WinDays19: Tehnologija u praksi

WinDays19: Tehnologija u praksi

Technical Architect Microsoft SEE Ivica Ivančić predstavio je Microsoft Power Platform, platformu koja se sastoji od tri komponente - PowerAppsa, Flow i Power BI-a koji uključuje Dynamics 365, Office 365 i Standalone Apps.

Prva jutarnja izlaganja održali su Tomislav Mesić iz tvrtke Five i Tomislav Lulić iz Cloud Consultinga. Obzirom da je većini UI dizajnera i developera definiranje UI-a za konverzacijske kanale priličan problem, Mesić je na predavanju Conversational UI dizajn za ljude i botove prikazao je kako dizajnirati konverzacijski UI bota. Mesić je kroz praktične primjere prikazao kako funkconira bot. Lulić je održao izlaganje na temu Microsoft 365 Intune komponenta za upravljanje uređajima. Lulić kaže kako je upravljanje mobilnim uređajima i računaloma sve kompliciranije, pa je poslovanje sigurnije ukoliko organiziramo sigurnosne politike, dinamičke grupe i dodjelu prava na pristup dokumentima. Lulić je prikazao primjer Company portala, kojim je omogućeno dodavanje uređaja za pristup korporativnim resursima, uključujući i Office, mail te OneDrive4Business.

Zanimljivo izlaganje održao je Domagoj Pavlešić iz tvrtke Dizzy.hr. Pavlešić je u predavanju naziva „Smart appovima, živjele PWA!“ predstavio Progressive Web Apps, koje imaju potencijal da preuzmu primat nad klasičnim aplikacijama u biznisu. Pavlešić je u svom izlaganju prikazao razne scenarije te pojasnio u kojem je slučaju PWA trivijalan, a u kojima kompliciran. Predstavljene su i verzije mobilne aplikacije WinDays od 2012. do danas, kroz koje je Pavlešić prikazao napredak u pristupu kroz godine – u ovogodišnjoj verziji izvedena je PWA aplikacija, koja prati trendove, trivijalna je offline, radi „vječno“, ažuriranje je trivijalno i trenutno, nema certifikacija te nema Storeova.

Hrvoje Kusulja iz tvrtke 3 PRO održao je predavanje na temu Flow integracije s Dynamics 365 sustavom, u kojem je iz perspektive korisnika prikazao scenarije Flow automatizacije u integraciji sa sustavom Dynamics 365. Kusulja je pokazao primjer integracije sa CRM sustavom Dynamics 365 i demonstrirao stanje isteka proizvoda i stanja na skladištu. Nova opcija Flow u Microsoftu prikazuje opcije stvaranja i pregleda Flowa. Kusulja zaključuje kako je opcija Flow poveziva sa svim Dynamics 365 segmentima, čime je za korisnika iznimno olakšano poslovanje.

Hyperledger je krovni projekt open-source blockchaina i srodnih alata. Nedavno je Azure dodao osnovnu podršku za Hyperledger Fabric 1.3 verziju, a u predavanju o izgradnji Hyperledgera na platformi Azure, Igor Đerman iz tvrtke Leversys pružio je informacije o projektu Hyperledger, industrijskoj strukturi Hyperledgera i kako stvoriti blockchain mrežu na Azureu pomoću predloška Fabric konzorcija.

Uroš Kastelic iz Microsofta održao je izlaganje na temu što migracija, modernizacija i serverless imaju s DevOpsom. Izlaganje je Kastelic započeo razmatranjem različitih strategija migracije oblaka (5R), kako DevOps može pristupiti pomoći i zašto korisniku treba biti zanimljivo da implementira DevOps kulturu u vlastitoj organizaciji. Kastelic je u izlaganju proveo razne demonstracije: prikazao je kako implementirati CI/CD cjevovod s Azure DevOps za web-baziranu aplikaciju, kako uključiti komponente Serverless (npr. Azure funkcije) te kako uz pomoć Azure Pipelines primijeniti aplikaciju na Azure App Service.

