5G povezanost je Europi ključna za ostvarenje klimatskih ciljeva

5G povezanost je Europi ključna za ostvarenje klimatskih ciljeva

Foto: DepositPhotos

Nova analiza  koja pokriva cijelu Europu otkriva kako bi korištenje 5G tehnologije u četiri sektora s visokim emisijama moglo kreirati godišnje smanjenje emisija ekvivalentno uklanjanju svakog sedmog automobila (odnosno više od 35 milijuna automobila) s prometnica u EU.

Nalazi naglašavaju potrebu ubrzane implementacije 5G u cijeloj Europi kako bi se ostvarili ambiciozni nacionalni i EU ciljevi za dekarbonizaciju do 2030. Ericssonova prognoza predviđa zabrinjavajuću situaciju za Europu u kojoj implementacija 5G zaostaje za Sjevernom Amerikom i Sjeveroistočnom Azijom. Ericssonova 5G pametna tvornica u Lewisvilleu, SAD, zorno pokazuje što se može postići u pogledu smanjenja emisija pristupom zasnovanim na održivosti i novoj generaciji povezanosti, tvrde u kompaniji.

Ubrzana implementacija 5G povezanosti diljem Europe i u UK imat će trenutni učinak katalizatora za smanjenje CO2e emisija, prema novom istraživanju koje je naručio Ericsson (NASDAQ:ERIC).

Dok europske države pojačavaju napore za ostvarenje klimatskih ciljeva, nova analiza koja pokriva cijelu Europu otkriva da bi implementacija 5G tehnologije u četiri sektora s najvećim emisijama – energetskom, prometnom, proizvodnom i zgradarskom - mogla kreirati 55-170 MtCO2e manje emisija godišnje, što je učinak jednak onome uklanjanju 35 milijuna automobila, odnosno svakog sedmog automobila, s europskih prometnica.

Istraživanje pokazuje da će se najmanje 40 posto EU rješenja za smanjenje emisija ugljika do 2030. godine oslanjati na fiksnu i mobilnu povezanost.

Ta rješenja poput razvoja generatora za obnovljive izvore energije mogla bi smanjiti EU emisije za 550 milijuna tona ekvivalenta ugljičnog dioksida (550 MtCO2e), što je gotovo polovina emisija koju je proizveo cijeli EU sektor opskrbe energijom u 2017.  i 15 posto ukupnih godišnjih emisija EU u 2017., godini koja je odabrana kao mjerilo za analizu.

Kad se tome doda smanjenje uslijed primjene 5G u četiri prethodno spomenuta sektora s visokim emisijama dolazimo do ukupnog smanjenja emisija od gotovo 20 posto ukupnih godišnjih emisija EU u 2017. godini , što odgovara zbroju ukupnih godišnjih emisija Španjolske i Italije.

Unatoč potencijalu o kojem se radi, nove prognoze 5G implementacije iz godišnjeg Ericsson Mobility izvještaja dočaravaju zabrinjavajuću sliku Europe.

Na kraju 2020., otprilike 15 posto svjetskog stanovništva bilo je pokriveno 5G tehnologijom. Prema novoj prognozi, u 2027., samo tri godine prije roka za prepolovljavanje globalnih emisija kako bismo ostali na dobrom putu da ograničimo globalno zagrijavanje na 1,5ºC , globalna će implementacija još uvijek biti na tek 75 posto.

Znakovito je da se procjenjuje da će Sjeverna Amerika i Sjeveroistočna Azija do 2027. imati pokrivenost stanovništva veću od 95 posto, dok će Europa značajno zaostajati za svojim ekonomskim konkurentima s predviđenom pokrivenošću stanovništva većom od 80 posto.

Ericsson je značajno investirao u istraživanje i razvoj te razvoj energetski učinkovitih proizvoda i rješenja u svim dijelovima tehnološkog portfelja kako bi kupcima ponudio najodrživije alternative za njihove strategije modernizacije mreža.

Ericssonov proizvodni kompleks 5G pametne tvornice u Lewisvilleu u državi Teksas u SAD izgrađen je s najvišim prioritetom najbolje prakse okolišne održivosti s kraja na kraj i ugrađenim Ericssonovim vlastitim energetski učinkovitim 5G rješenjima.

Još iz kategorije

Studija otkrila da su gotovo svi WiFi ruteri ranjivi

Studija otkrila da su gotovo svi WiFi ruteri ranjivi

18.01.2022.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost u kompanijama IoT Inspector i CHIP, pregledali su Wi-Fi rutere proizvođača Asus, AVM, D-Link, Netgear, Edimax, TP-Link, Synology i Linksys te otkrili 226 potencijalnih sigurnosnih prijetnji, što nije nimalo poticajno.

U rad puštena testna OIV 5G PrivateNET mreža

U rad puštena testna OIV 5G PrivateNET mreža

14.01.2022.

Krajem prosinca 2021. godine u rad je puštena OIV 5G PrivateNET mreža u prostorijama AD Plastika u Zagrebu, a sve u svrhu testiranja OIV-ove privatne 5G mreže koja ne koristi resurse javne mobilne komunikacijske mreže. Projekt se realizira u suradnji OIV-a, AD Plastika i proizvođača opreme Nokia, a donijet će dodatno iskustvo na području mreže budućnosti i moderne komunikacije.

SMS Firewall prihodi doseći će 4,1 milijarde dolara do 2026.

SMS Firewall prihodi doseći će 4,1 milijarde dolara do 2026.

03.01.2022.

Ukupni SMS firewall prihodi povećat će se s 911 milijuna američkih dolara iz ove godine na 4,1 milijardu dolara u 2026., navodi u prognozi Juniper Research.