5 stvari o 5G koje su bitnije od same brzine

5 stvari o 5G koje su bitnije od same brzine

Foto: Depositphotos

Mobilne mreže pete generacije (5G) polako postaju standard u industriji, a dogodine bi trebale biti realnost u većini zemalja svijeta. No, nije brzina jedino što krasi tu novu tehnologiju, koja će donijeti toliko napretka na raznim poljima. Daleko od toga! Stoga, u nastavku teksta donosimo pet stavki nove generacije koje su čak i važnije od brzine.

1. Bolja kvaliteta poziva

WhatsApp, Viber ili Messenger, kao i svaki VoIP, nude mogućnost poziva ukoliko je osoba spojena na internet, ali što je brzina lošija, to je kvaliteta poziva lošija. S obzirom da 5G nudi desetak puta veću brzinu od trenutnog standarda, jasno je da pozivi neće imati smetnji i bit će iznimno kvalitetni. Dapače, novi standard zvat će se zbog toga Vo5G.

2. Veći kapacitet

Nije sve u brzini, kao što je rečeno. Zamislite stadion na kojem je na desetke tisuća ljudi. Ponekad zbog toga mreže znaju biti u padu ili raspadu. S 5G se to više neće događati jer neovisno koliko ljudi bilo na jednom mjestu, mreža će ostati kao netaknuta.

3. Bolje iskustvo vožnje

U bližoj budućnosti kad stignu vozila bez vozača, zahvaljujući ključnoj specifikaciji koju ima 5G, a naziva se (Ultra-Reliable and Low Latency Communications), neće biti gužvi kao dosad jer kad krene prvo vozilo u koloni, istovremeno krenu i druga. To jer će komunicirati međusobno.

4. Mobilni prijenosi sadržaja

Već su mogući, naravno, ali uz brojne poteškoće i prepreke koje donosi 4G era. S 5G tako nešto neće biti slučaj i sadržaj u 4K rezoluciji bit će potpuno neometan, lako će se prenositi i primati. Promijenit će to ne samo korištenje društvenih mreža i sadržaja već i zabavnu industriju.

5. Industrija 4.0

I dok neki govore kako bi 5G mogao biti štetan za zdravlje, Industrija 4.0 ovisit će upravo o internetu stvari i 5G mrežama koji će u potpunosti omogućiti tvornice budućnosti.

Još iz kategorije

MAXtv usluga od danas je bogatija za tri nova programska paketa

MAXtv usluga od danas je bogatija za tri nova programska paketa

25.02.2020. komentiraj

MAXtv usluga od danas je bogatija za tri nova programska paketa – RTL paket, RTL Premium paket te Nova paket – koji korisnicima donose još više sadržaja, i to u HD kvaliteti slike. RTL paket donosi sve postojeće RTL kanale u HD ili HD ready kvaliteti slike. Riječ je o kanalima RTL, RTL 2, RTL Crime, RTL Living, RTL Kockica, RTL Passion, a novost je i potpuno novi RTL Adria kanal koji korisnicima nudi najbolje od filmskih sadržaja i iznimno popularnih regionalnih serija. U sklopu ovog paketa korisnicima su na raspolaganju i usluge Snimalica, koja se sastoji od funkcionalnosti TVoY, odnosno gledanja sadržaja unazad do 7 dana te Catch-up TV, kojim se označava gledanje trenutne emisije od početka.

Ništa od povrata novca izlagačima za otkazivanje MWC-a 2020

Ništa od povrata novca izlagačima za otkazivanje MWC-a 2020

24.02.2020. komentiraj

Koronavirus izazvao je toliku paniku da se Mobile World Congress (MWC) u Barceloni prvi put u tri desetljeća neće održati, što će neki pozdraviti kao opravdanu mjeru opreza, ali mnogi će kritizirati kao pretjerano širenje panike. Ipak, odluka je donesena, najvećeg mobilnost sajma na svijetu ove godine nema, kao ni povrata novca izlagačima koji su bili voljni pojaviti se na njemu.

Hrvatski Telekom i FER pokreću projekt Campus Network u Zagrebu

Hrvatski Telekom i FER pokreću projekt Campus Network u Zagrebu

21.02.2020. komentiraj

Hrvatski Telekom pokreće projekt Campus Network u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva, a cilj projekta jest ponuditi studentima, znanstvenoj zajednici, start-upima i industriji mogućnost rada na najnovijim komunikacijskim tehnologijama kao što su Industrija 4.0, 5G mreža i IoT. Hrvatski Telekom kao dio Deutsche Telekoma započeo je suradnju po uzoru na kampus mreže koje DT pokreće u Njemačkoj, Austriji, Češkoj i Mađarskoj.