Započet najveći hrvatski IoT projekt digitalizacije plinskih brojila

Započet najveći hrvatski IoT projekt digitalizacije plinskih brojila

U suradnji nekoliko hrvatskih IT tvrtki i HEP Plina u Osijeku, pokrenut je najveći hrvatski projekt digitalizacije plinomjera. Cilj je do kraja godine implementirati pametne uređaje koji će omogućiti daljinsko očitanje plinomjera i time smanjiti troškove ručnog očitavanja na terenu, kao i naprednu analitiku te podići razinu korisničkog iskustva. Riječ je o projektu Interneta stvari, jedne od ključnih tehnologija digitalne transformacije.

Spajanje na mrežu Interneta stvari pružio je hrvatski operater Sigfoxa, IoT Net Adria, dok su HEP Telekomunikacije pružile uslugu prihvata podataka na platformu za obradu podataka. Senzor koji se instalira na već postojeća plinska brojila i šalje očitanja nekoliko puta dnevno razvila je tvrtka Byte Lab, dok su Multicom i Axis provele integraciju projekta.

„Partnerstvo ovih tvrtki u integraciji, razvoju hardvera i softvera rezultiralo je brzom realizacijom i osiguravanjem skalabilnosti. Nadležnost i predanost partnera IoT Net Adrije iz Sigfoxovog ekosistema pokazalo se kao ključni faktor uspjeha u razvoju ovog isplativog i pouzdanog automatiziranog plinomjera“, objašnjava Damir Pećušak, izvršni direktor HEP-Plina.

„Projekt plinomjera, HEP Plina, prvi je primjer prednosti koju naš 0G IoT connectivity dovodi do implementacije velikih razmjera. Mješavina pametnih uređaja s više od 10 godina autonomije, naša globalna IoT mreža i sposobnosti platformi omogućavaju komunalnim tvrtkama da brzo, jeftino i sigurno spoje svoje čitače bilo gdje u državi i tako povećaju učinkovit, održivost i zadovoljstvo kupaca“,  ističe Ranko Režek, izvršni direktor IoT Net Adrije.

Prema njegovim riječima najveća vrijednost projekta upravo je u njegovoj skalabilnosti i brzoj primjeni koja će omogućiti ozbiljnu transformaciju plinske industrije i povećati vrijednost u cijelom lancu, od distributera do krajnjeg korisnika.

Projekt digitalizacije HEP Plina pokrenut je na području grada Osijeka na samo nekoliko tisuća plinskih brojila. Zanimljivost je da je na ovom projektu korištena hrvatska rješenja hardvera i softvera razvijenih od strane IT tvrtki poput Compinga koji je u suradnji s HEP Telekomunikacijama razvijao i implementirao platformu za obradu podataka, Byte Laba koji je razvio senzor za očitanje plinskih brojila, dok je veliko znanje integracijskih tvrtki korišteno u smjeru visokotehnološkog projekta u službi krajnjeg korisnika.

Projekt digitalizacije plinskih brojila omogućuje smanjenje troškova ručnog očitanja, prikupljanje udaljenih podataka te njihovu obradu u realnom vremenu, omogućujući  HEP Plinu na taj način pristup strukturiranim i orkestriranim informacijama kao i lakše i brže donošenje poslovnih odluka. Korisnicima usluge HEP Plina projekt digitalizacije omogućuje uvid u realnu potrošnju, procjene troškova potrošnje kao i analitiku povijesnih i trenutnih podataka.

Još iz kategorije

Canon predstavio seriju crno-bijelih višefunkcijskih pisača formata A3 imageRUNNER 2425

Canon predstavio seriju crno-bijelih višefunkcijskih pisača formata A3 imageRUNNER 2425

31.07.2020. komentiraj

Canon CEE je predstavio seriju crno-bijelih višefunkcijskih pisača formata A3 – imageRUNNER 2425. Ti pouzdani pisači visoke funkcionalnosti koji se lako koriste istinski su nasljednik iznimno dobro prodavane serije imageRUNNER 2520, nude veću produktivnost i mogućnosti povezivanja, naprednu sigurnost te nizak ukupan trošak posjedovanja, što ih čini sjajnim dodatkom manjim i srednjim uredima koji trebaju ispis i skeniranje u većem obimu.

Novi regionalni projekt IN2 grupe za OTP Osiguranje

Novi regionalni projekt IN2 grupe za OTP Osiguranje

30.07.2020. komentiraj

Za OTP Osiguranje u Srbiji IN2 grupa završava implementaciju rješenja INsurance2 Front Office za prodaju proizvoda osiguranja u poslovnicama Vojvođanske banke. Ova implementacija je uvod i priprema za predstojeću integraciju OTP banke i Vojvođanske banke koja slijedi u svibnju 2021. godine. Integracijom će nastati druga komercijalna banka po veličini u Srbiji, a broj poslovnica koje koriste ovo rješenje povećat će se sa sadašnjih 90 na 210.

Usmjerenost na elektroničke usluge i digitalno poslovanje stavlja kibernetičku sigurnost na vrh liste prioriteta

Usmjerenost na elektroničke usluge i digitalno poslovanje stavlja kibernetičku sigurnost na vrh liste prioriteta

22.07.2020. komentiraj

Hrvatska pošta krenula je u veliki proces digitalizacije svojih usluga, a jedna od ključnih stvari na koje pritom treba paziti svakako je cbyer sigurnost, osiguranje kontinuiteta poslovanja, ističe u razgovoru za ICTbusiness.info voditeljica odjela cyber sigurnosti Hrvatske pošte Danijela Marijanović.