Vertiv i Green Mountain podigli su ljestvicu održivosti podatkovnih centara

Vertiv i Green Mountain podigli su ljestvicu održivosti podatkovnih centara

Vertiv kao globalni dobavljač kritične digitalne infrastrukture i rješenja za kontinuitet poslovanja te norveški pružatelj kolokacijskih usluga Green Mountain zajedničkom suradnjom primijenili su najsuvremenije tehnologije s ciljem dodatnog povećanja energetske učinkovitosti i ekološke održivosti za korištenje u jednom od najzelenijih podatkovnih centara u svijetu.

DC1-Stavanger podatkovni centar smješten je u bivšoj infrastrukturi NATO-a, pozicioniranoj duboko unutar norveških planina, a za svoj rad koristi 100% obnovljivu hidroenergiju, dok se sustav hlađenja opskrbljuje vodom iz obližnjeg fjorda čija je stalna temperatura tijekom godine 8°C. Jedinstvena pozicija podatkovnog centra pruža visok potencijal za korištenje obnovljih izvora energije uz minimalnu CO2 emisiju samih sustava hlađenja. Unatoč tome, za svaki podatkovni centar potreban je neprekidni izvor napajanja (UPS) te sustavi za hlađenje kako bi se održao neometan rad.

„Održivost sustava utječe na sve što radimo te je jako važna prilikom izgradnje novih kolokacijskih centara s novim karakteristikama. Svi naši kupci mogu transparentno vidjeti koje izvore energije koristimo i to je ključna stvar po kojoj se razlikujemo“, izjavio je Alexander de Flon Rønning, menadžer dizajna i proizvoda tvrtke Green Mountain.

Giordano Albertazzi, predsjednik tvrtke Vertiv u Europi, Bliskom Istoku i Africi (EMEA),  poručio je kako su ključni europski cloud operatori i operatori podatkovnih centara potpisali Climate Neutral Data Centre Pact što predstavlja predanost industrije podatkovnih centara za smanjivanjem svog ekološkog otiska.

„Učinkovit prijelaz u digitalnu i ekološki održivu budućnost zahtjeva primjenu najsuvremenijih tehnologija u stvaranju novih podatkovnih centara, kao i nadogradnju postojećih korištenjem najnovijih i najefikasnijih tehnologija. Kao tvrtka, ponosno ulažemo velik napor ka ostvarenju ovog zajedničkog cilja“, zaključio je Giordano Albertazzi.

Nakon opsežnog istraživanja, predstavnici tvrtke Green Mountain posjetili su Vertivov centar za korisničko iskustvo u Italiji kako bi iz prve ruke upoznali Vertivove tehnologije i testirali njihove performanse u ekstremnim uvjetima. Nakon ispitivanja, Green Mountain odabrao je sustav visoko učinkovitih vanjskih jedinica baziranih na vodenom hlađenju - Vertiv Liebert PCW, čiji je ukupni kapacitet hlađenja 5 MW. Ovaj sustav svoje visoke standarde učinkovitosti može pripisati kombinaciji najnovijih tehnologija i dizajnu unutrašnjosti koja optimalno raspoređuje aeordinamička obilježlja svih unutrašnjih komponenti. Vertiv je također izabran za dobavljača i u drugom projektu UPS sustava dostavljajući nekoliko Liebert® EXL S1 UPS jedinica na bazi litij-ionske rezervne baterije, čiji je vijek trajanja dulji od tradicionalnih VRLA baterijskih sustava.

„Za Green Mountain, ekološka održivost proizvoda i dobavljača ključni su čimbenik prilikom kupnje nove opreme. Tehnologije koje pruža tvrtka Vertiv su energetski najučinkovitije s kojima smo se ikada susreli, što će svakako poboljšati održivost naših sustava koji su već na visokoj razini. S obzirom da je DC1-Stavenger podatkovni centar lociran unutar planine, nemamo veliku fleksibilnost za dodatni prostor, zbog čega su nam kompaktni sustavi Vertiva izuzetno korisni.“, istaknuo je de Flon Rønning.

„Upravljanje projektom tijekom COVID-19 pandemije bilo je zahtjevno te smo bili zabrinuti oko zatvaranja tvornica i obustave isporuka. Srećom, Vertiv se iskazao i pomogao prateći pošiljke te osiguravajući nesmetanu isporuku opreme unatoč zatvorenim granicama i logističkim izazovima.

Da Vertiv nije uložio svoje resurse u redovitu isporuku, ne bi smo mogli završiti ovaj projekt na vrijeme. Stoga ćemo Vertiv i njihove tehnologije za podatkovne centre uključiti u buduće projekte, jer naše partnere biramo strateški i dugoročno“, rekao je de Flon Rønning.

Prema međunarodnoj agenciji International Renewable Energy Agency (IRENA) podatkovni centri igraju ključnu ulogu jer se nalaze u epicentru tehnoloških inovacija, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i podatkovnog gospodarstva omogućenih digitalizacijom. Operateri podatkovnih centara poput Green Mountaina daju uzorni primjer kvalitetne implementacije održive energetske tranzicije stvarajući novi put ostalim industrijama koje su trenutačno veliki potrošači energije.