Web bazirane aplikacije rješenje za e-zdravstvo

Web bazirane aplikacije rješenje za e-zdravstvo

Foto: Dražen Tomić

MCS Grupa danas je jedna od vodećih hrvatskih proizvođača informacijskih sustava u zdravstvu i  prošli smo dugačak put neprekidnog razvoja i napredovanja od samih početaka, ističe Mario Slaviček izvršni direktor MCS Grupe i dodaje kako se danas razvijaju u istom smjeru, a znanja i iskustva naših stručnjaka prvenstveno su usmjerena na projektiranje, implementaciju, razvoj i održavanje modernih i cjelovitih rješenja za informatičko poslovanje u medicini, koja podržavaju rad i prate poslovne procese kako u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje držimo većinski udio na tržištu Hrvatske, tako i u specijalističko konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, poliklinikama, bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama.

„Točno je da smo na tržištu informatizacija primarne zdravstvene zaštite zaista najviše postigli i da smo taj dio najviše unaprijedili te dostigli zavidan rast koji je ujedno popratio i rast  broja naših stalno  zaposlenih djelatnika. Od samog početka razvoja naših sustava prepoznali smo da je najbolji put razvoj web baziranih aplikacija pa smo veliki dio svog razvoja usmjerili na nova znanja iz područja izrade složenih web baziranih programskih rješenja, poglavito kao cjelovita rješenja za zdravstvo i srodne djelatnosti te izgradnje sustava elektronskog naručivanja, naprednih analiza podataka i korištenje programa putem smatrphone ili iPad uređaja (mMedicus.Net). Sve navedeno proizašlo je upravo iz osluškivanja zahtjeva tržišta, kako postojećih tako i potencijalnih korisnika“, ističe Slaviček.

Kakvi su danas zahtjevi korisnika?

Ono što svi korisnici traže i čemu teže jest pouzdanost, jednostavnost, dostupnost i sigurnost sustava koji će u potpunosti pratiti njihov rad, pritom ne ometajući i ne stvarajući bilo kakve prepreke u njihovim aktivnostima liječnika, što Medicus.Net u potpunosti omogućuje.

Korisnici danas žele dostupnost aplikacije, sigurnost podataka kojima raspolažu koristeći aplikaciju. Iznimno važna je i podrška u korištenju aplikacije u svakom trenutku kako rad u ordinaciji ne bi niti u jednom trenutku zastao ili se usporio, što pružamo kroz stručni tim odjela korisničke podrške dostupan od 0-24 svaki dan.

Činjenica jest da svaka promjena u radu s programom zahtjeva i potrebno vrijeme za prilagodbu novom načinu rada što nerijetko izaziva blagu frustraciju, no samo do trenutka dok se ne uoče stvarne prednosti toga. Pored toga, upravo je medicinska struka jedna od onih koje su brzo prihvatile prednosti informatičke tehnologije i općenito informatizacije u zdravstvu te uočile prednost dostupnosti podataka u zdravstvu. Važno je istaknuti nekoliko ključnih elemenata prednosti informatizacije u ovom segmentu, a kojih je danas zasigurno svjestan svaki djelatnik u zdravstvenom sustavu kao i oni koji su njime povezani. Pritom prije svega mislimo na izuzetno važnu brzu dostupnost i transparentnost apsolutno točnih podataka, kojih je svakim danom, svakim posjetom pacijenta sve više. Rezultat toga je prije svega brzina i točnost, ušteda vremena na traženju informacija i podataka te oslobođen što veći dio vremena liječnika za rad s pacijentom.

Kolika je njihova primjenjivost u izvozu i da li ste o tome vec razmisljali? Koje su prepreke za izvoz?

Medicus.Net nema ograničenja po pitanju prilagodbe za rad u zdravstvenim ustanovama u inozemstvu s obzirom da je rađen po standardima te je fleksibilan na promjene, integracije i nadogradnje sukladne zahtjevima.

Ne samo da razmišljamo o širenju poslovanja i izvan Republike Hrvatske, nego imamo i značajnog iskustva u tome. Naime, u trajanju od 3 godine, od 2009. do 2012., proizveli smo i djelomično implementirali Medicus.Net za primarnu zdravstvenu zaštitu za Republiku Makedoniju. Bili smo dio velikog projekta informatizacije cijelog zdravstvenog sustava Makedonije koji nažalost nije priveden do kraja, ali jedini dio projekta koji je službeno predan Ministarstvu zdravstva Makedonije je upravo naš Medicus.Net za primarnu zdravstvenu zaštitu. Određeni broj korisnika ipak je započeo sa korištenjem našeg rješenja i nesmetano ga koristi već više od godinu dana u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite.

Broj naših korisnika, kao i zahtjevi postojećih korisnika svakodnevno rastu te u ovom trenutku izvoz rješenja i širenje na inozemno tržište vidimo prvenstveno kroz ostvarivanje novih partnerskih mreža i provođenje istog uz njih.

