VLADA: Svakom građaninu digitalni identitet

VLADA: Svakom građaninu digitalni identitet

Foto: Dražen Tomić

Na današnjoj sjednici Vlade donesena je odluka o pokretanju Projekta e-Građani koji će omogućiti stvaranje digitalnih usluga za građane i stvaranje digitalnog identiteta. Pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku Darko Parić istaknuo je da će se webom uskoro moći ćete kontrolirati ocjene djece u školi, mijenjati liječnika, računati mirovinu, komunicirati s državom, a broj usluga će rasti.

Prema odluci Vlade Projekt e-Građani ostvarivat će se kroz tri glavne sastavnice, koje će predstavljati zajedničku infrastrukturu javnog sektora - Sustav središnjeg državnog portala, Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav, Sustav osobnog korisničkog pretinca

Odlukom se za prvi dio zadužuje se Ured predsjednika Vlade Republike Hrvatske za upravljanje projektom Središnjeg državnog portala. ZA drugi dio zadužuje se Ministarstvo uprave za upravljanje projektima Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav i Osobni korisnički pretinac.

Odlukom Vlade moguće je u cijeli projekt uključivati i druge dionike s kojima će se sklapati odgovarajući ugovori i sporazumi.

Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav je informacijsko-tehnološki sustav središnje identifikacije i autentifikacije korisnika elektroničkih javnih usluga. Svaki građanin, kojem je izdana prihvatljiva vjerodajnica za elektroničku identifikaciju imat će u okviru Nacionalnog identifikacijskog i autentikacijskog sustava jedinstveni elektronički identitet kojim će se koristiti u pristupu elektroničkim javnim uslugama, odnosno u elektroničkoj komunikaciji s javnim sektorom. Ovaj dio posla povjerene je Financijskoj agenciji (FINA) koja je i inače jedini ovlašteni državni certifikator za PKI infrastrukturu (infrastruktura za digitalni potpis koji je preduvjet za digitalni identitet).

APIS IT će prema odluci Vlade dobiti posao uspostave i operativnog vođenja Sustava osobnog korisničkog pretinca.

Međusobni odnosi između Vlade Republike Hrvatske i Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijsku tehnologiju i Financijske agencije, u izvršavanju poslova sukladno odluci Vlade uredit ce se posebnim ugovorima za razdoblje od tri godine, a koji ugovori ce se sklopiti u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Još iz kategorije

Nova rješenja iz Schneider Electrica predstavljena u Barceloni

Nova rješenja iz Schneider Electrica predstavljena u Barceloni

15.10.2019. komentiraj

Schneider Electric okupio je  2. i 3. listopada u Barceloni, na Innovation Summitu više od 3.500 klijenata, partnera, dobavljača i influencera te značajan broj ljudi koji su događaj pratili virtualno. Bila je to prilika da svi oni čuju najnovije smjernice ka digitalizaciji gospodarstva te upravljanju energetskim resursima, kao i o ključnim globalnim temama poput samoodrživosti, energetskoj i operativnoj učinkovitosti, povezivosti i sigurnosti.

Cloud rješenje za upravljanje energentima i opremom

Cloud rješenje za upravljanje energentima i opremom

14.10.2019. komentiraj

EcoStruxure Facility Expert moćno je softversko rješenje osmišljeno kako bi pojednostavilo  poslovanje, učinilo ga učinkovitijim i povoljnijim te povećalo pouzdanost procesa i imovine, tvrde njegovi proizvođači i dodaju da svoju široku primjenu nalazi u komercijalnim objektima poput shopping centara i različitih trgovačkih lanaca ili pak kompleksnih industrijskih i proizvodnih pogona.

Uvedeno plaćanje kriptovalutama na Billy fiskalnim blagajnama

Uvedeno plaćanje kriptovalutama na Billy fiskalnim blagajnama

14.10.2019. komentiraj

Tvrtka Billy POS, članica ETRANET Grupe, kao vodeći hrvatski pružatelj usluga fiskalizacije prisutna na hrvatskom, slovenskom i češkom tržištu, omogućila je plaćanje kriptovalutama na preko 15.000 Billy fiskalnih blagajni.