5G spreman za veliko ubrzanje razvoja Interneta stvari

5G spreman za veliko ubrzanje razvoja Interneta stvari

Foto: DepositPhotos

Mobilne mreže pete generacije (5G) pomoći će u razvoju Interneta stvari (IoT) i to nije nikakva tajna, ali sad kad sve skupa postaje realnost, još se bolje može prepoznati sav potencijal, odnosno, sve ono što se već u ovom trenutku razaznaje kao izniman korak prema naprijed.

Posljednjih se nekoliko godina priča o tome da će 5G biti zaslužan za istinsku revoluciju, no to je počelo zvučati više kao ponavljanje nego konkretna izjava, utemeljena na svemu što dolazi ili je već došlo. Jer, u teoriji je to zvučalo nekako ovako:

"Internet stvari raste konstantno, a s dolaskom 5G tehnologije, stvari će krenuti nevjerojatnom brzinom prema naprijed. Naime, za četiri godine će na tržištu biti 50 milijardi IoT uređaja, a upravo 5G će doprinijeti njihovoj stabilnosti i neometanom radu na mreži."

Ta posljednja rečenica je značajna jer tiče se industrije koja se temelji na robotici, odnosno, preciznom radu i automatskim procesima. Uz 5G i IoT u kombinaciji, svaki bi uređaj potreban za rad mogao imati svoj senzor i bili bi povezani istodobno jer latencija je praktički nepostojeća, a propusnost zasad djeluje kao da je neograničena.

Dakle, nema prepreka kad se radi o "obitavanju na mreži", kao što nema ni financijskog tereta jer IoT u smislu senzora iznimno je jeftin i može više donijeti no oduzeti.

To je samo jedan primjer, a ima ih "bezbroj". Veće brzine, niža latencija i veći kapaciteti mogli bi omogućiti videozapise ultravisoke razlučivosti u pokretu, virtualnu stvarnost i druge napredne primjene. Čak i jednostavne poslovne primjene kao što su telekonferencije imaju potencijal za veliko unapređenje.

Ukratko, sve će se ubrzati i IoT će dobiti puni smisao, kakav dosad svakako nije imao. Zahvaljujući 5G, svaki potez bit će u realnom vremenu, rad na daljinu dobiva time novi smisao, pametni automobili, pametne kuće, pametni gradovi... također će dobiti novi smisao. A tu su i enormne količine podataka koje će se prikupljati pa analizirati i u konačnici donositi dodatni napredak, brži nego prije.

Cijeli svijet će u tehnološkom smislu otići korak dalje, veliki korak dalje.

Još iz kategorije

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

27.03.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa utjecala je na svakodnevicu i uzdrmala brojne industrije, a prvo veće otkazivanje nekog događaja zbog straha od širenja zaraze bilo je ono u Barceloni. Mobile World Congress (MWC) nije se održao prvi put u svojoj povijesti, izgubljeno je oko pola milijarde eura prihoda, a organizator GSMA je sve “začinio” vijesti da povrata novca neće biti. Ipak, to se možda promijenilo.

Telekomi u iščekivanju 5G mreže

Telekomi u iščekivanju 5G mreže

27.03.2020. komentiraj

Pokušali smo saznati kako domaći telekom operateri vide odgodu otvaranja druge digitalne dividende odnosno odluku HAKOM-a da se odgodi uvođenje DVBT-2 tehnologije koja bila predviđena potkraj svibnja taman prije Europskog nogometnog prvenstva.

Prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci

Prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci

25.03.2020. komentiraj

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) zbog mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa odgađa krajnji rok prestanaka odašiljanja televizijskih signala u sustavu DVB-T/MPEG-2 i potpuni prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC za najmanje 6 mjeseci.