VSCodium je open source Visual Studio Code oslobođen trackinga

VSCodium je open source Visual Studio Code oslobođen trackinga

Foto: Antonio Jularić

Visual Studio Code pokazao se kao odlični kod editor, ali iako je open source freeware, dostupan je samo na Microsoftovom GitHub repozitoriju i njegova preuzimanja su licencirana pod “closed source” licencom koja sadrži telemetriju, što znači da bi VSCodium vrlo lako mogao pridobiti one kojima te granica u VS Code smetaju.

Naime, ono što je iznimno zanimljivo kod VSCodium jest činjenica da je oslobođen trackinga. U potpunosti. Beplatan je, open source i kreiran na Microsoftovom Visual Studio Code, što znači da developeri ne moraju graditi VS Code iz same jezgre koja sadrži telemetriju, odnosno, tracking. Ili, po hrvatski, praćenje.

Tako nešto izvedeno je korištenjem specijalnih skripti koje kloniraju VS Code repozitorij, zatim ga kreiraju od same jezgre na gore, a na kraju i postavljaju dobiveni binarni kod u VSCodiumove GitHub nadopune slobodne od telemetrije. Skraćeno, kao što se i sugerira u samoj definiciji, VSCodium je replika VS Codea, što znači da radi na isti način, sa svim mogućnostima i podrškom. Jedina razlika je u izgledu ikone same aplikacije.

Jasno, između ostalog, VSCodium je dostupan na Windows, GNU/Linux i Mac operativnim sustavima, nudi podršku za nekoliko svjetskih jezika, nudi mogućnosti dodavanja raznih ekstenzija, ima IntelliSense mogućnosti...

Sama instalacija nešto je kompliciranija kad se radi o Linuxu pa treba pratiti par sljedećih koraka i olakšati si situaciju:

Dodajte GPG ključ repozitorija

$ wget -qO - https://gitlab.com/paulcarroty/vscodium-deb-rpm-repo/raw/master/pub.gpg | sudo apt-key add -

Dodajte repozitorij u sustav

$ echo 'deb https://gitlab.com/paulcarroty/vscodium-deb-rpm-repo/raw/repos/debs/ vscodium main' | sudo tee --append /etc/apt/sources.list.d/vscodium.list

Nadopunite PC i instalirajte aplikaciju

$ sudo apt update && sudo apt install vscodium

Još iz kategorije

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

29.05.2020. komentiraj

COVID-19 je pokrenuo najveću virtualizaciju u svijetu poslovanja. Preko noći su se organizacije, timovi i pojedinci morali prilagoditi novom normalnom načinu rada. Od sredine ožujka 2020. godine više od 90% radne populacije u svijetu prisiljeno je raditi od doma, dok prema podacima iz State of Global Workforce istraživanja, tijekom 2019. godine s udaljenih lokacija radilo je tek 20% zaposlenika. Ključno pitanje u ovom trenutku je kako će posao izgledati u budućnosti.

Nova Canonova tehnologija UVgel spremna je unijeti revoluciju u tisak širokog formata

Nova Canonova tehnologija UVgel spremna je unijeti revoluciju u tisak širokog formata

29.05.2020. komentiraj

Stvari se vrlo brzo mijenjaju u branši digitalnog tiska širokog formata. Ova tehnologija se sve češće koristi i izvan uobičajenih segmenata tradicionalnog oglašavanja i znakova velikog formata. Uz rast tiska tapeta i dekoracija interijera, tržište grafike širokog formata postaje uzbudljivije nego ikad.

Prilagođena poslovna rješenja uz visoku razinu sigurnosti

Prilagođena poslovna rješenja uz visoku razinu sigurnosti

27.05.2020. komentiraj

Poslovanje u oblaku, osiguranje kontinuiteta poslovanja u krizi samo su neke od tema koje su se nametnule posljednjih tjedana i mjeseci kada je svijet pogodila jedna velika kriza, a pritom Zagreb još i potres i to su teme o kojima smo porazgovarali s voditeljem informacijske sigurnosti u Setcoru Vedranom Vujasinovićem.