6G bi mogao gurnuti brzine do 1 TB/s

6G bi mogao gurnuti brzine do 1 TB/s

Foto: DepositPhotos

Svijet se još uvijek priprema za mobilne mreže pete generacije (5G), a Kinezi gledaju prema naprijed i pripremaju teren za sljedeću generaciju - 6G. Zvuči nestvarno, ali to je očito način kako se osigurati na dominantnoj poziciji kroz narednih nekoliko desetljeća.

Naravno, sve je još uvijek podosta teoretiziranje, ali ono što se zna jest da će 6G nuditi do osam tisuća puta veće brzine od onih koje nudi 5G. Samim time, ona će biti jedan terabajt u sekundi i već to je samo po sebi potpuno nestvarno.

Jasno, u vremenima kad će stići 6G, a to će biti za sljedećih desetak godina, potrebe modernog svijeta uvelike će nadmašiti ono što nudi 5G i 1Tbps nekako će biti temelj, nešto što se uzima pod normalno. Ali, vratimo se Kinezima...

Imenovane su dvije grupe stručnjaka koje već sad rade na 6G i riječ je o velikim umovima, izvršnim direktorima iz sektora koji su se dokazali pri radu na 5G te svemu što se veže uz njega. Oni su, primjerice, u jednoj grupi i nadgledaju rad druge grupe, u kojoj su pak samo stručnjaci s tehničkog polja. Ukupno, u drugoj grupi bit će ih 37 i svi su potkovanu tehničkim znanjem, koje uz vodstvo prve grupe treba učiniti stvarnim.

I deset godina trebalo bi im biti dovoljno za to jer se i 5G razvijao upravo toliko. Naravno, 5G je ogroman skoka u odnosu na 4G pa će se na primjeru njegovih poteškoća i izazova svakako podosta naučiti. Kad to uspiju, teško je u ovim trenucima i zamisliti napredak koji će se postići.

Treba pritom imati na umu da 6G ne bi bio vezan uz prosječnog korisnika jer čak i 8K ili 16K streaming ne bi bilo nikakav teret za 6G, dapače. Bili bi "mačji kašalj". Ali, kad se gleda na pametne gradove, medinski i proizvodni sektor, prijevoz, umjetnu inteligenciju, strojno učenje, baratanje velikim podacima... Tad je ono što u teoriji može 6G baš ono što budućnost treba da bi funkcionirala onako kako je zamišljena.

Na potezu su sad stručnjaci iz drugih zemalja, prvenstveno Sjedinjenih Američkih Država, koje su podosta naučili na primjeru 5G i Huaweija...

Još iz kategorije

Besplatan WiFi Internet u gradu Lepoglavi zahvaljujući inicijativi WiFi4EU

Besplatan WiFi Internet u gradu Lepoglavi zahvaljujući inicijativi WiFi4EU

26.09.2020. komentiraj

Grad Lepoglava je u suradnji s Hrvatskim Telekomom realizirao projekt besplatnog WiFi interneta čime je građanima Lepoglave, kao i njenim posjetiteljima, omogućen besplatan internet na područjima javnog okupljanja. Kroz program WiFi4EU Gradu Lepoglavi dodijeljen je vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega je odabrao Hrvatski Telekom kao najboljeg izvođača koji će tehnološki omogućiti javni besplatni WiFi Internet i time modernizirati i olakšati život građana Lepoglave.

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

24.09.2020. komentiraj

MIPRO 2020 organiziran je kao hibridni skup i odvijat će se fizički i virtualno, ovisno o epidemiološkoj situaciji te mogućnostima i potrebama sudionika. Spremnost RH za 5G, veleprodajni uvjeti pristupa novoizgrađenim mrežama i transparentnost uvjeta korištenja javnih komunikacijskih usluga, teme su koje će biti predstavljene na HAKOM-ovom Danu tržišta koji će se moći pratiti izravno putem društvenih mreža.

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

23.09.2020. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operator A1 Hrvatska postigao je rekordni prijenos podataka na udaljenost od 27 kilometara koristeći Ericssonove tehnologije MIMO i MINI-LINK. Prijenos podataka na udaljenosti do 26,8 kilometara odrađen je na komercijalnoj mreži A1 Hrvatska na lokacijama u blizini grada Splita pomoću opreme MINI-LINK s 2X2 MIMO funkcionalnošću.