Za IT tvrtke poslovanje s inozemstvom je nužnost

Za IT tvrtke poslovanje s inozemstvom je nužnost

Foto: Shutterstock

„U posljednjih pet godina prihod IT tvrtki povećan je po prosječnoj godišnjoj stopi od 7,4 posto. Od toga promet industrije raste 6,1 posto. Izvoz raste gotovo dvostruko brže, 11,3 posto godišnje. Poslovati s inozemstvom odavno više nije tek jedna od prednosti poslovanja IT industrije. To je nužnost,“ rekla je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić povodom posjeta hrvatskih informatičkih tvrtki međunarodnoj konferenciji B2B Software Days, koja se održava 14. i 15. ožujka u Beču. Konferenciju su posjetile 32 tvrtke, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i u suradnji s Trgovinskim odjelom Austrijskog veleposlanstva Advantage Austria i Europskom poduzetničkom mrežom (EEN).

Povodom konferencije Lili Rodić, direktorica tvrtke Ador koja se primarno bavi savjetovanjem klijenata o rješenjima na webu kojim mogu poboljšati svoju organizaciju ili poslovanje, rekla je da su do sada najviše surađivali s klijentima iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, no da se planiraju u idućih par godina više posvetiti europskom tržištu. „Godišnje sudjelujemo na nekoliko sajmova i dosadašnja iskustva su pozitivna. No, u usporedbi s drugima rekla bih da kod nas nedostaje svijesti da SME segment poduzetništva drži gospodarstvo. U Austriji to već odavno znaju,“ napomenula je Rodić.

Konferenciju je posjetio i Goran Mrvoš, direktor Infosita, tvrtke koja se primarno bavi razvojem digitalnih produkata u turizmu. „Kontakti stečeni na ovakvim događanjima često se pretvore u projekte. Susretom licem u lice ipak se bolje gradi povjerenje i veći su izgledi da se posao sklopi,“ rekao je Mrvoš, istaknuvši iz ponude novi digitalni proizvod za kampove, aplikaciju Check 4 Camps. „Aplikaciju koristi već 12% hrvatskih kampova i to većinom oni sa četiri ili pet zvjezdica jer pridonosi višoj kvaliteti usluge za goste,“ rekao je Mrvoš.

No, Mrvoš napominje da je svijest o digitalizaciji u ostatku Europe drastično jača nego u Hrvatskoj. „Nije teško zamisliti da hrvatske IT tvrtke rade na digitalizaciji stranih tvrtki koje su zapravo konkurenti hrvatskim tvrtkama. Onda će oni s tim našim rješenjima lakše pobijediti u tržišnoj utakmici one hrvatske kompanije koje se nisu na vrijeme digitalizirale,“ zaključuje Mrvoš.

Konferencija B2B Software Days, u organizaciji Austrijske komore i Bečke poslovne agencije, u suradnji s Europskom poslovnom mrežom i Eurekom, namijenjena je ponajprije IT i tehnološkim tvrtkama te istraživačko-razvojnim institucijama koje traže tehnološku, istraživačku i poslovnu suradnju. Program konferencije uključuje predavanja, radionice i B2B razgovore te donosi informacije o najnovijim trendovima, nove kontakte s poslovnim partnerima, razmjenu iskustava i znanja te prilike za umrežavanje. Ovo je 5. izdanje konferencije na  kojem se očekuje više od 600 sudionika iz 30-ak zemalja.

Konferenciju su posjetile tvrtke Ador, Alpha Aplikacije, Byte Lab Grupa, Citus, Diversitas IT sustavi, Eduit, Infosit, Ingenium, Konekta tehnologije, Mašinerija, Mediatoolkit, Megatrend poslovna rješenja, Neoinfo, Poslovna inteligencija, Računalni i ekonomski poslovi REP, Sekom, Stranica, Talentarium, Teslopolis, Ekobit, Intellexi, Comminus, Geld Dana, Little Code, King ICT, Softwise, Locastic, Inter Solutio, Enpod, Blue Eye Solutions, Eska i Ars futura.

Uz posjet konferenciji, održan je i poslovni susret u Austrijskoj gospodarskoj komori uz predavanje Vienna Business Agency i susrete s predstavnicima Austrijske komore te poslovnim delegacijama iz Turske, Srbije, Makedonije i Bugarske. Organiziran je i posjet tvrtki tvrtki VRVis - Virtual Reality and Visualisation Research Centre.

Još iz kategorije

Dell Technologies predstavlja pet novih PowerEdge servera

Dell Technologies predstavlja pet novih PowerEdge servera

22.09.2019. komentiraj

Pet potpuno novih PowerEdge servera, dodanih u svjetski portfelj najprodavanijih svjetskih poslužitelja, osmišljen je od temelja kako bi ponudio rješenje za složene i raznolike zahtjeve tradicionalnih, novonastalih i višestrukih opterećenja rada.

Ericsson Nikola Tesla i KING ICT integriraju sustav 112-192 MUP-a

Ericsson Nikola Tesla i KING ICT integriraju sustav 112-192 MUP-a

21.09.2019. komentiraj

Konzorcij, kojeg čine kompanija Ericsson Nikola Tesla i tvrtka KING ICT, potpisao je s Ministarstvom unutarnjih poslova RH (MUP RH) okvirni sporazum na razdoblje od 3 godine te ugovor o nabavi za 2019. godinu, za integraciju sustava 112-192. MUP RH će, uz pomoć isporučenog rješenja, optimizirati komunikaciju, koordinaciju i upravljanje hitnim događajima te omogućiti brzu i neodgodivu reakciju hitnih službi, uključujući pozive na brojeve 112 i 192. Vrijednost sporazuma je gotovo 18 milijuna kuna (bez PDV-a), a ugovora o nabavi za 2019. godinu gotovo 6 milijuna kuna (bez PDV-a)

Auka i 24sata potpisali strateški sporazum o distribuciji aplikacije za mobilno plaćanje Settle

Auka i 24sata potpisali strateški sporazum o distribuciji aplikacije za mobilno plaćanje Settle

19.09.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka, autori aplikacije za mobilno plaćanje Settle, i vodeća medijska kuća u Hrvatskoj, 24sata, potpisali su danas sporazum o strateškoj suradnji. U sklopu ovog sporazuma, 24sata će promovirati Settle kao aplikaciju za mobilna plaćanja na svim svojim platformama te će javnosti približiti prednosti korištenja ovog rješenja za slanje i primanje novca od obitelji i prijatelja te za jednostavno plaćanje kod trgovaca. Settle je pritom uvijek besplatan za korisnike.