VSCodium je open source Visual Studio Code oslobođen trackinga

VSCodium je open source Visual Studio Code oslobođen trackinga

Foto: Antonio Jularić

Visual Studio Code pokazao se kao odlični kod editor, ali iako je open source freeware, dostupan je samo na Microsoftovom GitHub repozitoriju i njegova preuzimanja su licencirana pod “closed source” licencom koja sadrži telemetriju, što znači da bi VSCodium vrlo lako mogao pridobiti one kojima te granica u VS Code smetaju.

Naime, ono što je iznimno zanimljivo kod VSCodium jest činjenica da je oslobođen trackinga. U potpunosti. Beplatan je, open source i kreiran na Microsoftovom Visual Studio Code, što znači da developeri ne moraju graditi VS Code iz same jezgre koja sadrži telemetriju, odnosno, tracking. Ili, po hrvatski, praćenje.

Tako nešto izvedeno je korištenjem specijalnih skripti koje kloniraju VS Code repozitorij, zatim ga kreiraju od same jezgre na gore, a na kraju i postavljaju dobiveni binarni kod u VSCodiumove GitHub nadopune slobodne od telemetrije. Skraćeno, kao što se i sugerira u samoj definiciji, VSCodium je replika VS Codea, što znači da radi na isti način, sa svim mogućnostima i podrškom. Jedina razlika je u izgledu ikone same aplikacije.

Jasno, između ostalog, VSCodium je dostupan na Windows, GNU/Linux i Mac operativnim sustavima, nudi podršku za nekoliko svjetskih jezika, nudi mogućnosti dodavanja raznih ekstenzija, ima IntelliSense mogućnosti...

Sama instalacija nešto je kompliciranija kad se radi o Linuxu pa treba pratiti par sljedećih koraka i olakšati si situaciju:

Dodajte GPG ključ repozitorija

$ wget -qO - https://gitlab.com/paulcarroty/vscodium-deb-rpm-repo/raw/master/pub.gpg | sudo apt-key add -

Dodajte repozitorij u sustav

$ echo 'deb https://gitlab.com/paulcarroty/vscodium-deb-rpm-repo/raw/repos/debs/ vscodium main' | sudo tee --append /etc/apt/sources.list.d/vscodium.list

Nadopunite PC i instalirajte aplikaciju

$ sudo apt update && sudo apt install vscodium

Još iz kategorije

Konferencija Data Science Economy pokazala budućnost

Konferencija Data Science Economy pokazala budućnost

20.05.2019. komentiraj

Program konferencije Data Science Economy 2019 okupio je više od 250 sudionika. Taj podatak čini ju najvećim domaćim okupljanjem podatkovnih znanstvenika, poslovnih analitičara, konzultanata i stručnjaka te onih koji žele ostvariti karijeru na području Data Sciencea.

Kupci ne žele obećanja, već funkcionalna rješenja

Kupci ne žele obećanja, već funkcionalna rješenja

17.05.2019. komentiraj

Ekskluzivni Sigfox operater za Hrvatsku, IoT Net Adria, okupio je više od 300 stručnjaka na Touchpointu, prvoj Sigfox konferenciji u Hrvatskoj. Ovogodišnji susret tehnoloških stručnjaka, developera hardvera i softvera, stručnjaka iz poslovnog sektora i znanstvenika održao se nakon uspješno odrađene prve faze, odnosno izgradnje IoT mreže a druga faza, implementacija rješenja na hrvatskom tržištu, uskoro kreće.

Europske automobilske tvrtke okreću se IBM-u za hibridni cloud i umjetnu inteligenciju

Europske automobilske tvrtke okreću se IBM-u za hibridni cloud i umjetnu inteligenciju

16.05.2019. komentiraj

Europske kompanije Volkswagen i Moovster iz Njemačke te Vinturas iz Niozemske najavile su partnerstvo s IBM-om vezano uz hibridni cloud i umjetnu inteligenciju, koje se veže uz automobilsku industriju.