VLADA: Svakom građaninu digitalni identitet

VLADA: Svakom građaninu digitalni identitet

Foto: Dražen Tomić

Na današnjoj sjednici Vlade donesena je odluka o pokretanju Projekta e-Građani koji će omogućiti stvaranje digitalnih usluga za građane i stvaranje digitalnog identiteta. Pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku Darko Parić istaknuo je da će se webom uskoro moći ćete kontrolirati ocjene djece u školi, mijenjati liječnika, računati mirovinu, komunicirati s državom, a broj usluga će rasti.

Prema odluci Vlade Projekt e-Građani ostvarivat će se kroz tri glavne sastavnice, koje će predstavljati zajedničku infrastrukturu javnog sektora - Sustav središnjeg državnog portala, Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav, Sustav osobnog korisničkog pretinca

Odlukom se za prvi dio zadužuje se Ured predsjednika Vlade Republike Hrvatske za upravljanje projektom Središnjeg državnog portala. ZA drugi dio zadužuje se Ministarstvo uprave za upravljanje projektima Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav i Osobni korisnički pretinac.

Odlukom Vlade moguće je u cijeli projekt uključivati i druge dionike s kojima će se sklapati odgovarajući ugovori i sporazumi.

Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav je informacijsko-tehnološki sustav središnje identifikacije i autentifikacije korisnika elektroničkih javnih usluga. Svaki građanin, kojem je izdana prihvatljiva vjerodajnica za elektroničku identifikaciju imat će u okviru Nacionalnog identifikacijskog i autentikacijskog sustava jedinstveni elektronički identitet kojim će se koristiti u pristupu elektroničkim javnim uslugama, odnosno u elektroničkoj komunikaciji s javnim sektorom. Ovaj dio posla povjerene je Financijskoj agenciji (FINA) koja je i inače jedini ovlašteni državni certifikator za PKI infrastrukturu (infrastruktura za digitalni potpis koji je preduvjet za digitalni identitet).

APIS IT će prema odluci Vlade dobiti posao uspostave i operativnog vođenja Sustava osobnog korisničkog pretinca.

Međusobni odnosi između Vlade Republike Hrvatske i Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijsku tehnologiju i Financijske agencije, u izvršavanju poslova sukladno odluci Vlade uredit ce se posebnim ugovorima za razdoblje od tri godine, a koji ugovori ce se sklopiti u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Još iz kategorije

Energetska učinkovitost podatkovnih centara

Energetska učinkovitost podatkovnih centara

04.06.2020. komentiraj

Schneider Electric sklopio je partnerstvo s EcoDataCenterom radi izgradnje podatkovnog centra s ultra-niskim ugljičnim otiskom u središtu svoje HPC kolokacije u Falunu u Švedskoj, a kako samo tvrde želeći postati jedan od najodrživijih podatkovnih centara u skandinavskim zemljama, Schneider Electricov EcoStruxure Building Operation, Galaxy VX UPS s litij-ionskim napajanjem i MasterPact MTZ samo su neka od rješenja koja objektu za kolokaciju omogućuju predanost postizanju klimatske pozitivnosti. Uz to, umreženi servisni centar tvrtke Schneider Electric osigurava daljinski nadzor i 24/7 pristup središtu EcoDataCentra.

Aplikacija za komunikaciju unutar tvrtke

Aplikacija za komunikaciju unutar tvrtke

02.06.2020. komentiraj

Zagrebačka softverska i dizajnerska agencija Q odlučila je da u želji da radna atmosfera bude još bolja i da zaposlenici međusobno više komuniciraju, osmisliti Jenz. To je aplikacija koju su prvo testirali među sobom, a sada ju planiraju pustiti „u svijet“.

Bosch predstavio novi senzor za pozicioniranje za mobitele i pametne satove

Bosch predstavio novi senzor za pozicioniranje za mobitele i pametne satove

01.06.2020. komentiraj

Bosch Sensortec je najavio BMP390, novi barometarski senzor za pritisak visoke točnosti, ali i za praćenje visine u pametnim telefonima, ali i u nosivim te uređajima za reprodukciju zvuka. Novi senzor može mjeriti razlike u visini i do ispod deset centimetara, što se može zahvaliti poboljšanjoj rezoluciji. Samim time, točniji je 50 posto od prethodnika i Bosch na to može biti ponosan, ponajprije jer upravo takva osjetna poboljšanja stvaraju i održavaju odanu bazu korisnika.