VSCodium je open source Visual Studio Code oslobođen trackinga

VSCodium je open source Visual Studio Code oslobođen trackinga

Foto: Antonio Jularić

Visual Studio Code pokazao se kao odlični kod editor, ali iako je open source freeware, dostupan je samo na Microsoftovom GitHub repozitoriju i njegova preuzimanja su licencirana pod “closed source” licencom koja sadrži telemetriju, što znači da bi VSCodium vrlo lako mogao pridobiti one kojima te granica u VS Code smetaju.

Naime, ono što je iznimno zanimljivo kod VSCodium jest činjenica da je oslobođen trackinga. U potpunosti. Beplatan je, open source i kreiran na Microsoftovom Visual Studio Code, što znači da developeri ne moraju graditi VS Code iz same jezgre koja sadrži telemetriju, odnosno, tracking. Ili, po hrvatski, praćenje.

Tako nešto izvedeno je korištenjem specijalnih skripti koje kloniraju VS Code repozitorij, zatim ga kreiraju od same jezgre na gore, a na kraju i postavljaju dobiveni binarni kod u VSCodiumove GitHub nadopune slobodne od telemetrije. Skraćeno, kao što se i sugerira u samoj definiciji, VSCodium je replika VS Codea, što znači da radi na isti način, sa svim mogućnostima i podrškom. Jedina razlika je u izgledu ikone same aplikacije.

Jasno, između ostalog, VSCodium je dostupan na Windows, GNU/Linux i Mac operativnim sustavima, nudi podršku za nekoliko svjetskih jezika, nudi mogućnosti dodavanja raznih ekstenzija, ima IntelliSense mogućnosti...

Sama instalacija nešto je kompliciranija kad se radi o Linuxu pa treba pratiti par sljedećih koraka i olakšati si situaciju:

Dodajte GPG ključ repozitorija

$ wget -qO - https://gitlab.com/paulcarroty/vscodium-deb-rpm-repo/raw/master/pub.gpg | sudo apt-key add -

Dodajte repozitorij u sustav

$ echo 'deb https://gitlab.com/paulcarroty/vscodium-deb-rpm-repo/raw/repos/debs/ vscodium main' | sudo tee --append /etc/apt/sources.list.d/vscodium.list

Nadopunite PC i instalirajte aplikaciju

$ sudo apt update && sudo apt install vscodium

Još iz kategorije

Dugo čekanje u redu riješeno mobilnom aplikacijom

Dugo čekanje u redu riješeno mobilnom aplikacijom

18.07.2019. komentiraj

Addiko banka uvela je mobilnu aplikaciju QLine putem koje klijenti mogu dobiti svoj redni broj bez potrebe za čekanjem u redu, a u poslovnici borave samo onoliko koliko trebaju kako bi obavili posao. S QLine aplikacijom Addiko banka klijentima na jednostavan način omogućuje brže i praktičnije obavljanje poslova u poslovnici banke, bez nepotrebnog gubitka vremena čekajući u redu.

Veritasova nova platforma za upravljanje podacima u tvrtkama

Veritasova nova platforma za upravljanje podacima u tvrtkama

17.07.2019. komentiraj

Veritas Technologies objavila je svoju platformu Enterprise Data Services Platform, objedinjen skup tehnologija koje su stvorene kako bi kompleksnost složenih poslovnih IT sustava učinile apstraktnom. Ova platforma, koju pokreće Veritasov NetBackup 8.2, omogućava korisnicima da na jednostavan način postignu ono što im je najvažnije: visoku dostupnost aplikacija, podatke koji su uvijek zaštićeni i koje je moguće obnoviti, te uvid u podatke koji omogućava operativnu učinkovitost i usklađenost s regulativnim okvirom.

Najuspješnije svjetske kompanije sve češće surađuju s hrvatskim it tvrtkama

Najuspješnije svjetske kompanije sve češće surađuju s hrvatskim it tvrtkama

15.07.2019. komentiraj

Q je trenutno najbrže rastuća softverska agencija u Europi, a u svom portfoliju sadrži najprestižnije svjetske brandove, kao što su The Times, BBC, Facebook, Nestle, Vaillant, Volkswagen, Hilti i mnogi drugi, vole se pohvaliti u kompaniji pod imenom Q.