VLADA: Svakom građaninu digitalni identitet

VLADA: Svakom građaninu digitalni identitet

Foto: Dražen Tomić

Na današnjoj sjednici Vlade donesena je odluka o pokretanju Projekta e-Građani koji će omogućiti stvaranje digitalnih usluga za građane i stvaranje digitalnog identiteta. Pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku Darko Parić istaknuo je da će se webom uskoro moći ćete kontrolirati ocjene djece u školi, mijenjati liječnika, računati mirovinu, komunicirati s državom, a broj usluga će rasti.

Prema odluci Vlade Projekt e-Građani ostvarivat će se kroz tri glavne sastavnice, koje će predstavljati zajedničku infrastrukturu javnog sektora - Sustav središnjeg državnog portala, Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav, Sustav osobnog korisničkog pretinca

Odlukom se za prvi dio zadužuje se Ured predsjednika Vlade Republike Hrvatske za upravljanje projektom Središnjeg državnog portala. ZA drugi dio zadužuje se Ministarstvo uprave za upravljanje projektima Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav i Osobni korisnički pretinac.

Odlukom Vlade moguće je u cijeli projekt uključivati i druge dionike s kojima će se sklapati odgovarajući ugovori i sporazumi.

Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav je informacijsko-tehnološki sustav središnje identifikacije i autentifikacije korisnika elektroničkih javnih usluga. Svaki građanin, kojem je izdana prihvatljiva vjerodajnica za elektroničku identifikaciju imat će u okviru Nacionalnog identifikacijskog i autentikacijskog sustava jedinstveni elektronički identitet kojim će se koristiti u pristupu elektroničkim javnim uslugama, odnosno u elektroničkoj komunikaciji s javnim sektorom. Ovaj dio posla povjerene je Financijskoj agenciji (FINA) koja je i inače jedini ovlašteni državni certifikator za PKI infrastrukturu (infrastruktura za digitalni potpis koji je preduvjet za digitalni identitet).

APIS IT će prema odluci Vlade dobiti posao uspostave i operativnog vođenja Sustava osobnog korisničkog pretinca.

Međusobni odnosi između Vlade Republike Hrvatske i Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijsku tehnologiju i Financijske agencije, u izvršavanju poslova sukladno odluci Vlade uredit ce se posebnim ugovorima za razdoblje od tri godine, a koji ugovori ce se sklopiti u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Još iz kategorije

Huawei predstavio HMS Core 4.0

Huawei predstavio HMS Core 4.0

21.01.2020. komentiraj

Huawei je predstavio ažurirani HMS Core 4.0 koji će programerima širom svijeta dati mogućnost za još učinkovitiji razvoj i poslovni uspjeh njihovih aplikacija. Integrirajući otvorene mogućnosti u svoj ekosustav, HMS Core služi kao platforma za osnovne usluge s još većom bazom aplikacija, poboljšanom fleksibilnosti i boljim mogućnostima za poslovni uspjeh.

Huawei razvio umjetnu inteligenciju za zaštitu šuma, pomoć slijepima i održivu proizvodnju hrane

Huawei razvio umjetnu inteligenciju za zaštitu šuma, pomoć slijepima i održivu proizvodnju hrane

20.01.2020. komentiraj

Huawei je razvio program TECH4ALL temeljen na tehnologijama umjetne inteligencije koji je usmjeren spašavanju ugroženih jedinki životinja. Program se naslanja na ciljeve o održivom razvoju Ujedinjenih naroda (UN) i pokušava spriječiti daljnju eroziju biološke raznolikosti koja se negativno održava i na kvalitetu života ljudi na okolnim područjima.

Širenje hibridnih modela obrade podataka jedan je od novih trendova podatkovnih centara

Širenje hibridnih modela obrade podataka jedan je od novih trendova podatkovnih centara

18.01.2020. komentiraj

Nova godina donosi brojne nove trendove u svim područjima poslovanja. Posljednjih godina intenzivirale su se rasprave o efektivnosti clouda, što je rezultiralo zaključkom da je optimalno rješenje hibridan model koji inkorporira javne i privatne cloud modele i edge assets u postojeću jezgru. Ovakav inovativni pristup upravljanju podacima jedan je od pet novih trendova podatkovnih centara koje su identificirali stručnjaci iz Vertiva, globalnog pružatelja usluga kritične digitalne infrastrukture.