5G mreže će pomoći i u smanjivanju oscilacije brzina u 4G LTE

5G mreže će pomoći i u smanjivanju oscilacije brzina u 4G LTE

Foto: DepositPhotos

Mobilne mreže pete generacije (5G) odmah su “iza ugla”, ali dok ne stignu 4G će u mobilnim svijetu i dalje imat primat po pitanju brzine. Samo, ono što možda šira javnost ne zna jest da 4G LTE varira brzinom od grada do grada, ali i tijekom dana u svakom od tih gradova. A da se te brojke približe, pobrinuo se OpenSignal usporedbom brzina u ponajvećim svjetskim gradovima. No, istraživanje se provelo u 77 zemalja svijeta, iako nisu sve istaknute u skraćenom prikazu.

Riječ je o Parizu, Sydneyju, Santiagu, Londonu, Varšavi, New Yorku, Taipeiju, Berlinu, Seulu, Yangonu, Tokiju, Istanbulu, Madridu, Rimu, Bogoti, Braziliji, Moskvi i Torontu. Očekivano, najbrža 44G LTE konekcija u prosjeku jest u Seulu i iznosi 59,1 Mbps, a najsporija je 40,6 Mbps, što je podosta fascinantno.

Iznimno brzo je i u Sydneyju, gdje je prosječna najveća brzina tijekom dana 56,2 Mbps, a najsporija 33,4 Mbps. A na popisu, grad s najsporijom 4G LTE brzinom jest Bogota s 27,7 Mbps na svom vrhuncu. Ali, nije taj kolumbijski grad vlasnik titule najsporije konekcije u prosjeku. Ne, to pripada Santiagu i tamo iznosi 9,1 Mbps u prosjeku.

Što se pak tiče svih 77 zemalja svijeta, prosječna 4G brzine preuzimanja podataka su 31,2 Mbps i ukupno 5,8 Mbps brže od najsporijeg trenutka u danu. Takvih problema s 5G neće biti jer brzina s tom konekcijom jest stabilna, osigurana i ne varira u tolikoj mjeri s obzirom da se ipak radi o potpuno drugačijoj i naprednijoj tehnologiji.

Na kraju, što se tiče perioda dana kad su najsporije, to podosta varira. Primjerice, najsporije zabilježene brzine u Nizozemskoj su u 16 sati, u Velikoj Britaniji u 17 sati, u Singapuru i Norveškoj u 18 sati, u Švicarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama u 20 sati, u Australiji, Novom Zelandu i Danskoj u 21 sat, u Kanadi u 22 sata i u Južnoj Koreji u 23 sata.

Još iz kategorije

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

23.05.2019. komentiraj

Investicijom i  implementacijom dodatnih frekvencija na 2100 i 2600 MHz, A1 Hrvatska povećala je kapacitete i maksimalne brzine koje se mogu postići na 4G Advanced Pro mreži. Tako je dosadašnja maksimalna brzina od 750 Mbit/s povećana na 1,35 Gbit/s. Usporedbe radi, to je brzina preuzimanja video sadržaja od 10 GB u samo jednoj minuti.

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

22.05.2019. komentiraj

U sklopu konferencije MIPRO 2019. odnosno 42. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku u Opatiji je održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“.

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.