Naša velika prednost koja nam omogućuje takvo širenje poslovanja u budućnosti je osim dosad stečenog iskustva i referenci, upravo i znanje i potkovanost vrhunskih stručnjaka koji bi zasigurno djelovali jednako uspješno na inozemnom, kao i na tuzemnom tržištu, kao i Cloud rješenje kojem možemo pristupiti u bilo kojem trenutku za potrebe pružanja podrške partneru sa bilo koje lokacije u svijetu.

U kojem ce se smjeru razvijati taj segment IT trzista i vidite li i dalje priliku za rast?

Informatizacija zdravstvenog sustava najsnažniji je alat koji je već izvukao zdravstvo Repubike Hrvatske  iz dosadašnjeg nezadovoljavajućeg stanja, kako za pacijente, tako i za upravljačke strukture te djelatnike u zdravstvu. Postići isto, nije nimalo jednostavan i lak posao, ponajviše za proizvođače software koji uz praćenje zahtjeva tržišta i kompleksnost poslovnih procesa unutar zdravstva moraju zadovoljiti potrebe i želje svih strana te neprekidno pratiti promjene i ići u korak s njima.

Danas  je veliki dio liječnika oduševljen IT-om, dok je drugi ne žele prihvatiti, a isto je i s pacijentima. Veliki nedostatak informatizacije više nije toliko u mjeri sigurnosti već pitanje kako i na koji način integrirati jako veliku količinu podataka kroz usluge koje pružaju te na koji način će snositi odgovornost za te podatke. Unatoč tome, zdravstvene ustanove zaključile su da im je informacijski sustav potreban, pronašle su partnere s kojima žele surađivati i započele te i danas rade u informatiziranom sustavu.

 

Nije upitno hoće li se segment IT tržišta u zdravstvu i dalje razvijati nego kako, jer suvremeno poslovanje u području zdravstva bez informatizacije, danas je gotovo nezamislivo, posebice nakom svih činjeničnih prednosti i ušteda.

Jako je puno mogućnosti razvoja na spomenutom području no o njima ne odlučujemo samostalno budući da smo dužni pratiti kako zakonske promjene, zahtjeve i propise, tako i zahtjeve tržišta. Razvoj na polju informatizacije zdravstva neminovan je jer je samom pojavom informatizacije zdravstva došlo do preokreta u drugom dijelu priče, koji se ne dotiče njenih prednosti već nedostataka za liječnika, a to je diranje u odnos liječnika i pacijenta koji je prisilno promijenio nijansu u pristupu „liječnik-pacijent“. Tu nam je želja, kroz napredna informatička rješenja, realizirati naše ideje koje imamo u približavanju liječnika pacijentu. Naredne godine će pokazati da li se te ideje bile dobre.

Mogućnost napretka svakako ima u području mobilnog zdravstva koje biva sve prisutnije i traženije. Mobilni uređaji, od pametnih telefona ili tableta, pomažu zdravstvenim djelatnicima da jedan dio svog posla ili čak cijeli posao obavljaju i u pokretu, čime prije svega štede vrijeme i sebi i pacijentu. Realizacijom mobilne aplikacije mMedicus.Net, čija je izrada u završnoj fazi, napravili smo značajan korak u tom segmentu. Naši liječnici već sada, preko pametnih telefona ili tableta, mogu napraviti recepte i uputnice pacijentu, pogledati  karton i nalaze pacijenta te promptno reagirati ukoliko je to potrebno. Osim toga, naši korisnici odnosno odjelne medicinske sestre u bolnicama, već godinama znaju prednosti korištenja tablet urađaja u radu, koje rezultiraju  brzinom i jednostavnošću rada te uštedom vremena, upisujući potrebne podatke neposredno tijekom boravka uz pacijenta u bolničkoj sobi.

U  svakom slučaju financijska nestabilnost i predugi vremenski period na čekanje za preglede kod doktora neminovni su problemi našeg zdravstva i danas, nakon već dobro uhodane i stojeće  informatizacije, no informatizaciju niti možemo niti smijemo zaustavljati ili zaobići, već je trebamo voditi prema onom nivou na kojem će liječnici zaista osjetiti sve njene prednosti, jednako kao i pacijenti.

Jeste li radili na razvoju još nekih od rješenja u zdravstvu, uz Medicus.Net i mobilne verzije mMedicus.Net?

Prateći zahtjeve tržišta i potreba za bržim, promptnijim i lakšim protokom jednog dijela podataka i informacija koji se razmijenjuju na relaciji „Pacijent – primarna zdravstvena zaštita – Specijalističko konzilijarna zdravstvena zaštita“, razvili smo moderan i cjelovit sustav, e-naručivanje®, koji služi za elektroničko naručivanje specijalističko konzilijarnih usluga izravno iz ordinacija primarne zdravstvene zaštite. Sustav koriste sve zdravstvene ustanove u vlasništvu Grada Zagreba od 2008. godine.

Također je web baziran, kao i Medicus.Net, te dostupan putem zdravstvene komunikacijske mreže, interneta i mobilnog uređaja. Također, implementiran je i automatizirani servis „SMS podsjetnik“ koji, ukoliko to pacijent želi, automatski pacijentu šalje podsjetnik o terminu pregleda na koji je naručen.

