30 godina satelitskog emitiranja TV programa u Europi

30 godina satelitskog emitiranja TV programa u Europi

Foto: Fotolia

Prije 30 godina satelitske antene počele su se po prvi put pojavljivati na pročeljima zgrada u Poljskoj što je označilo početak redovnog linearnog TV emitiranja putem satelita u Europi. Kao vjesnici nadolazećih tehnoloških promjena, sve satelitske antene bile su usmjerene na orbitalnu poziciju 19.2o istočno s koje je satelit ASTRA 1A emitirao signal.

Kao prvi satelit tvrtke SES, ASTRA 1A lansiran je u orbitu iz Francuske Gvajane na raketi Ariane 4. Time su Europljani po prvi puta mogli primati redovni linearni satelitski televizijski signal što je televiziju učinilo dostupnijom svima diljem Europe. U početku, satelit ASTRA 1A emitirao je programe FilmNet, Sky TV, Scandinavian TV3 i MTV Europe da bi im se krajem godine priključili njemački programi RTL plus, Sat.1 i Pro7. U lipnju 1990. godine svi transponderi na satelitu ASTRA 1A bili su popunjeni. Ogromna popularnost satelitske televizije u to vrijeme odražavala se u njegovom dosegu, koji je do 1990. godine u Europi iznosio 17 milijuna kućanstava.

Satelitska televizija otvorila je prozor u svijet dajući gledateljima pristup stranim televizijskim programima što je označilo početak kraja monopola državnih televizija. Početak redovnog TV emitiranja putem satelita povezan je s tvrtkom Astra CEE, koja danas pruža satelitske i komunikacijske usluge TV i radio stanicama, pružateljima sadržaja i internetskih usluga, kao i multimedijske usluge zahvaljujući vlastitom satelitskom sustavu. Trenutno gledatelji u Hrvatskoj mogu primati oko 400 FTA kanala, uključujući 80 u HD kvaliteti, sa SES-ovih satelita.

"Satelit je taj koji danas pruža neograničen prijenos signala ili sadržaja. Upravo stoga, satelit je idealan izbor emitiranju sadržaja u izvornoj 4K rezoluciji. Štoviše, satelit ASTRA 3B ostvario je prijenosi u 8K rezoluciji, što upućuje na njegovu spremnost da emitira još kvalitetnije programe. Moderni sateliti omogućuju slanje tisuća gigabajta podataka u sekundi i mogu se prilagoditi različitim potrebama", izjavio je predsjednik tvrtke Astra CEE Martin Ornass-Kubacki.

Još iz kategorije

Složenost postupka koji se dijeli između ministarstva, agencija i lokalne samouprave

Složenost postupka koji se dijeli između ministarstva, agencija i lokalne samouprave

24.06.2019. komentiraj

Za telekome gradnja baznih stanica nije nimalo jednostavan postupak jer potrebno je ispoštovati niz propisa i zakonskih i podzakonskih akata, ali i proći ministarstva agencije i lokalnu samoupravu da bi sve bilo po zakonu. Tako će biti i za 5G bazne stanice kojih će biti više nego za 4G bazne stanice. Zanimljivo je da populistički nastrojeni političari lupetaju kako je sve to jednostavno i bez kontrole, pa smo upitali domaćeg telekom regulatora HAKOM kako stvari zapravo stoje s baznim stanicama.

Vrlo složen postupak izgradnje baznih postaja – ministarstvo ističe kako je HAKOM ključan

Vrlo složen postupak izgradnje baznih postaja – ministarstvo ističe kako je HAKOM ključan

21.06.2019. komentiraj

Kako graditi bazne postaje, što je po pitanju građevine potrebno upitali smo nadležno ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i oni ističu da sukladno Zakonu o prostornom uređenju, jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine) te županije i grad Zagreb, kao nositelji planiranja na svom području, određuju lokacije i druge uvjete gradnje antenskih stupova, prihvata i elektroničke komunikacijske infrastrukture, uz sudjelovanje i mišljenje HAKOM-a.

Ministarstvo zdravstva provodi kontrole sukladno zakonu nad baznim stanicama telekoma

Ministarstvo zdravstva provodi kontrole sukladno zakonu nad baznim stanicama telekoma

19.06.2019. komentiraj

Nastavljamo s temom dolaska 5G mreža, baznim stanicama i kontrolama. Kako neki misle da je to jednostavan postupak u ovoj seriji tekstova pokazat ćemo kako to nimalo nije slučaj, a nakon Državnog inspektorata koji je preuzeo poslove koje su inspekcije provodile do početka travnja ove godine, pitali smo ministarstvo zdravstva što oni sve moraju napraviti kako bi sve bilo u skladu sa zakonom.