5G mreže će pomoći i u smanjivanju oscilacije brzina u 4G LTE

5G mreže će pomoći i u smanjivanju oscilacije brzina u 4G LTE

Foto: DepositPhotos

Mobilne mreže pete generacije (5G) odmah su “iza ugla”, ali dok ne stignu 4G će u mobilnim svijetu i dalje imat primat po pitanju brzine. Samo, ono što možda šira javnost ne zna jest da 4G LTE varira brzinom od grada do grada, ali i tijekom dana u svakom od tih gradova. A da se te brojke približe, pobrinuo se OpenSignal usporedbom brzina u ponajvećim svjetskim gradovima. No, istraživanje se provelo u 77 zemalja svijeta, iako nisu sve istaknute u skraćenom prikazu.

Riječ je o Parizu, Sydneyju, Santiagu, Londonu, Varšavi, New Yorku, Taipeiju, Berlinu, Seulu, Yangonu, Tokiju, Istanbulu, Madridu, Rimu, Bogoti, Braziliji, Moskvi i Torontu. Očekivano, najbrža 44G LTE konekcija u prosjeku jest u Seulu i iznosi 59,1 Mbps, a najsporija je 40,6 Mbps, što je podosta fascinantno.

Iznimno brzo je i u Sydneyju, gdje je prosječna najveća brzina tijekom dana 56,2 Mbps, a najsporija 33,4 Mbps. A na popisu, grad s najsporijom 4G LTE brzinom jest Bogota s 27,7 Mbps na svom vrhuncu. Ali, nije taj kolumbijski grad vlasnik titule najsporije konekcije u prosjeku. Ne, to pripada Santiagu i tamo iznosi 9,1 Mbps u prosjeku.

Što se pak tiče svih 77 zemalja svijeta, prosječna 4G brzine preuzimanja podataka su 31,2 Mbps i ukupno 5,8 Mbps brže od najsporijeg trenutka u danu. Takvih problema s 5G neće biti jer brzina s tom konekcijom jest stabilna, osigurana i ne varira u tolikoj mjeri s obzirom da se ipak radi o potpuno drugačijoj i naprednijoj tehnologiji.

Na kraju, što se tiče perioda dana kad su najsporije, to podosta varira. Primjerice, najsporije zabilježene brzine u Nizozemskoj su u 16 sati, u Velikoj Britaniji u 17 sati, u Singapuru i Norveškoj u 18 sati, u Švicarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama u 20 sati, u Australiji, Novom Zelandu i Danskoj u 21 sat, u Kanadi u 22 sata i u Južnoj Koreji u 23 sata.

Još iz kategorije

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

22.03.2019. komentiraj

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj, objavilo Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira na temelju Planova razvoja širokopojasne infrastrukture odobrenih od strane HAKOM-a.

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

21.03.2019. komentiraj

I ove godine MWC19 je bio mjesto gdje se pričalo što nas čeka u budućnosti, a to je svakako RCS odnosno Rich Communication Services koji treba polako ali sigurno zamijeniti SMS poruke i ako se tko uopće sjeća još i MMS poruka.

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

20.03.2019. komentiraj

Prva 5G bazna stanica koja će se koristiti za isprobavanje mogućnosti 5G mreže i uređaja koji će na nju biti spojeni proradila je u Samoboru i predstavlja prvi korak prema 5G mreži, ističe Boris Drilo član Uprave i glavni izvršni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.