5G mreža u 1662 grada širom svijeta

5G mreža u 1662 grada širom svijeta
DepositPhotos / Ilustracija

Viavi Solutions (VIAVI) predstavio je novo izvješće koje demonstrira ubrzano širenje 5G mreža diljem svijeta, što je dovelo do ukupno 1662 grada u 65 zemalja, gdje je nova mrežna tehnologija prisutna.

Kroz posljednje izvješće navodi se da je novitet u odnosu na prethodno četiri nove države s 5G mogućnostima, odnosno, da je 5G dostupan u još 301 gradu diljem svijeta. I sve to u odnosu na sami početak ove godine.

Dakle, samo u 2021., kroz razdoblje od pola godine, bilježi se 20 posto rasta po pitanju širenja 5G mreže. Što se pak tiče država s najviše gradova pokrivenih 5G signalom, to su redom Kina (376), Sjedinjene Američke Države (284), Filipini (95) i Južna Koreja (85).

Kad se pak gledaju regije, Azijsko-pacifička (APAC) prva je sa 641 gradom, zatim slijedi EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika) sa 623 grada, Sjeverna Amerika je na 398 gradova... A spomenute četiri države koje su posljednje usvojile 5G tehnologiju jesu Cipar, Peru, Rusija i Uzbekistan te je s njima i službeno trećina svjetskih zemalja pokrivena 5G signalom.

Naravno, treba uzeti u obzir da kvaliteta i povezivost nisu na identičnim razinama od grada do grada, države do države i regije do regije. Sve to ovisi o dostupnom spektru.

"Iako bilježimo značajan skok u broju mreža koje se uvode, nisu sve 5G tehnologije jednake. Mreže koje rade na donjim, srednjim i gornjim frekvencijama vrlo se različito ponašaju u smislu dosega i protoka, povećavajući važnost osiguranja i optimizacije mreže kako bi se dosljedno ispunio 5G potencijal", naglasio je Sameh Yamany, glavni tehnološki direktor u VIAVI.