PODATKOVNI CENTRI

Vertiv unaprjeđuje proizvodne kapacitete za rješenja s vodenim hlađenjem

Vertiv unaprjeđuje proizvodne kapacitete za rješenja s vodenim hlađenjem

Vertiv predstavio je unaprijeđeni laboratorij za testiranje u svojem centru za termalno upravljanje u blizini talijanskog grada Tognana. Ova značajna investicija uvelike unaprjeđuje kapacitet postrojenja za testiranje, kao i mogućnosti proizvodnje u trenutno dostupnom prostoru. Isto tako, demonstrira i kontinuiranu predanost tvrtke Vertiv prema razvoju sustava s vodenim hlađenjem kako bi se potaklo njihovo usvajanje unutar industrije. Na kraju, investicija dokazuje i napore tvrtke u stvaranju podrške za sve veće potrebe podatkovnih centara, uključujući računalstvo visokih performansi, umjetnu inteligenciju (AI) te generativni AI (GenAI).

Unaprijeđeni laboratorijski prostor za testiranje omogućit će stručnjacima tvrtke Vertiv izvođenje standardnih i prilagođenih testova opreme kupaca, što obuhvaća sva rješenja za hlađenje putem zraka ili vode. U sobi će se testirati pod uvjetima toplinskog opterećenja većeg od 2MW s temperaturom zraka do 55°C. Štoviše, Vertiv će u laboratorijskom prostoru također sad moći testirati jedinice opremljene s rashladnim sredstvima koja imaju niski potencijal globalnog zatopljenja (GWP).

Ovo unaprjeđenje događa se u kritičnom trenutku za industriju podatkovnih centara. Operateri se brzo šire kako bi povećali svoj kapacitet radi rastućih potreba, dok u isto vrijeme žele minimalizirati svoj utjecaj na okoliš. Više od 100 europskih operatera podatkovnih centara i trgovačkih udruženja potpisnici su Pakta o klimatski neutralnim podatkovnim centrima, čime su se obvezali postići klimatsku neutralnost do 2030. godine. Sustavi s vodenim hlađenjem igraju ključnu ulogu u ostvarivanju takvog cilja jer omogućuju operaterima da povećaju kapacitete podatkovnih centara, dok u isto vrijeme ograničavaju izravne i neizravne štetne emisije. Ovi sustavi primjenjuju rashladna sredstva s niskom razinom

GWP-a kako bi se značajno smanjile izravne i neizravne CO2 emisije, što uvelike smanjuje ugljični otisak podatkovnih centara.

„Resursno učinkovita rješenja s vodenim hlađenjem važna su za održiv rast industrije podatkovnih centara, te se moramo nastaviti fokusirati na razvoj i unaprjeđenje tehnologija za operatere i okoliš. Zbog toga smo ponosni na naš rad koji je vodeći na tržištu te što smo s njime postigli za naše kupce.

Primjerice, surađivali smo s pružateljem kolokacija Green Mountain na postavljanju visokoučinkovitih sustava s vodenim hlađenjem od 5 MW. Povećanjem kapaciteta testiranja i proizvodnje u našoj tvornici za rješenja u hlađenju podatkovnih centara omogućili smo si nastavak stvaranja inovacija u ovom prostoru, što će rezultirati većom vrijednosti za industriju i naše kupce“, izjavio je Karsten Winther, predsjednik tvrtke Vertiv za EMEA regiju.

„U prosincu, na EMEA tržištu predstaviti ćemo novi Vertiv Liebert AFC, rashladnik vode sa invertorskim vijčanim kompresorim visokog kapaciteta sa snagom do 2200 kW, a ovaj novi laboratorijski prostor za testiranje omogućit će nam da možemo testirati i jedinice većeg kapaciteta od tog. Nastavljamo u svojem otkrivanju prilika za daljnje investicije u skladu s predviđenim rastom potražnje prema sustavima za termalno upravljanje, pogotovo za rješenjima s tekućim hlađenjem“, izjavio je Roberto Felisi, viši direktor te poslovni voditelj termalnih rješenja u EMEA regiji, Vertiv.