5G mmWave će dovesti pozitivne ekonomske efekte u Europi

5G mmWave će dovesti pozitivne ekonomske efekte u Europi

Foto: DepositPhotos

Ericsson angažirao Analysys Mason i naručio izvještaj o benefitima koje donosi 5G mmWave u novoj mrežnoj tehnologiji. Kroz izvještaj se naglašava i objašnjava ta ključna uloga koju će za ambicije na području digitalne ekonomije diljem Europe imati 5G mmWave povezivost.

Kroz kompletno izvješće ističu se značaj i prednosti 5G mmWave, posebno kad radi na visokim krajevima spektra. Posebno se naglašava i činjenica da 5G mmWave ima mogućnost prilagodbe pa se "stapa" s uvođenjem 5G srednjeg ranga i na taj način izvlači maksimum.

Izvješće koje su naručili Ericsson i Qualcomm podupire nalaze ranijih studija koje također ističu značajne gospodarske koristi od postavljanja 5G mmWavea u Europi, prvenstveno kada se koriste s 3,5 GHz i ostalim postojećim mobilnim spektrom, ali i sa samostalnim implementacijama 5G.

Za svaki modelirani slučaj upotrebe procijenjena korist je pet do 20 puta veća od procijenjenog troška, ​​pod pretpostavkom da je mmWave izgrađen povrh ugrađene poboljšane mobilne širokopojasne mreže (eMBB) u osnovnom slučaju.

Izvješće, objedinjeno po svim modeliranim slučajevima korištenja koji će primijeniti mmWave, procjenjuje da će ukupna korist od BDP-a (do 2040.) biti veća od 140 milijardi eura (kumulativno), za oko 20 milijardi eura troškova na trideset europskih tržišta, 27 država članica EU plus Norveška, Švicarska i Velika Britanija.

"Iz izvješća je jasno da će postavljanje 5G mmWavea uz postavljanje 5G donijeti značajan pozitivan ekonomski utjecaj na Europu. Ohrabreni smo vidjeti pozitivan napredak koji je do sada postignut u dodjeli spektra mmWave od 26 GHz. Jasno je, međutim, da postoji mnogo posla kako bismo uhvatili korak s drugim regijama širom svijeta koje vide blagodati komercijalizacije usluga 5G mmWave", rekao je Wassim Chourbaji, viši potpredsjednik za državničke poslove za EMEA regiju u Qualcommu.

Na njegove se riječi nadovezao i Ulf Pehrsson, potpredsjednik i prvi čovjek Ericssonova odjela za državne i industrijske regulative.

"S gotovo 90 Ericssonovih 5G mreža na pet kontinenata, ali i više u planu, naše iskustvo pokazuje da vodeća tržišta nude dostupnost 5G spektra u svim frekvencijskim rasponima - niskim, srednjim i visokim. Europa je doista uskladila spektar u tri opsega i apeliramo na države da ga puste kako bi se povećala tržišna brzina. Osobito je 5G mmWave ključan za isporuku vrlo velikog kapaciteta u gustim područjima i širokog spektra slučajeva industrijske uporabe. Njegova primjena, nadovezujući se na postojeće poboljšane mobilne širokopojasne usluge, ključna je za podizanje gospodarstva nakon pandemije koronavirusa, kao što je prikazano u ovom izvješću."

Još iz kategorije

Telemach Hrvatska tehnološki partner Weekend Media Festivala

Telemach Hrvatska tehnološki partner Weekend Media Festivala

23.09.2021.

Telemach Hrvatska, koji gradi najbržu 10 Giga optičku mrežu u Europi, ove godine je po prvi puta tehnološki partner Weekend Media Festivala gdje osigurava kompletnu infrastrukturu, optičku, WiFi i mobilnu. Tako će izlagači i posjetitelji imati priliku premijerno isprobati Telemachovu mrežu nove generacije te se uvjeriti u sve pogodnosti koje ona donosi, ističu iz Telemach Hrvatska.

Broj mobilnih korisnika skočio na 5,3 milijarde, što je 67 posto ukupne svjetske populacije

Broj mobilnih korisnika skočio na 5,3 milijarde, što je 67 posto ukupne svjetske populacije

22.09.2021.

Korisnika mobilnih uređaja diljem svijeta trenutno je 5,27 milijardi i to je 117 milijuna više no prošle godine. Pokazuju to brojke Stock Appsa, kroz koje se napominje da je riječ o čak 66,9 posto ukupne svjetske populacije.

Hrvatski Telekom osvojio Ookla i umlaut nagrade za najbolju mobilnu mrežu

Hrvatski Telekom osvojio Ookla i umlaut nagrade za najbolju mobilnu mrežu

21.09.2021.

Treći put zaredom mobilna mreža Hrvatskog Telekoma potvrđena je kao najbolja te je osvojila Ookla® Speedtest Awards nagrade za 'Najbolju mobilnu mrežu' (Best Mobile Network), 'Najbržu mobilnu mrežu' (Fastest Mobile Network) i za 'Najbolju mobilnu pokrivenost' (Best Coverage Award) u Hrvatskoj. Također, Hrvatski Telekom je po četvrti put dobitnik umlautovog 'Best in Test' priznanja za najbolju mobilnu mrežu.