Vertiv predstavio vodič za održivost podatkovnih centara

Vertiv predstavio vodič za održivost podatkovnih centara
DepositPhotos

Tvrtka Vertiv (objavila je svoj Vodič za održivost podatkovnih centara, (eng. Guide to Data Center Sustainability) online priručnik za vlasnike i operatere podatkovnih centara koji žele smanjiti utjecaj svojih postrojenja na okoliš.

Prema izvješću Međunarodne agencije za energiju, podatkovni centri pokrivaju oko 1% globalne potražnje za električnom energijom. U izvještaju se navodi da je industrija uspjela ograničiti utjecaj rasta kapaciteta na ukupnu potrošnju energije prije 2020. godine poboljšanjem operativne učinkovitosti.

Međutim, 2020. godine globalni promet na internetu naglo je porastao za više od 40%, a Market Intelligence predviđa godišnju stopu rasta od 13% u izgradnji podatkovnih centara u sljedećih pet godina.

Taj trend, u kombinaciji s povećanim fokusom na smanjenje emisija stakleničkih plinova i potrošnje vode, naveo je neke operatere da potraže nova rješenja koja povećavaju iskorištenost opreme i uklanjaju preostale neučinkovitosti, postupno ukidaju tehnologije hlađenja koje intenzivno troše vodu i smanjuju njihovu ovisnost o izvorima energije temeljenim na ugljiku.

„Vidimo osjećaj hitnosti kod operatera u cijeloj industriji da smanje utjecaj svojih operacija na okoliš, a ovaj novi vodič osmišljen je kako bi im pomogao da učine upravo to. Usredotočenost na operativnu učinkovitost omogućila je značajna poboljšanja, ali sada su potrebne nove strategije i inteligentniji sustavi kako bi se smanjile emisije ugljika i korištenje vode kako industrija nastavlja rasti. Kao pružatelj infrastrukturnih rješenja za enterprise korisnike, pružatelje usluga kolokacije i clouda, Vertiv je u dobroj poziciji za razmjenu najboljih praksi i novih dostignuća u ovim sektorima“, rekao je TJ Faze, voditelj ESG strategije i aktivnosti u tvrtki Vertiv.