWC-a 2020

24.02.2020. komentiraj

Koronavirus izazvao je toliku paniku da se Mobile World Congress (MWC) u Barceloni prvi put u tri desetljeća neće održati, što će neki pozdraviti kao opravdanu mjeru opreza, ali mnogi će kritizirati kao pretjerano širenje panike. Ipak, odluka je donesena, najvećeg mobilnost sajma na svijetu ove godine nema, kao ni povrata novca izlagačima koji su bili voljni pojaviti se na njemu.

Hrvatski Telekom i FER pokreću projekt Campus Network u Zagrebu

Hrvatski Telekom i FER pokreću projekt Campus Network u Zagrebu

21.02.2020. komentiraj

Hrvatski Telekom pokreće projekt Campus Network u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva, a cilj projekta jest ponuditi studentima, znanstvenoj zajednici, start-upima i industriji mogućnost rada na najnovijim komunikacijskim tehnologijama kao što su Industrija 4.0, 5G mreža i IoT. Hrvatski Telekom kao dio Deutsche Telekoma započeo je suradnju po uzoru na kampus mreže koje DT pokreće u Njemačkoj, Austriji, Češkoj i Mađarskoj.

Nova oprema na više od 2200 baznih postaja HT-a donosi uštede u potrošnji električne energije i nove mogućnosti za korisnike

Nova oprema na više od 2200 baznih postaja HT-a donosi uštede u potrošnji električne energije i nove mogućnosti za korisnike

21.02.2020. komentiraj

Modernizacija mobilne mreže HT-a koja je trajala 20 mjeseci, koštala oko milijardu kuna, uključivala novu radijsku opremu na baznim postajama, koja omogućuje napredne 4G mogućnosti i pripremu za 5G, donosi uštedu električne energije, bila je vrlo zahtjevan posao, za ICTbusiness.info opisuje Ivan Uremović, direktora projekta modernizacije mobilne mreže HT-a.