Započet najveći hrvatski IoT projekt digitalizacije plinskih brojila

Započet najveći hrvatski IoT projekt digitalizacije plinskih brojila

U suradnji nekoliko hrvatskih IT tvrtki i HEP Plina u Osijeku, pokrenut je najveći hrvatski projekt digitalizacije plinomjera. Cilj je do kraja godine implementirati pametne uređaje koji će omogućiti daljinsko očitanje plinomjera i time smanjiti troškove ručnog očitavanja na terenu, kao i naprednu analitiku te podići razinu korisničkog iskustva. Riječ je o projektu Interneta stvari, jedne od ključnih tehnologija digitalne transformacije.

Spajanje na mrežu Interneta stvari pružio je hrvatski operater Sigfoxa, IoT Net Adria, dok su HEP Telekomunikacije pružile uslugu prihvata podataka na platformu za obradu podataka. Senzor koji se instalira na već postojeća plinska brojila i šalje očitanja nekoliko puta dnevno razvila je tvrtka Byte Lab, dok su Multicom i Axis provele integraciju projekta.

„Partnerstvo ovih tvrtki u integraciji, razvoju hardvera i softvera rezultiralo je brzom realizacijom i osiguravanjem skalabilnosti. Nadležnost i predanost partnera IoT Net Adrije iz Sigfoxovog ekosistema pokazalo se kao ključni faktor uspjeha u razvoju ovog isplativog i pouzdanog automatiziranog plinomjera“, objašnjava Damir Pećušak, izvršni direktor HEP-Plina.

„Projekt plinomjera, HEP Plina, prvi je primjer prednosti koju naš 0G IoT connectivity dovodi do implementacije velikih razmjera. Mješavina pametnih uređaja s više od 10 godina autonomije, naša globalna IoT mreža i sposobnosti platformi omogućavaju komunalnim tvrtkama da brzo, jeftino i sigurno spoje svoje čitače bilo gdje u državi i tako povećaju učinkovit, održivost i zadovoljstvo kupaca“,  ističe Ranko Režek, izvršni direktor IoT Net Adrije.

Prema njegovim riječima najveća vrijednost projekta upravo je u njegovoj skalabilnosti i brzoj primjeni koja će omogućiti ozbiljnu transformaciju plinske industrije i povećati vrijednost u cijelom lancu, od distributera do krajnjeg korisnika.

Projekt digitalizacije HEP Plina pokrenut je na području grada Osijeka na samo nekoliko tisuća plinskih brojila. Zanimljivost je da je na ovom projektu korištena hrvatska rješenja hardvera i softvera razvijenih od strane IT tvrtki poput Compinga koji je u suradnji s HEP Telekomunikacijama razvijao i implementirao platformu za obradu podataka, Byte Laba koji je razvio senzor za očitanje plinskih brojila, dok je veliko znanje integracijskih tvrtki korišteno u smjeru visokotehnološkog projekta u službi krajnjeg korisnika.

Projekt digitalizacije plinskih brojila omogućuje smanjenje troškova ručnog očitanja, prikupljanje udaljenih podataka te njihovu obradu u realnom vremenu, omogućujući  HEP Plinu na taj način pristup strukturiranim i orkestriranim informacijama kao i lakše i brže donošenje poslovnih odluka. Korisnicima usluge HEP Plina projekt digitalizacije omogućuje uvid u realnu potrošnju, procjene troškova potrošnje kao i analitiku povijesnih i trenutnih podataka.

Još iz kategorije

CES 2021: Schneider Electric omogućava održivo upravljanje energijom u svakoj kući

CES 2021: Schneider Electric omogućava održivo upravljanje energijom u svakoj kući

21.01.2021. komentiraj

Schneider Electric predstavio je slijedeću generaciju kućnog sustava za upravljanje energijom, Wiser Energy Center, na virtualnoj Svjetskoj izložbi potrošačke elektronike, CES 2021. Wiser Energy Center namijenjen je europskim tržištima.

Kriza pokazala izdržljivost Interxion Hrvatska, bivšeg Altusa koji je prošle godine promijenio i vlasnika

Kriza pokazala izdržljivost Interxion Hrvatska, bivšeg Altusa koji je prošle godine promijenio i vlasnika

20.01.2021. komentiraj

Kada dođe velika kriza poput pandemije, a onda se zaredaju i potresi jedan u proljeće drugi na samom kraju godine, pa kada tome pridodate i prodaju velikoj američkoj korporaciji jednoj od najvećih u svijetu u segmentu podatkovnih centara jasno je da je godina bila sve samo ne obična. Upravo o tome razgovarali smo s direktorom Interxion Hrvatska, nekad Altus IT-em Goranom Đoreskim koji ističe kako je kriza povećala opterećenje na telekomunikacije i podatkovne centre.

Novi PortraitPro 21 umjetnom inteligencijom unaprjeđuje uređivanje fotografija

Novi PortraitPro 21 umjetnom inteligencijom unaprjeđuje uređivanje fotografija

20.01.2021. komentiraj

U svijetu uređivanja fotografija, pojmom “umjetna inteligencija” podosta se “razbacuje” posljednjih godina, ali ono što profesionalne fotografe uistinu zanima jest radi li tako nešto ili ne. Kad se radi o PortraitPro 21, svakako radi.