Slaven Mišak iz tvrtke BonsAI održao je predavanje o chatbotima kao AI rješenjima u povećanju produktivnosti poslovanja. Mišak je pričao o inteligentnim chatbot agentima i administrativnim web su čeljima za pregled performansi chatbota. Chatbot se najčešće koriste korisničke podrške, prodajni predstavnici, prodajni asistenti u webshop ovima, službe za zapošljavanje i službe za appointment scheduling. Chatbot se programira na način da navodi korisnika na uže područje u kojem mu je potrebna pomoć, a tad nudi konverzacijske opcije. Mišak je govorio o arhitekturama chatbota te najboljim konverzacijskim opcijama za najbolje korisničko iskustvo.

Jedno od prvih predavanja u popodnevnim satima održao je Tjaž Jelovčan iz Microsofta, koji je okupljene informirao o tome kako s Upravom pričati o Cybersecurity temama. Istaknuo je kako rizici danas nisu tek hype, nego su redovito prisutni i u Hrvatskoj te je stanje znatno drugačije nego nekoć kad je spam bio najveći problem prilikom korištenja maila. Rekao je kako se rizik može značajno umanjiti korištenjem tehnoloških rješenja kao što su firewall, VPN, IPS, zaštita od DDoS napada, enkripcija i backup, no kako tehnološki rizik nije jedini - tu su tu još strateški, pravni i financijski.

Tarmo Tikerpäe iz Microsofta Estonija održao je predavanje o Azure IaaS kalkulacijama i tome kako optimizirati trošak licenci. Naveo je i konkretne primjere rezanja troškova koji su rezultirali smanjenjem računa, ali bez gubitka željenih usluga.

Giulio Vian, Microsoft MVP iz tvrtke Glass Lewis & Co., kao jedan od autora Agregator ekstenzije, prikazao je kako unaprijediti Azure DevOps korištenjem tog alata. Alat omogućuje izvršavanje vlastitih skripti pri svakoj promjeni radnih zadataka. Također, demonstrirao je inicijalno postavljanje alata te njegove glavne značajke poput izrade pravila koja se izvršavaju nakon promjene radnog zadataka. Pravila se pišu u programskom jeziku C#, što omogućuje neograničene primjene ovog alata. Na kraju, Vian je istaknuo kako traže kontributore na ovom zanimljivom projektu.

Ivica Ivančić, tehnički arhitekt u Microsoftu održao je predavanje o Microsoft Power platformi uz pitanje moglu li nedeveloperi odnosno "citizen developeri" razvijajti poslovne aplikacije. Riječ je o platformi u kojoj su korisnicima na raspolaganju alati za jednostavno kreiranje aplikacija drag and drop metodom, što znači da je mogu koristiti svi koji su zainteresirani za razvoj softvera, svojim vještinama koje nisu pisanje koda. Jasno je da ovakvo rješenje ima određena ograničenja, ali za situacije poput primjerice razvoja interne aplikacije koja se mora spojiti na više sustava ovo je sjajan alat, koji bi mogao riješitii trenutnu razliku između potražnje i ponude za developerima.

Rastko Đorđević, mladi entuzijast i učenik 2. godine beogradske ETŠ “Nikola Tesla” fokusiran na Microsoftove tehnologije, uvodno je opisao svijet Internet stvari. Naglasio je važnost kako bežični IoT uređaji imaju mnogobrojne prednosti poput skalabilnosti, mobilnosti te malog troška. Rastko detaljno je usporedio bežične tehnologije kao što su Long Range, Narrow Band i LTE. Zaključio je kako karakteristike Low Powered – WAN uređaja kao što su veliki domet, mala potrošnja podataka i energije dobra alternativa postojećim žičanim tehnologijama.

