5 stvari o 5G koje su bitnije od same brzine

5 stvari o 5G koje su bitnije od same brzine

Foto: Depositphotos

Mobilne mreže pete generacije (5G) polako postaju standard u industriji, a dogodine bi trebale biti realnost u većini zemalja svijeta. No, nije brzina jedino što krasi tu novu tehnologiju, koja će donijeti toliko napretka na raznim poljima. Daleko od toga! Stoga, u nastavku teksta donosimo pet stavki nove generacije koje su čak i važnije od brzine.

1. Bolja kvaliteta poziva

WhatsApp, Viber ili Messenger, kao i svaki VoIP, nude mogućnost poziva ukoliko je osoba spojena na internet, ali što je brzina lošija, to je kvaliteta poziva lošija. S obzirom da 5G nudi desetak puta veću brzinu od trenutnog standarda, jasno je da pozivi neće imati smetnji i bit će iznimno kvalitetni. Dapače, novi standard zvat će se zbog toga Vo5G.

2. Veći kapacitet

Nije sve u brzini, kao što je rečeno. Zamislite stadion na kojem je na desetke tisuća ljudi. Ponekad zbog toga mreže znaju biti u padu ili raspadu. S 5G se to više neće događati jer neovisno koliko ljudi bilo na jednom mjestu, mreža će ostati kao netaknuta.

3. Bolje iskustvo vožnje

U bližoj budućnosti kad stignu vozila bez vozača, zahvaljujući ključnoj specifikaciji koju ima 5G, a naziva se (Ultra-Reliable and Low Latency Communications), neće biti gužvi kao dosad jer kad krene prvo vozilo u koloni, istovremeno krenu i druga. To jer će komunicirati međusobno.

4. Mobilni prijenosi sadržaja

Već su mogući, naravno, ali uz brojne poteškoće i prepreke koje donosi 4G era. S 5G tako nešto neće biti slučaj i sadržaj u 4K rezoluciji bit će potpuno neometan, lako će se prenositi i primati. Promijenit će to ne samo korištenje društvenih mreža i sadržaja već i zabavnu industriju.

5. Industrija 4.0

I dok neki govore kako bi 5G mogao biti štetan za zdravlje, Industrija 4.0 ovisit će upravo o internetu stvari i 5G mrežama koji će u potpunosti omogućiti tvornice budućnosti.

Još iz kategorije

Tele2 predstavio uslugu „Kupi i pokupi“

Tele2 predstavio uslugu „Kupi i pokupi“

22.08.2019. komentiraj

Mobilni uređaj moguće je naručiti u webshopu i u roku pet dana preuzeti na prodajnom mjestu nova je usluga koju je Tele2 ponudio svojim korisnicima, a to objašnjavaju prije svega time da se navike kupovanja iz godine u godinu mijenjanju.

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune