WinDays19: Primjena tehnologije obilježila zadnji dan ovogodišnje konferencije u Šibeniku

WinDays19: Primjena tehnologije obilježila zadnji dan ovogodišnje konferencije u Šibeniku

Posljednjeg dana WinDays19 konferencije sudionici su mogli izabrati između 36 predavanja o tehnološkim temama. Jedno od prvih izlaganja održao je Tomislav Poljak iz Microsofta Hrvatska, koji je demonstrirao rad s razvojnom platformom Microsoft Graph Security. Ona omogućava automatizaciju procesa zaštite i pripremu integracije sa Security Information and Event Management rješenjem, a ima i API koji programerima omogućava provjeru dostupnosti sustava radi integracije s drugim sigurnosnim proizvodima.

Ana Roje Ivančić i Ognjen Bajić iz Agilist IT su uz predavanje “Azure DevOps Servis - Sve što vašim timovima treba za efikasan rad” kroz niz demonstracija prikazali kako se radi s pametnim agilnim alatima. Prikazali su nam kako se Azure DevOps integrira s drugim servisima, poput Slacka, Trelloa i SonarClouda. Na kraju daju zaključak da Azure DevOps skup servisa može uvelike pomoći vašim timovima brzo i kontinuirano isporučivati proizvode visoke kvalitete neovisno o tehnologiji i platformi koju koristite.

Ivica Ivančić iz Microsofta predstavio je Dynamics 365 for Customer Service, koje je, kao i ostala CRM rješenja, namijenjeno poboljšanju prodaje, korisničkog iskustva i internoj koordinaciji unutar kompanije sa svrhom ostvarivanja boljeg korisničkog iskustva. Najveći benefiti od ovog rješenja ostvaruju se u B2C segmentu, a najdalje su s implementacijom otišli telekomi i banke. U svom predavanju spomenuo je i konkretna iskustva iz prakse, postavljajući povremeno i zanimljiva pitanja. Primjerice, zapitao se kolika je vrijednost 10.000 mp3 datoteka korisničke službe i kako te podatke „provući“ kroz algoritme i vidjeti koja pitanja je agent uspio riješiti, a koja nije.

Tomas Ruzgys iz Microsofta, s preko 20 godina iskustva u vođenju timova, predstavio je alat Microsoft Teams. Ruzgys je vrlo detaljno opisao arhitekturu ovog alata, platforme koje podržava i njegove zanimljive značajke poput integracije sa drugim alatima, telefonskim sustavima, događanjima uživo te privatnim kanalima. Naglasio je kako Microsoft Teams u potpunosti u skladu sa GDPR direktivom. Na kraju prezentacije, demonstrirao je integraciju ovog alata sa SharePointom.

Dragan Tasić iz Microsofta nam je uz predavanje “Advanced data protection deep dive through Microsoft Information Protection Concept” otkrio kako Microsoft štiti svoje aplikacije. Na temelju par jednostavnih primjera je prikazao kako aplikacije već samostalno brinu za prepoznavanje bitnih podataka. Tasić na kraju zaključuje kako uz ovakve koncepte možemo biti puno sigurniji.

Tomislav Loparić iz Veeam Softwarea predstavio je mogućnosti backupa poslovnih podataka i njihove zaštite u slučaju brisanja, sigurnosnih prijetnji i drugih opasnosti. Zaključuje kako treba štititi podatke i imati alat s kojim je jednostavno napraviti restore odnosno povrat podataka, a poželjno je sve to imati u jednom paketu. Loparić je tijekom predavanja demonstrirao i kako povratiti podatke na najjednostavniji i najbrži način.

Nenad Trajkovski iz tvrke NT Consulting održao je predavanje u kojem je na primjerima četverodnevnih zadataka pokazao kako pratiti njihov napredak u MS Projectu. Pojasnio je kako se praćenju napretka projekta može pristupati na jednostavan, ali i složen način. Prokomentirao je i specifičnosti softverskih projekata poput teškoće određivanja točnog postotka završenosti.

Tajana Varunek iz InSky Solutionsa održala je predavanje o rješenju Dynamics 365 for Marketing, uz demonstraciju korištenja tog moćnog, a jednostavnog alata. Varunek je demonstrirala mogućnosti slanja personaliziranih s naprednim dinamičkim sadržajem, marketinške inicijative poput landing pageova i anketa, vrste marketinških obrazaca, automatsko generiranje i ocjenjivanje potencijalnog klijenta koje pokazuje spremnost na prodaju i druge opcije..

