30 godina satelitskog emitiranja TV programa u Europi

30 godina satelitskog emitiranja TV programa u Europi

Foto: Fotolia

Prije 30 godina satelitske antene počele su se po prvi put pojavljivati na pročeljima zgrada u Poljskoj što je označilo početak redovnog linearnog TV emitiranja putem satelita u Europi. Kao vjesnici nadolazećih tehnoloških promjena, sve satelitske antene bile su usmjerene na orbitalnu poziciju 19.2o istočno s koje je satelit ASTRA 1A emitirao signal.

Kao prvi satelit tvrtke SES, ASTRA 1A lansiran je u orbitu iz Francuske Gvajane na raketi Ariane 4. Time su Europljani po prvi puta mogli primati redovni linearni satelitski televizijski signal što je televiziju učinilo dostupnijom svima diljem Europe. U početku, satelit ASTRA 1A emitirao je programe FilmNet, Sky TV, Scandinavian TV3 i MTV Europe da bi im se krajem godine priključili njemački programi RTL plus, Sat.1 i Pro7. U lipnju 1990. godine svi transponderi na satelitu ASTRA 1A bili su popunjeni. Ogromna popularnost satelitske televizije u to vrijeme odražavala se u njegovom dosegu, koji je do 1990. godine u Europi iznosio 17 milijuna kućanstava.

Satelitska televizija otvorila je prozor u svijet dajući gledateljima pristup stranim televizijskim programima što je označilo početak kraja monopola državnih televizija. Početak redovnog TV emitiranja putem satelita povezan je s tvrtkom Astra CEE, koja danas pruža satelitske i komunikacijske usluge TV i radio stanicama, pružateljima sadržaja i internetskih usluga, kao i multimedijske usluge zahvaljujući vlastitom satelitskom sustavu. Trenutno gledatelji u Hrvatskoj mogu primati oko 400 FTA kanala, uključujući 80 u HD kvaliteti, sa SES-ovih satelita.

"Satelit je taj koji danas pruža neograničen prijenos signala ili sadržaja. Upravo stoga, satelit je idealan izbor emitiranju sadržaja u izvornoj 4K rezoluciji. Štoviše, satelit ASTRA 3B ostvario je prijenosi u 8K rezoluciji, što upućuje na njegovu spremnost da emitira još kvalitetnije programe. Moderni sateliti omogućuju slanje tisuća gigabajta podataka u sekundi i mogu se prilagoditi različitim potrebama", izjavio je predsjednik tvrtke Astra CEE Martin Ornass-Kubacki.

Još iz kategorije

Agencija za elektroničke medije sudjeluje u odlučivanju oko prodaje Tele2 Hrvatska

Agencija za elektroničke medije sudjeluje u odlučivanju oko prodaje Tele2 Hrvatska

13.09.2019. komentiraj

Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja uputila je molbu Agenciji za elektroničke medije za očitovanje u postupku koji se vodi po prijavi namjere koncentracije poduzetnika koja nastaje stjecanjem izravne kontrole poduzetnika Slovenia Broadband S.a.r.l. nad poduzetnikom Tele2. AEM će u okviru svoje nadležnosti i informacija koje ima sudjelovati u postupku koji vodi i u kojem odluku donosi AZTN, ističu iz Agencija za elektorničke medija na upit ICTbusiness.info.

Huawei razvio Super Uplink tehnologiju za još veću brzinu i nižu latenciju 5G mreže

Huawei razvio Super Uplink tehnologiju za još veću brzinu i nižu latenciju 5G mreže

13.09.2019. komentiraj

Super Uplink tehnologia povećava performanse od 20 posto do 60 posto za promet uzlazne veze u 5G mreži dok se stopa za korisnike povećava dva do četiri puta, a latencija je manja za oko 30  posto. Zahvaljujući partnerstvu kompanija China Telecom Shanghai i Huawei, na šangajskom sveučilištu Togji uspješno je lansirana 5G mreža s integriranom Super Uplink tehnologijom koja povećava performanse od 20 posto do 60 posto za promet uzlazne veze u 5G mreži. Stopa uzlazne veze za korisnike povećava se dva do četiri puta, a latencija se smanjila za oko 30 posto.

AZTN prikuplja dokumentaciju, HAKOM ne vidi razloga da se transakcija ne okonča

AZTN prikuplja dokumentaciju, HAKOM ne vidi razloga da se transakcija ne okonča

13.09.2019. komentiraj

Domaći telekomunikacijski regulator je na izravan upit ICTbusiness.info vezano uz kupnju Tele2 Hrvatska poručio kako je „preuzimanje Tele2 posao za AZTN i iz perspektive HAKOM-a se samo mijenja vlasnik, s obzirom na to da oni još nisu prisutni na hrvatskom tržištu elektroničkih komunikacija“.