5G mreže će pomoći i u smanjivanju oscilacije brzina u 4G LTE

5G mreže će pomoći i u smanjivanju oscilacije brzina u 4G LTE

Foto: DepositPhotos

Mobilne mreže pete generacije (5G) odmah su “iza ugla”, ali dok ne stignu 4G će u mobilnim svijetu i dalje imat primat po pitanju brzine. Samo, ono što možda šira javnost ne zna jest da 4G LTE varira brzinom od grada do grada, ali i tijekom dana u svakom od tih gradova. A da se te brojke približe, pobrinuo se OpenSignal usporedbom brzina u ponajvećim svjetskim gradovima. No, istraživanje se provelo u 77 zemalja svijeta, iako nisu sve istaknute u skraćenom prikazu.

Riječ je o Parizu, Sydneyju, Santiagu, Londonu, Varšavi, New Yorku, Taipeiju, Berlinu, Seulu, Yangonu, Tokiju, Istanbulu, Madridu, Rimu, Bogoti, Braziliji, Moskvi i Torontu. Očekivano, najbrža 44G LTE konekcija u prosjeku jest u Seulu i iznosi 59,1 Mbps, a najsporija je 40,6 Mbps, što je podosta fascinantno.

Iznimno brzo je i u Sydneyju, gdje je prosječna najveća brzina tijekom dana 56,2 Mbps, a najsporija 33,4 Mbps. A na popisu, grad s najsporijom 4G LTE brzinom jest Bogota s 27,7 Mbps na svom vrhuncu. Ali, nije taj kolumbijski grad vlasnik titule najsporije konekcije u prosjeku. Ne, to pripada Santiagu i tamo iznosi 9,1 Mbps u prosjeku.

Što se pak tiče svih 77 zemalja svijeta, prosječna 4G brzine preuzimanja podataka su 31,2 Mbps i ukupno 5,8 Mbps brže od najsporijeg trenutka u danu. Takvih problema s 5G neće biti jer brzina s tom konekcijom jest stabilna, osigurana i ne varira u tolikoj mjeri s obzirom da se ipak radi o potpuno drugačijoj i naprednijoj tehnologiji.

Na kraju, što se tiče perioda dana kad su najsporije, to podosta varira. Primjerice, najsporije zabilježene brzine u Nizozemskoj su u 16 sati, u Velikoj Britaniji u 17 sati, u Singapuru i Norveškoj u 18 sati, u Švicarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama u 20 sati, u Australiji, Novom Zelandu i Danskoj u 21 sat, u Kanadi u 22 sata i u Južnoj Koreji u 23 sata.

Još iz kategorije

CEO Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić uvjeren da prodaja kompanije mora proći

CEO Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić uvjeren da prodaja kompanije mora proći

12.12.2019. komentiraj

Krajem svibnja potpisan je ugovor o prodaju Tele2 Hrvatska United Grupi, a to je posljedica promjene strategije njihova vlasnika Tele2 AB i orijentaciju na švedsko i baltička tržišta jer su prije prodana i druga poslovanja u Europi, ističe Viktor Pavlinić predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska i dodaje kako oni očekuju da će prodaja bi završena u prvom kvartalu sljedeće godine.

5G zračenje nije ništa gore od mikrovalova ili baby monitora

5G zračenje nije ništa gore od mikrovalova ili baby monitora

11.12.2019. komentiraj

Australija je zakoračila u svijet mobilnih mreža pete generacije (5G) pa se konkretno može mjeriti njegov utjecaj ne samo na uređaje i samu mrežu, već i na ljudsko zdravlje. Pa tako dva najveća telekoma u toj zemlji, Optus i Telstra, tvrde da je elektromagnetska energija koju proizvodi 5G jednaka onoj koju proizvode uređaji u kućanstvu, kao mikrovalne pećnice.

Telefonica će odabrati još jednog dobavljača 5G opreme uz Huawei

Telefonica će odabrati još jednog dobavljača 5G opreme uz Huawei

10.12.2019. komentiraj

Španjolski telekom Telefonica kupit će dio temeljne opreme za mobilnu mrežu pete generacije (5G) od Huaweija, ali će uz tog kineskog proizvođača izabrati još jednog dogodine. Time kompanija više neće ovisiti isključivo o Huaweiju, što nudi ipak više mogućnosti i prostora pri dugoročnom planiranju.