Svojim mogućnostima sustav e-naručivanje donosi jednostavnost i transparentnost u čekaonice liječničkih ordinacija, pacijentima skraćuje vrijeme potrebno za pretrage, a liječnicima uvid i brzinu u naručivanju. Neki od naših korisnika; Bolnice, Domovi zdravlja i Poliklinike u vlasništvu Grada Zagreba, već su ostvarili dodatnu korist zahvaljujući točnim i bogatim statističkim analizama naručivanja i korištenja resursa.

Od 2008. godine, u sustav je uključeno preko 180 ordinacija primarne zdravstvene zaštite, preko 200 ordinacija specijalističko konzilijarne zdravstvene zaštite te dijagnostika u Domovima zdravlja, Poliklinikama i Bolnicama. Također, broj izvršenih narudžbi u PZZ i SKZZ djelatnostima i danas samo raste, a prosječno se godišnje ostvari oko 35.000 narudžbi te pošalje oko 5.000 sms podsjetnika. Reakcije liječnika primarne zdravstvene zaštite, specijalističko konzilijarne zdravstvene, a posebno pacijenata, iznimno su pozitivne.

Poznato je da novo (digitalno) doba donosi ekspanziju digitalnih dijagnostičkih aparata. Jeste li radili nešto po pitanju povezivanja vašeg programa i takvih aparata?

Da, jesmo. Uvijek nastojimo biti u korak s vremenom, a vrlo često i ispred vremena. Već godinama smo integrirani sa nekim rješenjima za RTG-ove, gdje liječnik specijalista izravno iz kartona pacijenta kojeg pregledava, može vidjeti sve pacijentove RTG ili UZV snimke pohranjene u sustavu.

Tijekom ove godine ćemo implementirati i integraciju sa još nekim digitalnim dijagnostičkim aparatima kao što su glukometri, tlakomjeri, spirometri i sl..

Kad kažete „ispred vremena“, imate li neki primjer?

Kada smo krenuli u razvoj Medicus.Net-a, 2002. godine, web bazirane aplikacije su bila prava rijetkost, a u zdravstvu je ostalo jedinstveno rješenje do dan danas. Tih godina je ISDN tek ulazio kao standard u poslovanje, stoga je bilo potrebno prilično, rekli bismo, hrabrosti za pokretanje jednog takvog projekta. S godinama se pokazalo da smo na dobrom putu, no nužno je kontinuirano ulaganje u serverske sustave i ostalu komunikacijsku infrastrukturu.

Sjećamo se zanimljivog iskustva, kada smo 2004. godine, tijekom pilot projekta informatizacije ordinacija primarne zdravstvene zaštite, u jednom zagrebačkom domu zdravlja sa više ordinacije na jednoj lokaciji, instalirali „info kiosk“. Pacijenti su tada, dolaskom u zgradu doma zdravlja, prvukli zdravstvenu iskaznicu kroz „slot“ za karticu, nakon čega se na „touch screenu“ pojavila poruka: „pripadate doktoru Peri Periću, peti ste u čekaonici, procijenjeno vrijeme čekanja je 45 minuta, da li se želite prijaviti u čekaonicu?“ Pacijent je tada mogao odlučiti da li se želi prijaviti u čekaonicu svog liječnika, mogao se naručiti na pregled u nekom drugom terminu ili je jednostavno mogao odustati od pregleda. Bilo je to vrlo zanimljivo rješenje, koji su pozitivno prihvatili pacijenti i liječnici, ali značajno ispred svog vremena.

Za ovu godinu također pripremamo nekoliko zanimljivih idejnih rješenja za procese u zdravstvenim ustanovama.

Još iz kategorije

Lexmark komercijalizira svoju interno korištenu IoT platformu

Lexmark komercijalizira svoju interno korištenu IoT platformu

20.10.2021.

Kompanija Lexmark, poznata po printerima, razvila je platformu Interneta stvari (IoT) i predstavila je na komercijalnom tržištu. Namijenjena je poduzećima i naziva se Lexmark Optra IoT Solutions, a javnost je za nju doznala tijekom virtualne IoT konferencije IoT Tech Expo North America.

Vlade država će u 2022. potrošiti 6,5 posto više novca na IT rješenja

Vlade država će u 2022. potrošiti 6,5 posto više novca na IT rješenja

20.10.2021.

Potrošnja na informatičke tehnologije (IT) u sektorima vladajućih struktura svih država svijeta dogodine će dosegnuti 557,3 milijarde američkih dolara, što bi bio rast od 6,5 posto u odnosu na potrošnju iz ove godine, navodi Gartner u istraživanju. Naravno, te promjene i dalje potiče aktualna pandemija koronavirusa.

Četvrti kvartal zaredom tržište printera nastavlja s rastom

Četvrti kvartal zaredom tržište printera nastavlja s rastom

19.10.2021.

Svjetsko tržište perifernih uređaja za printanje poraslo je četvrti kvartal zaredom u drugom tromjesečju 2021., prema podacima kojima barata IDC. Isporuke su porasle za 13,4 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno, na gotovo 22,9 milijuna jedinica.