5G industrijski pilot Grundfosa, TDC NET-a i Ericssona daje vrijedne uvide u buduće mogućnosti 5G

5G industrijski pilot Grundfosa, TDC NET-a i Ericssona daje vrijedne uvide u buduće mogućnosti 5G

Foto: DepositPhotos

U proteklih šest mjeseci Grundfos, TDC NET i Ericsson udružili su se u istraživanju korištenja 5G u industrijskom kontekstu u Grundfosovoj tvornici. Rezultat te suradnje su novi uvidi u mogućnosti 5G tehnologije u budućnosti.

Proizvodne linije bez kabela, poboljšana prisutnost na daljinu i automatizirana vozila (eng. Automated Guided Vehicles - AGV) povezani privatnom 5G mrežom neki su od elemenata u testiranju bežične tehnologije koje je Grundfos proveo u suradnji s tehnološkim stručnjacima iz TDC NET-a i Ericssona u jednoj od svojih tvornica, u Bjerringbrou u Danskoj. To je također bilo prvo korištenje 5G mreže u industrijskoj okolini u Danskoj.

Pilotom je demonstriran rad 5G mreže u usporedbi s konvencionalnim dijeljenim vezama (eng. tethered connections) te su omogućeni korisnički slučajevi mobilnosti poput korištenja automatiziranih vozila i naglavnih setova za proširenu stvarnost koje žičana povezanost ne podržava i u kojima postoje izazovi za Wi-Fi u smislu održavanja povezanosti dok je uređaj u kretanju te istovremenog upravljanja s više uređaja.

“Ovo je za nas bilo izuzetno zanimljivo, pogotovo zbog našeg fokusa na poboljšanje našeg digitalnog lanca vrijednosti. Jasno smo vidjeli dobrobit 5G tehnologije, na primjer u osiguravanju neometane, brze i stabilne veze za upravljanje i optimiziranje dijela naše opreme i pokretnih uređaja te proizvodnih linija u našim tvornicama i skladištima. Ta tehnologija također omogućava stabilne virtualne sastanke i sastanke na udaljenosti te korištenje novih tehnologija poput robota za telekonferencije i alata za proširenu i virtualnu stvarnost. Osim toga, povezani uređaji troše manje energije. 5G tehnologiju smatramo ključnom za prekretnicu u industriji kojom će naši radnici i oprema biti stalno povezani putem digitalnih alata“, ističe Stéphane Simonetta, izvršna dopredsjednica Grupe i COO u Grundfosu.

Pilot je završen u prosincu 2020. a podržali su ga stručnjaci iz zajedničkog Inovation Huba, koji je rezultat strateškog partnerstva između TDC NET-a i njihovog tehnološkog partnera Ericssona.

“Suradnja s Grundfosom i Ericsonom dokazala je da je 5G snažna alternativa postojećim radijskim tehnologijama koje se koriste u industrijskim okolinama. To je tehnologija koja daje pouzdane veze visokih performansi s vrlo niskim latencijama, što dodatno potvrđuje potencijal 5G. Bio je to vrlo zanimljiv pilot projekt, a uvidi koje smo njime stekli nas čine vrlo optimističnima u daljnjem istraživanju, sazrijevanju i razvoju 5G tehnologije kao dijelu naše predanosti da Danskoj isporučimo najbolju moguću digitalnu infrastrukturu“, objašnjava Michael Fränkle, izvršni dopredsjednik u TDC NET-u.

U budućnosti će se uvidi iz ove suradnje koristiti za daljnji razvoj 5G ekosustava i aplikacijskog okruženja u Danskoj.

“U suradnji s Grundfosom i TDC NET-om, uspjeli smo pokazati snagu 5G u industrijskoj proizvodnji u Danskoj. Oni koji budu među prvima u usvajanju 5G će naravno brže ostvariti koristi od te tehnologije, no mi se istovremeno fokusiramo na sazrijevanje 5G ekosustava kroz partnerstva za podršku poslovnoj zajednici u Danskoj za realizaciju ekonomskih potencijala 5G. Između ostaloga, činimo to i kroz naš Inovation Hub u kojem blisko surađujemo s TDC NET-om kako bismo ojačali digitalnu poziciju Danske“, pojašnjava Niclas Backlund, čelnik Ericssona Danska.

Još iz kategorije

Telemach Hrvatska kreće s uslugama u fiksnoj mreži

Telemach Hrvatska kreće s uslugama u fiksnoj mreži

10.05.2021.

Telemach Hrvatska spreman je korisnicima ponuditi pristup prvoj hrvatskoj 10 Giga optičkoj mreži, uz tri paketa koja kombiniraju superbrzi internet i fiksnu telefoniju na najbržoj mreži u zemlji, tvrde u trećem po veličini domaćem telekom operatoru.

Hrvatski telekom implementirao besplatan WiFi internet u gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj

Hrvatski telekom implementirao besplatan WiFi internet u gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj

08.05.2021.

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom implementirao je besplatan WiFi Internet u Gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj, čime je građanima i posjetiteljima tih mjesta omogućen pristup internetu na javnim lokacijama. Samoboru, Pučišćima,Tounju i Trpnju su u sklopu inicijative Europske komisije WiFi4EU dodijeljeni vaučeri u iznosu od 15.000 eura, a zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji s Hrvatskim Telekomom, za realizaciju ovog projekta odabrali su upravo HT kao pouzdanog tehnološkog partnera i najboljeg izvođača radova.

Nastavak izgradnje optičke mreže u iščekivanju dolaska 5G

Nastavak izgradnje optičke mreže u iščekivanju dolaska 5G

06.05.2021.

U ovom trenutku A1 Hrvatska ima ukupno 14 tisuća kilometara gradske i međugradske optičke mreže, ističe za ICTbusiness.info Vladimir Skender, direktor planiranja i razvoja mreže A1 Hrvatska i dodaje da danas u fiksnoj infrastrukturi imaju s optičkom mrežom u više od 55 gradova diljem Hrvatske pokriveno 560.000 kućanstava.