5G mreže će pomoći i u smanjivanju oscilacije brzina u 4G LTE

5G mreže će pomoći i u smanjivanju oscilacije brzina u 4G LTE

Foto: DepositPhotos

Mobilne mreže pete generacije (5G) odmah su “iza ugla”, ali dok ne stignu 4G će u mobilnim svijetu i dalje imat primat po pitanju brzine. Samo, ono što možda šira javnost ne zna jest da 4G LTE varira brzinom od grada do grada, ali i tijekom dana u svakom od tih gradova. A da se te brojke približe, pobrinuo se OpenSignal usporedbom brzina u ponajvećim svjetskim gradovima. No, istraživanje se provelo u 77 zemalja svijeta, iako nisu sve istaknute u skraćenom prikazu.

Riječ je o Parizu, Sydneyju, Santiagu, Londonu, Varšavi, New Yorku, Taipeiju, Berlinu, Seulu, Yangonu, Tokiju, Istanbulu, Madridu, Rimu, Bogoti, Braziliji, Moskvi i Torontu. Očekivano, najbrža 44G LTE konekcija u prosjeku jest u Seulu i iznosi 59,1 Mbps, a najsporija je 40,6 Mbps, što je podosta fascinantno.

Iznimno brzo je i u Sydneyju, gdje je prosječna najveća brzina tijekom dana 56,2 Mbps, a najsporija 33,4 Mbps. A na popisu, grad s najsporijom 4G LTE brzinom jest Bogota s 27,7 Mbps na svom vrhuncu. Ali, nije taj kolumbijski grad vlasnik titule najsporije konekcije u prosjeku. Ne, to pripada Santiagu i tamo iznosi 9,1 Mbps u prosjeku.

Što se pak tiče svih 77 zemalja svijeta, prosječna 4G brzine preuzimanja podataka su 31,2 Mbps i ukupno 5,8 Mbps brže od najsporijeg trenutka u danu. Takvih problema s 5G neće biti jer brzina s tom konekcijom jest stabilna, osigurana i ne varira u tolikoj mjeri s obzirom da se ipak radi o potpuno drugačijoj i naprednijoj tehnologiji.

Na kraju, što se tiče perioda dana kad su najsporije, to podosta varira. Primjerice, najsporije zabilježene brzine u Nizozemskoj su u 16 sati, u Velikoj Britaniji u 17 sati, u Singapuru i Norveškoj u 18 sati, u Švicarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama u 20 sati, u Australiji, Novom Zelandu i Danskoj u 21 sat, u Kanadi u 22 sata i u Južnoj Koreji u 23 sata.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.