5G spreman za veliko ubrzanje razvoja Interneta stvari

5G spreman za veliko ubrzanje razvoja Interneta stvari

Foto: DepositPhotos

Mobilne mreže pete generacije (5G) pomoći će u razvoju Interneta stvari (IoT) i to nije nikakva tajna, ali sad kad sve skupa postaje realnost, još se bolje može prepoznati sav potencijal, odnosno, sve ono što se već u ovom trenutku razaznaje kao izniman korak prema naprijed.

Posljednjih se nekoliko godina priča o tome da će 5G biti zaslužan za istinsku revoluciju, no to je počelo zvučati više kao ponavljanje nego konkretna izjava, utemeljena na svemu što dolazi ili je već došlo. Jer, u teoriji je to zvučalo nekako ovako:

"Internet stvari raste konstantno, a s dolaskom 5G tehnologije, stvari će krenuti nevjerojatnom brzinom prema naprijed. Naime, za četiri godine će na tržištu biti 50 milijardi IoT uređaja, a upravo 5G će doprinijeti njihovoj stabilnosti i neometanom radu na mreži."

Ta posljednja rečenica je značajna jer tiče se industrije koja se temelji na robotici, odnosno, preciznom radu i automatskim procesima. Uz 5G i IoT u kombinaciji, svaki bi uređaj potreban za rad mogao imati svoj senzor i bili bi povezani istodobno jer latencija je praktički nepostojeća, a propusnost zasad djeluje kao da je neograničena.

Dakle, nema prepreka kad se radi o "obitavanju na mreži", kao što nema ni financijskog tereta jer IoT u smislu senzora iznimno je jeftin i može više donijeti no oduzeti.

To je samo jedan primjer, a ima ih "bezbroj". Veće brzine, niža latencija i veći kapaciteti mogli bi omogućiti videozapise ultravisoke razlučivosti u pokretu, virtualnu stvarnost i druge napredne primjene. Čak i jednostavne poslovne primjene kao što su telekonferencije imaju potencijal za veliko unapređenje.

Ukratko, sve će se ubrzati i IoT će dobiti puni smisao, kakav dosad svakako nije imao. Zahvaljujući 5G, svaki potez bit će u realnom vremenu, rad na daljinu dobiva time novi smisao, pametni automobili, pametne kuće, pametni gradovi... također će dobiti novi smisao. A tu su i enormne količine podataka koje će se prikupljati pa analizirati i u konačnici donositi dodatni napredak, brži nego prije.

Cijeli svijet će u tehnološkom smislu otići korak dalje, veliki korak dalje.

Još iz kategorije

Brži razvoj 5G mreža u Europi usporava i skepticizam zbog zračenja

Brži razvoj 5G mreža u Europi usporava i skepticizam zbog zračenja

20.01.2020. komentiraj

Integraciju mobilnih mreža pete generacije (5G) usporava i skepticizam, koji vlada po pitanju utjecaja zračenja na ljudsko zdravlje. Konkretno se to moglo vidjeti na primjeru švicarskog grada Wohlena, gdje se pokušava implementirati najnovija tehnologija, ali lokalne vlasti to ne dopuštaju.

Postoje 3 vrste 5G mreža, a većina će dobiti onu najlošiju

Postoje 3 vrste 5G mreža, a većina će dobiti onu najlošiju

19.01.2020. komentiraj

Mobilne mreže pete generacije (5G) ove će se godine spominjati na sve strane jer su postale stvarnost i sastavni dio svih budućih pametnih telefona, tableta, ali i mnogih drugih uređaja. No, potrebno je znati da postoje tri vrste 5G mreža, što može itekako zbunjivati...

TIM i Ericsson ostvarili novi europski rekord u 5G brzini

TIM i Ericsson ostvarili novi europski rekord u 5G brzini

15.01.2020. komentiraj

TIM i Ericsson, u suradnji s Qualcommom, uspješno su ostvarili europski rekord prekoračivši brzinu od 2 Gb/s na komercijalnoj 5G mreži uživo. Ostvaren je na 26 gigahercnom milimetarskom pojasu (mmWave) koji je TIM stekao na natječaju za 5G u Italiji.