5G „rezana“ mreža za autonomna vozila

5G „rezana“ mreža za autonomna vozila
DepositPhotos

Deutsche Telekom, BMW, Valeo, Ericsson i Qualcomm najavili su prvu svjetsku demonstraciju aplikacije za automatiziranu vožnju koju podržava 5G Samostalna (SA) mreža za rezanje (sliceing) s kontroliranim mrežnim značajkama za kvalitetu usluge (QoS). Pouzdana mrežna povezanost preduvjet je za mnoge nove slučajeve uporabe u automobilskoj industriji. U pokusima su partneri istražili kako 5G SA mrežno rezanje s različitim QoS značajkama podržava end-to-end scenarije upotrebe u automobilima.

Rezanje mreže ključna je značajka 5G SA. Odsječci se mogu prilagoditi aplikacijama i slučajevima upotrebe s različitim QoS zahtjevima u smislu izvedbe, sigurnosti ili latencije. Koristeći značajku Pravila odabira rute korisničke opreme (URSP), uređaj je mogao dinamički odabrati i povezati se s više odsječaka istovremeno. Dodatno, mrežni API, koji otkriva mrežne mogućnosti, korišten je za traženje definirane razine QoS-a od mreže. To je zatraženo putem mrežnog API-ja kvalitete na zahtjev (QoD). Testovi su pokazali sposobnost kombiniranja svih ovih značajki kako bi se zadovoljili QoS zahtjevi kritičnih aplikacija pod različitim situacijama mrežnog opterećenja.

U veljači 2022. DT, BMW i Valeo najavili su prve testove za kvalitetu usluge koristeći značajku Kvaliteta na zahtjev kao mrežni API. Programsko sučelje aplikacije (API) uspješno je testirano za slučaj upotrebe automatiziranog parkiranja vozila (AVP), a rezultati su predstavljeni na Mobile World Congressu (MWC) 2022. U isto vrijeme, GSMA je najavila inicijativu CAMARA. Inicijativa CAMARA sastoji se od mrežnih operatera, dobavljača tehnologije, pružatelja usluga oblaka, dobavljača OS-a i programera aplikacija. Cilj mu je globalno standardizirati mrežne API-je. Kvaliteta na zahtjev bio je prvi mrežni API standardiziran u inicijativi CAMARA.

Sve veći broj slučajeva uporabe u automobilima zahtijeva pouzdanu mobilnu mrežnu povezanost. Primjeri slučajeva upotrebe su značajke povezane sa sigurnošću, funkcije daljinskog upravljanja, kao što su daljinsko otvaranje/zatvaranje vrata, te značajke potpomognute i automatizirane vožnje. Partneri su krenuli testirati i istražiti hoće li i kako ponuditi QoS značajke u budućim mrežnim implementacijama. Ispitivanja su obavljena u DT-ovim ispitnim postrojenjima u Berlinu Winterfeldtstraße.

Provedeni testovi pokazali su visoku vrijednost značajki QoS za dostižnu propusnost, stabilnost i kašnjenje. Partneri su pokazali kako 5G SA mrežno rezanje podržava scenarij slučaja korištenja od kraja do kraja u automobilskoj industriji s povezivosti aplikativne razine koju omogućuju tri ključne QoS značajke u mreži operatera:

Mrežni API - kritična aplikacija postavlja ad hoc zahtjev za poboljšanu izvedbu mreže putem značajke API-ja za kvalitetu na zahtjev (QoD) u odsječku poboljšane mobilne širokopojasne mreže (eMBB). Proba jasno pokazuje kako aplikacija može zahtijevati i primati mrežnu izvedbu putem API-ja kako bi zadovoljila svoje QoS zahtjeve čak i u situacijama zagušene mreže.

Network Slicing - u testiranom scenariju podaci od ključne važnosti za misiju prenošeni su putem visokokvalitetnog odsječka, dok su podaci koji nisu kritični za misiju prenošeni putem eMBB odsječka. Rezultati mjerenja u ispitivanju pokazali su da je za zagušene uvjete, gdje mnogi korisnici dijele ograničene resurse mobilne mreže, funkcija automatizirane vožnje dosljedno opslužena potrebnim resursima propusnosti.

Politika odabira rute UE - u kritičnom scenariju, značajka URSP korištena je za omogućavanje odabira mrežnog odsječka na strani uređaja prema dostupnosti mrežnog odsječka na strani mreže. Rezultati pokazuju da se prometom aplikacija iz različitih aplikacija može upravljati s više odsječaka paralelno. Na primjer, promet kritičnih aplikacija prenosi se putem visokokvalitetnog odsječka, dok aplikacije koje nisu kritične koriste eMBB odsječak.