Visa Europe širi tokenizacijsku uslugu

Visa Europe širi tokenizacijsku uslugu

Foto: Visa

Visa Europe najavila je širenje svoje usluge tokenizacije (VEPTS) kako bi omogućila financijskim institucijama, ali i drugima integraciju tokenizacije u uslugama u kojima su podaci o plaćanju sačuvani u oblaku kao što su bankovne mobilne aplikacije te širok raspon nosivih i drugih povezanih uređaja, digitalne novčanike temeljene na pretraživačima i posebne ponuda kao što je Visa Checkout te Card on file usluge plaćanja koje često koriste vodeći online i maloprodajni  trgovci.

Ovaj potez proširit će već postojeće mogućnosti mobilnih plaćanja koja se oslanjaju na čuvanje podataka o plaćanju na mobilnim telefonima.

Tokenizacija omogućuje korisnicima brzo i jednostavno povezivanje platne kartice s digitalnim uslugama plaćanja, upravljanje i čuvanje sigurnosnih podataka pri plaćanjima u trgovinama ili prilikom online plaćanja. Proširenje VEPTS-a omogućuje većem broju subjekata djelovanje u platnom ekosistemu, od financijskih institucija do tehnoloških partnera, a sve to putem Visa Europe tokenizacijske platforme.

Ova platforma omogućuje im da razviju nove ili poboljšaju postojeće digitalne proizvode, kako bi odgovorili na rastuće potrebe korisnika za sigurnošću i praktičnošću. Proširenje VEPTS-a omogućit će nove načine plaćanja, u skladu s rastućim trendovima razvoja prema praktičnim, inovativnim iskustvima plaćanja koja se mogu lako integrirati u aplikacije i sve oblike povezanih uređaja.

„Korisnici diljem Europe susreću se s inovativnim novim tehnologijama koje nude brze i praktične načine plaćanja bilo kad, bilo gdje i na bilo kojem uređaju koji odaberu. Predviđamo kako će do 2020. jedan od pet korisnika plaćati proizvode koristeći svoj pametni telefon na dnevnoj bazi, dok će plaćanja mobitelom ili tabletom činiti više od 50% Visa transakcija“ rekla je Sandra Alzetta, izvršna direktorica osposobljavanja proizvoda za Visa Europe.

“Ako uzmemo u obzir beskontaktno plaćanje u kojem se usvajanje udvostručilo i potrošnja utrostručila u posljednjoj godini, vjerujemo kako bi ovo predviđanje moglo biti konzervativna procjena.

Proširujući naše usluge kako bi tokenizaciju učinili mogućom za naše banke klijente kroz brojne tehnološke partnere, korisnici će imati pristup svim oblicima fantastičnih novih plaćanja dostupnim preko mobitela, tableta i svih oblika povezanih uređaja.”

Kako funkcionira tokenizacija

U istraživanju provedenom tijekom 2015., Visa Europe otkrila je kako je 62% sudionika zabrinuto za sigurnost svojih podataka u okruženju mobilnih i digitalnih plaćanja. Stručnjaci za sigurnost kažu kako je tokenizacija plaćanja „trenutno najbolje dostupno rješenje za značajan rast sigurnosti vezane uz podatke o kartičnom plaćanju bez potrebe za promjenom ičega od strane korisnika“. Tokenizacija omogućuje stavljanje osjetljivih podataka na uređaj obezvređivanjem, učinivši ih beskorisnim u slučaju da dospiju u krive ruke.

Tokenizacija omogućuje korisnicima čuvanje podataka sigurnim, neovisno o tome na koji način izvršavaju plaćanje mijenjajući ih jedinstvenom šifrom  – tokenom – za stvarne informacije o računu tako da neovisno o tome gdje se čuvaju podaci, osnovni podaci o kartici ostaju neotkriveni. Kad korisnik izvrši plaćanje putem tokenizacije, u platni proces se šalje brojčana šifra, a ne podaci o računu korisnika.

Kako se za jednu karticu mogu kreirati višestruki tokeni, tokenizacija također omogućuje financijskim institucijama kontrolu i upravljanje okruženjem u kojem se određeni token koristi, te tako mogu ponuditi korisnicima kartica nove načine na koji mogu plaćati svojom najdražom karticom.

Primjerice, token postavljen samo za određeno mobilno plaćanje ili plaćanje unutar aplikacije ne može se zabilježiti i koristiti negdje drugdje kako bi se izvršila online kupovina. Za korisnike postoji i dodatna praktična prednost – ako je uređaj izgubljen ili ukraden, token se može jednostavno i brzo poništiti preko korisnika ili njihove banke, bez potrebe za otkazivanjem Visa kartice koja je povezana s tokenom. Slično, ako je kartica ukradena ili  izgubljena, korisnik i dalje može koristiti svoj telefon s tokenom za plaćanja, dok čeka zamjensku karticu.

Kako Visa Europe nastavlja širiti svoje usluge, izdavači kartica, trgovci i kupci mogu koristiti tokenizaciju za sigurno upravljanje i održavanje digitalnih plaćanja u svim oblicima.

Još iz kategorije

Monetizacijom podataka i automatizacijom procesa do poslovnog uspjeha

Monetizacijom podataka i automatizacijom procesa do poslovnog uspjeha

14.11.2019. komentiraj

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača poslovnog softvera i hardvera, Oracle, jučer je u zagrebačkoj Mimari održao Oracle Modern Business Forum 2019 - najveću regionalnu konferenciju Oracle poslovnih rješenja koja je okupila više od 250 domaćih i stranih stručnjaka iz područja financija, ljudskih resursa (HR), marketinga i prodaje. Konferencija je bila posvećena izazovima koje tvrtke imaju kod prihvaćanja brzog razvoja novih tehnologija, odnosno kako mogu odgovoriti na zahtjeve digitalne transformacije svojih organizacija i pospješiti poslovanje.

Vertiv nagrađen za najbolja rješenja uštede energije

Vertiv nagrađen za najbolja rješenja uštede energije

14.11.2019. komentiraj

Tvrtka Vertiv nagrađena je nagradom „Best Energy Efficiency Solution” za koncept uštede energije pod nazivom Energy Savings as a Service (ESaaS) na desetoj globalnoj radionici Telefónice. Projekt koji je Vertivu donio nagradu je Concepción postrojenje Telefónice u Madridu, u čijim se tehničkim prostorijama potrošnja energije smanjila za 85 posto, što je rezultiralo uštedom čak jednog gigawatta godišnje.

Combis dobitnik Oracle Specialization nagrade

Combis dobitnik Oracle Specialization nagrade

14.11.2019. komentiraj

Combis, regionalna high-tech ICT tvrtka, kao i Oracle Platinum partner, primio je Oracle Specialization Award. Nagradu za stručnost u Virtualized Core Network Systems (VCNS) području dodijelila je poslovna divizija Oracle Communcations EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika).