Vrijeme hibridnog rada ostaje kao i uredi bez papira

Vrijeme hibridnog rada ostaje kao i uredi bez papira

Najnovije istraživanje tvrtke Canon Europe otkrilo je da velika većina europskih tvrtki još uvijek nije spremna za suočavanje s izazovima informacijske sigurnosti povezanih s radom na daljinu i hibridnim radom, ističe za ICTbusiness.info Angelina Vučković koja vodi Canonovo B2B poslovanje u regiji i hrvatski ured Canona.

Prema njezinim riječima ažuriranja na daljinu, ponašanje zaposlenika i podaci izvan lokacije tvrtke ključna su područja zabrinutosti za tvrtke u novom radnom svijetu, a mnogima nedostaju rješenja potrebna za upravljanje tim pitanjima.

Tržište se nepovratno mijenja. Hibridni rad ostaje s nama, iako se tvrtke polako ipak vraćaju radu u uredu jer nedostaje interakcija i to neformalna, kao i razmjena znanja. Što to znači za tehnološke tvrtke?

Tržište se već promijenilo, svjedoci smo kako je hibridni model postao standard. Pandemija je definitivno ubrzala ovu promjenu i praktički natjerala tvrtke da brže prihvate i usvoje promjene. Tradicionalan način rada značajno zaostaje za novim modelom, jer su mnoge tvrtke nastavile s hibridnim modelom rada. Novi uvjeti su prouzrokovali velike promjene i mnogi zaposlenici kažu da im taj model više odgovara nego standardni model rada iz ureda. Pitanje produktivnosti je još uvijek otvoreno i vjerojatno će vrijeme pokazati koliko je ovakav način rada utjecao na produktivnost.

Na koji način pomoći tvrtkama kada je riječ o digitalizaciji i digitalnoj transformaciji?

Prije svega, valja ih educirati i pokazati im gdje sve mogu napraviti promjene. Poboljšanje poslovnih procesa sastavni je dio digitalizacije, bez obzira što mnoge tvrtke i dalje misle da je digitalizacija arhive rješenje njihovog problema. To je samo početak promjena, a pravo poboljšanje poslovanja dolazi s digitaliziranjem poslovnih procesa, ubrzanjem protoka informacija i povećanjem sigurnosti kojom se ta razmjena radi.

Ukoliko žele zadržati pozicije na tržištu i poboljšati poslovanje, tvrtke će također morati prihvatiti i implementirati promjene što prije. Naravno, paralelno s promjenama, nužna je i edukacija zaposlenika.

Kod razmjene dokumenata jako je važna pouzdanost i kvaliteta od samog ispisa, skena, pa sve do digitalnog potpisa i arhiviranja. Kakva su danas rješenja na tržištu?

Postoje brojna rješenja, a koliko su pouzdana i kvalitetna to je drugo pitanje. Veliki broj “lokalnih rješenja“ često je financijski povoljniji, ali se i često oslanja na male timove, gdje ne znate do kog trenutka će se stvari razvijati kao i do kog trenutka će postojati podrška. Kod nas u Canonu s velikom partnerskom mrežom takvih izazova nema.

Canon kao lider u industriji tiska nudi svojim korisnicima kompletno rješenje unutar svog ekosustava, što znaci i pisač i skener, ali i različita rješenja za monitoring i upravljanje tiskom, kao i siguran protok dokumenata unutar raznih poslovnih procesa.

Zapravo, prema novom izvješću tvrtke SoftwareReviews, Canonov sustav za upravljanje dokumentima Therefore prepoznat je kao vodeći u njihovom rangiranju. Korisnici sustava Therefore hvalili su značajke konverzije datoteka, upravljanja metapodacima i pretraživanja. Također se istaknuo kao pobjednik u kategoriji automatizacije poslovnih procesa.

U kojem smjeru očekujete da će se ta tehnologija razvijati?

Tiskovne naklade se smanjuju, a digitalni procesi i “paperless“ rješenja su sve prisutnija. Protok informacija će se sve više odvijati u digitalnom, a ne u papirnom svijetu. Sigurnost digitalnih informacija predstavlja izazov za mnoge tradicionalne tvrtke koje su navikle imati kompletnu infrastrukturu "on premise". Investicija u takve infrastrukture će biti sve veća i zato mislim da će cloud kao rješenje, odnosno Saas i Paas, postati standardi vrlo brzo. Tehnologija ubrzano ide naprijed, tako da umjetna inteligencija i strojno učenje nisu samo pojmovi iz daleke budućnosti, već su prisutni.

Još jedna od stvari o kojima organizacije u zadnje vrijeme i te kako brinu je sigurnost. Jesu li potencijalni sigurnosni problem otklonjeni u generaciji rješenja koja je danas na tržištu i na koji način?

Najnovije istraživanje tvrtke Canon Europe otkrilo je da velika većina europskih tvrtki još uvijek nije spremna za suočavanje s izazovima informacijske sigurnosti povezanih s radom na daljinu i hibridnim radom. Ažuriranja na daljinu, ponašanje zaposlenika i podaci izvan lokacije tvrtke ključna su područja zabrinutosti za tvrtke u novom radnom svijetu, a mnogima nedostaju rješenja potrebna za upravljanje tim pitanjima.

Često smo svjedoci da su osetljive informacije napuštale tvrtke skeniranjem ili ispisivanjem dokumenata u uredu. Skup sigurnosnih rješenja koje nudimo može ukazati na osobe koje su pokušale takvu aktivnost.

Sigurnosni standardi i protokoli se podrazumijevaju, naročito u uvjetima kada se zaposlenicima u tvrtkama pruža mogućnost da pristupe podacima u svakom trenutku i s bilo kog mjesta.

Ovdje odabir uređaja s ugrađenim sigurnosnim sustavom može uvelike pomoći u pružanju snažne zaštite na rubu mreže, kao i poštedjeti IT odjel od potrebe za samostalnim implementiranjem takve sigurnosne značajke.

Canon je nedavno imao zanimljiv projekt roadshowa tijekom kojeg je prikazao rješenja za hibridni rad. Kako je taj roadshow prihvaćen među partnerima i kupcima u našoj regiji? Je li projekt donio očekivane rezultate?

Roadshow koji smo organizirali prije nekoliko meseci definitivno je probudio interes kod mnogih tvrtki u regiji, i to ne samo kod Canonovih akreditiranih Partnera , već i kod mnogih drugih tvrtki koje su se suočavale s ozbiljnim izazovima u prethodnom razdoblju. Rezultati su iznad očekivanih, ne samo u smislu prodaje rešenja, već i u smilsu edukacije i prihvaćanja novih modela poslovanja. Kompletno rešenje unutar jednog ekosustava je definitno prednost koju Canon ima u odnosu na mnoge druge pružatelje rješenja.

Trenutačna globalna geopolitička situacija negativno utječe na globalne lance opskrbe, a samim tim i na dostupnost određenih uređaja. Ima li Canon probleme u regiji u tom smislu i kako ih rješava?

U jednom smo trenutku imali manjih zastoja, međutim situacija je već duže vrijeme odlična i većina artikala je dostupna. Povremeno, zbog povećane potražnje, isporuke traju malo duže, ali je to sve u prihvatljivim danim okvirima, što će se i vidjeti u statistikama u narednom razdoblju.