5 stvari o 5G koje su bitnije od same brzine

5 stvari o 5G koje su bitnije od same brzine

Foto: Depositphotos

Mobilne mreže pete generacije (5G) polako postaju standard u industriji, a dogodine bi trebale biti realnost u većini zemalja svijeta. No, nije brzina jedino što krasi tu novu tehnologiju, koja će donijeti toliko napretka na raznim poljima. Daleko od toga! Stoga, u nastavku teksta donosimo pet stavki nove generacije koje su čak i važnije od brzine.

1. Bolja kvaliteta poziva

WhatsApp, Viber ili Messenger, kao i svaki VoIP, nude mogućnost poziva ukoliko je osoba spojena na internet, ali što je brzina lošija, to je kvaliteta poziva lošija. S obzirom da 5G nudi desetak puta veću brzinu od trenutnog standarda, jasno je da pozivi neće imati smetnji i bit će iznimno kvalitetni. Dapače, novi standard zvat će se zbog toga Vo5G.

2. Veći kapacitet

Nije sve u brzini, kao što je rečeno. Zamislite stadion na kojem je na desetke tisuća ljudi. Ponekad zbog toga mreže znaju biti u padu ili raspadu. S 5G se to više neće događati jer neovisno koliko ljudi bilo na jednom mjestu, mreža će ostati kao netaknuta.

3. Bolje iskustvo vožnje

U bližoj budućnosti kad stignu vozila bez vozača, zahvaljujući ključnoj specifikaciji koju ima 5G, a naziva se (Ultra-Reliable and Low Latency Communications), neće biti gužvi kao dosad jer kad krene prvo vozilo u koloni, istovremeno krenu i druga. To jer će komunicirati međusobno.

4. Mobilni prijenosi sadržaja

Već su mogući, naravno, ali uz brojne poteškoće i prepreke koje donosi 4G era. S 5G tako nešto neće biti slučaj i sadržaj u 4K rezoluciji bit će potpuno neometan, lako će se prenositi i primati. Promijenit će to ne samo korištenje društvenih mreža i sadržaja već i zabavnu industriju.

5. Industrija 4.0

I dok neki govore kako bi 5G mogao biti štetan za zdravlje, Industrija 4.0 ovisit će upravo o internetu stvari i 5G mrežama koji će u potpunosti omogućiti tvornice budućnosti.

Još iz kategorije

Kina lansirala 5G mrežu

Kina lansirala 5G mrežu

15.11.2019. komentiraj

Kina je prije roka pustila “u pogon” mobilnu mrežu pete generacije (5G) i sad je u svojoj “ponudi” imaju China Telecom, China Unicom i China Mobile, a cijene koje nude su iznimno niske jer se kreću na otprilike 18 američkih dolara mjesečno po paketu!

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

14.11.2019. komentiraj

Hrvatski Telekom otvorio je danas svoj novi Business Showroom, inovacijski centar u kojem će predstavljati svoja najnaprednija tehnološka rješenja kojima digitalizira hrvatske tvrtke i gradove.Uz to, najjači domaći telekom operator predstavio je i svoj novi data centar, odnosno nadograđeni postojeći data centar u Selskoj ulici u Zagrebu gdje će korisnicima biti po prvi put na raspolaganju u Hrvatskoj Microsoft Azure Stack.

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

14.11.2019. komentiraj

Pružatelji komunikacijskih usluga širom svijeta prepoznali su potrebu za brzim uvođenjem umjetne inteligencije (UI) i automatizacije kako bi na troškovno učinkovit način poboljšali korisničko iskustvo u skladu sa sve bržim uvođenjem 5G temeljenog Interneta stvari i Industrije 4.0.