Ivan Čuljak, softverski inženjer i zaljubljenik u Microsoftove tehnologije, predstavio je zanimljiv pristup izrade aplikacija u oblaku naziva Serverless. Iako naziv odaje dojam kako se u ovoj cijeloj priči poslužitelj ne koristi, upravo je suprotno. Ideja je u tome da pružatelji usluge upravljaju resursima poslužitelja, a razvojni programeri se fokusiraju na izradu servisa. Čuljak je predstavio najbolje prakse te najčešće probleme s kojima se programeri susreću pri korištenju ovog pristupa. Također, opisao je i Microsoftovo Serverless rješenje naziva Azure Functions.

Bahrudin Hrnjica iz Daenet GmbH održao je predavanje na temu automatiziranog strojnog učenja pomoću platforme Azure cloud. Automatizirano strojno učenje je postupak strojnog učenja u kojem je moguće razviti i uvježbati model bez ljudske intervencije, što znatno pojednostavljuje i ubrzava proces uspješnog razvoja i implementacije strojnog učenja. Microsoftova Azure platforma u potpunosti podržava Automated Machine Learning.

Dalibor Gotić iz Microsofta održao je predavanje od 10 načina za upravljanje otporom zaposlenika. "Promjena se ne događa sama, morate je inicirati i na neki način voditi" - reko je Gotić, navodeći primjer ljudi koji su otišli iz tvrtke jer se zaposlenicima nije pristupilo na dobar način prilikom promjena u organizaciji. Kroz predavanje je naveo više primjera i pojasnio tko i kako mora komunicirati razne promjene prema zaposlenicima kako bi se minimaliziralo njihovo nezadovoljstvo promjenama.

Luka Gospodnetić iz tvrtke PKE Sistemi održao je netehničko predavanje o izazovima koje donosi softver. Dobar dio posvetio je umjetnoj inteligenciji, njezinim prednostima, ali i nedostacima kao što su brojne nimalo bezazlene greške poput sudara u prometu, prihvaćanja nacističkih i rasističkih stavova, nepostojanja etičnosti i slično. Upozorio je i na problem pristranosti, odnosno vjerojatnosti da umjetna inteligencija donese krive zaključke na osnovu nepotpunih uzoraka.

Tomo Stjepović iz tvrtke Omega software održao je predavanje "S DevOps-om do EU fondova". Okupljenima je predstavio svoje iskustvo koje je stekao kao Dev Lead na projektu eFondovi te opisao proces do kojeg su došli nakon što su implementirali DevOps kulturu, koja je pomogla da se smanji jaz između inženjera i konzultanata. Predavanje je obuhvatilo i vezu između agilnog načina ravoja informacijskog sustava, u konkretnom slučaju Scrum metodologije i DevOPS-a.

Još iz kategorije

Kingstonova enkriptirana IronKey serija D300 ostvaruje NATO certifikaciju ograničene razine

Kingstonova enkriptirana IronKey serija D300 ostvaruje NATO certifikaciju ograničene razine

25.02.2020. komentiraj

Kingston Digital Europe  objavio je da je njegova IronKey D300 enkriptirana serija USB Flash Drive ostvarila NATO certifikaciju ograničene razine. To ukazuje da su nakon detaljnog postupka provjere, Kingston IronKey D300, IronKey D300S i IronKey D300SM uvršteni u NATO-ov Information Assurance Product Catalogue (NIAPC) koji ispunjavaju operativne zahtjeve civilnih i vojnih tijela NATO zemalja.

Novi Canonovi printeri za poslovne korisnike

Novi Canonovi printeri za poslovne korisnike

25.02.2020. komentiraj

Bilo gdje se nalazili na svom putu digitalne transformacije, Canonovi novi uređaji korisnicima mogu pomoći da lako integriraju ispis i digitalni svijet, unaprjeđujući produktivnost i oslobađajući vrijedne IT resurse ističu iz kompanije za svoju novu liniju imageRUNNER ADVANCE DX. Canon je zato unaprijedio svoj portfelj tako da ne nudi puke tehnologije ispisa i skeniranja, stvorivši prilagodljiva središta digitalne transformacije.

Nova e-usluga grada Zagreba

Nova e-usluga grada Zagreba

24.02.2020. komentiraj

Grad Zagreb predstavio je novu digitalnu uslugu pod imenom e-Narudžbenica te je tako Grad Zagreb u cijelosti implementirao digitalizirani proces izrade, potpisivanja i slanja e-narudžbenica u postupcima jednostavne nabave.