Domagoj Pilčik iz Spana održao je predavanje o Windows as a Service usluzi, odnosno novim načinima za instalaciju i održavanje. Konkretno, Windows 10 izmijenio je instalaciju i održavanje obzirom da se ažuriranje radi svakih šest mjeseci, što je dovelo do nužne promjene u razmišljanju i pristupu. Osim izazova tu su i prednosti, a to je sve veći broj značajki koje se pojavljuju uz svaku verziju.

André Melancia, konzultant iz tvrtke Lunar Cat, prezentaciju je započeo pokazivanjem videa o naočalama za slijepe, koje je Microsoft razvio korištenjem umjetne inteligencije. Navedene naočale koriste tehnike poput prepoznavanja objekata i lica, opisivanja objekata i drugih koje pomažu na način da osobi koja ne vidi opisuju događanja oko njih, raspoloženje ljudi, radnje koje ljudi poduzimaju, čitaju meni u restoranu i slično. Navedeni video bio je uvod u Azure Cognitive Services - Microsoftovu uslugu u oblaku koja uključuje set algoritama strojnog učenja. Melancia je okupljenima na zabavan način demonstrirao kako oni rade analizom raznih fotografija lica koje je umjetna inteligencija analizirala.

Igor Marinić iz tvrtke GDi održao je predavanje o pametnoj mobilnosti i energiji, predstavivši GDi-jevo softversko rješenje namijenjeno upravljanju infrastrukturom punionica za električna vozila. Rješenje je skalabilno, hardverski neovisno i temeljeno na mikroservisima koji se koriste na Microsoftovim Service Fabric Clusteru.

Za kraj trećeg dana konferencije WinDays19, Adis Jugo iz tvrtke SysKit, proveo nas je kroz mogućnosti i tipove PowerAppsa, ali i njegove slabe strane. Iako je već mainstream u mnogim tvrtkama, neki od trenutnih nedostataka PowerAppsa su: limitirana SharePoint integracija, limitirana podrška za određene tipove podataka, težina izvedbe kompleksnih formi te limitirana field validacija i kalkulacija. Na primjerima, pokazano je i upravljanje PowerAppsom, permisijama i rolama te rad s više izvora podataka.

Još iz kategorije

Startup airt predstavio svoje rješenje za banke

Startup airt predstavio svoje rješenje za banke

19.02.2020. komentiraj

Hrvatski AI startup Airt, kojeg su osnovali Davor Runje i Hajdi Ćenan, predstavio je jučer svoje fintech rješenje namijenjeno malim i srednjim bankama koje zanima umjetna inteligencija (AI) kako bi bolje upoznale svoje korisnike te im na bolji način ponudile i komunicirale svoje proizvode i usluge. Kako ističu osnivači njihovo se rješenje trenutno koristi na hrvatskom tržištu i u regiji, a ubrzo će biti dostupno u cijelom svijetu.

IBM odabrao Slack umjesto Microsoft Teams za svojih 350,000 zaposlenika

IBM odabrao Slack umjesto Microsoft Teams za svojih 350,000 zaposlenika

16.02.2020. komentiraj

Microsoft je doživio manji udarac nakon što se doznalo da IBM za korporativu komunikaciju svojih više od 350.000 zaposlenih bira Slack ispred Teamsa. U trenucima kad se dva konkurentska alata bore za prevlast na tržištu, dobiti takvog klijenta od iznimne je važnosti.

Schneider Electric najavio Easy UPS 3M trofazni UPS s internim baterijskim modulima

Schneider Electric najavio Easy UPS 3M trofazni UPS s internim baterijskim modulima

15.02.2020. komentiraj

Schneider Electric predstavio je prvu verziju Easy UPS 3M trofaznog neprekidnog napajanja (UPS) sa 60 i 80 kVA (400V) internim baterijskim modulima velikog kapaciteta. Easy UPS 3M UPS utjelovljenje je jednostavnosti, jer je jednostavan za instalaciju, jednostavan za uporabu i jednostavan za održavanje., osiguravajući malim i srednjim poduzećima kontinuitet poslovanja i čineći ga izvanredno prikladnim kako za podatkovne centre, tako i za industrijska okruženja.