5G mreže pogurale Hrvatsku na sedmo mjesto globalne Open Signale ljestvice

5G mreže pogurale Hrvatsku na sedmo mjesto globalne Open Signale ljestvice

Foto: DepositPhotos

Najnoviji pokazatelji brzina 5G interneta koje je prikupio Open Signal pokazuju kako Hrvatska jako dobro stoji kada je riječ o 5G brzinama i da se nalazi na vrlo visokim pozicijama. Ukupno uzevši to je odlično je Hrvatska na 7 mjestu kada je riječ o brzinama i to poglavito nakon uvođenja 5G mreža jer smo prije stajali mnogo lošije. Ispred nas su Južna Koreja, Norveška, Nizozemks,a Kanada, Švicarska, a na sedmom mjestu smo s Australijom koja ima brzinu od 55,1 Mbps, a kod nas je 54,5 Mbps.

Što se tiče iskustva tu smo na 5 . mjestu zbog povećanja brzine od 27,8 Mbps i to opet zbog kvalitete 5G mreže.  Kada je riječ o gaming iskustvu dijelimo 9 mjesto s Mađarskom i Švicarskom.

Globalna ljestvica se promijenile jer je kada je rije o 5G mrežama Južna Koreja sada na vrhu globalnog Games Experiencea, s 10. mjesta na početku 2020. Tržišta na koja je 5G stigao kasnije  kao što su Malezija, Novi Zeland, Češka ili gdje je novi kapacitet bežičnog spektra za ekskluzivnu upotrebu 5G nedostaje kao Singapur pali su na ljestvici brzine preuzimanja. Dok su oni s velikim novim 5G spektrom porasli, posebice Finska, Saudijska Arabija, Švicarska, UK i UAE.

U Južnoj Koreji prosječne brzine preuzimanja bile su 129,7 Mbps na kraju 2021., u odnosu na 52,4 Mbps početkom 2019., prije 5G. Slično, brzine naših korisnika više nego udvostručene

Njemačka raste s 22,6 na 48,7 Mbps, u Filipini (od 7 do 15,1 Mbps), Saudijska Arabija (13,6 do 31,1 Mbps), te na Tajlandu (5,7 do 17,4 Mbps) — sve su 5G tržišta.

Trenutne 5G mreže uglavnom koriste Release 15, ali dolaze novi standardi. Stići će više bežičnog spektra što bi trebalo znatno povećati brzine, čak i na tržištima koja već nude 5G. Odziv će se poboljšati s ažuriranom 5G tehnologijom, npr. Izdanje 17. Mreže će istovremeno podržavati mnogo više uređaja. Pouzdanost treba povećati. Analiza stvarnog mobilnog iskustva, korištenjem jedne globalne metodologije, omogućuje svima da vide ispunjavaju li se obećanja dizajnera 5G za korisnike.

Prva tržišta počela su lansirati 5G u drugom i trećem tromjesečju 2019. U početku je 5G stigao u Južnu Koreju i SAD, no ubrzo su uslijedila i druga tržišta uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Švicarsku i Australiju.

 

 

Međutim, potrebno je vrijeme da se uoči utjecaj 5G na cjelokupno mobilno iskustvo jer 5G ne samo da se mora značajno razlikovati od starijih tehnologija, već ga također mora usvojiti dovoljno mobilnih korisnika kako bi se pomaknula ukupna traka, pojašnjavaju analitičari Open Signala.

Tijekom posljednje tri godine od početnih malih koraka 5G-a vidjeli smo velike utjecaje na cjelokupno iskustvo korisnika mobilne mreže, a prosječna brzina preuzimanja na brojnim tržištima se povećala, tvrde iz Open Signala.

 

 

I na tržištima gdje je samo za 4G i na tržištima 5G, iskustvo brzine preuzimanja poraslo je u posljednje tri godine. Na 95 od 100 globalnih tržišta, korisnici pametnih telefona zabilježili su povećanje prosječne brzine preuzimanja između prvog tromjesečja 2019. — prije 5G — i posljednjeg tromjesečja 2021.

 

Još iz kategorije

MWC ostaje u Barceloni sve do 2030

MWC ostaje u Barceloni sve do 2030

27.06.2022.

Barcelona će ostati mjesto održavanja najvećeg svjetskog sajma mobilne telefonije io industrije MWC barem do 2030. godine. Udruga mobilne industrije i organizator događaja GSMA objavila je da je dogovor danas napravljen na sastanku Upravnog odbora u Kuala Lumpuru.

Do kraja 2022. na svijetu će biti više od milijardu 5G mobilnih pretplata

Do kraja 2022. na svijetu će biti više od milijardu 5G mobilnih pretplata

24.06.2022.

Sjeverna Amerika bi prema prognozama trebala do 2027. biti 5G predvodnik u svijetu s čak devet od deset mobilnih pretplata na toj generaciji mobilnih mreža, navodi Ericsson u svom izvještaju Mobility Report.

Krenula utrka za tornjeve Deutsche Telekoma

Krenula utrka za tornjeve Deutsche Telekoma

23.06.2022.

Investicijske kompanije KKR, Global Infrastructure Partners (GIP) i Stonepeak Partners udružile su se i predale obvezujuću ponudu za kontrolni udio u portfelju Deutsche Telekoma (DT). Prema izvješćima medija, radi se o 20 milijardi eura.