Usporenje svjetske IT potrošnje – 4,6 posto u 2013.

Usporenje svjetske IT potrošnje – 4,6 posto u 2013.

Foto: Fotolia (ilustracija)

Svjetska IT potrošnja ove godine mogla bi porasti 4,6 posto, umjesto najavljenih 4,9 posto, stoji u najnovijim procjenama analitičke kuće IDC i to prije svega zbog usporenja jednog od najjačih svjetskih tržišta onog kineskog.

Bit će to usporenje rasta u odnosu na 2012. godinu kada je tržište raslo po stopi od 6 posto, a ukupna IT potrošnja ove godine uz smanjeni rast trebala bi dosegnuti 2 trilijuna dolara. Ako se pak tome doda i ulaganje u telekomunikacijski sektor, prema IDC-ovim procjenama ukupno tržište ove godine vrijedit će 3,6 trilijuna dolara uz manji rast nego IT tržište od 3,8 posto.

IDC-ovi analitičari ističu kako će ova godina biti prva godina kada će ukupna svjetska IT potrošnja dosegnuti 2 trilijuna dolara, što ej dobar pokazatelj oporavka svjetskog gospodarstva, jer ulaganja u IT nisu prva koja reagiraju na gospodarski oporavak.

Kada je riječ o europskom tržištu u IDC-u ističu kako će najzaslužniji za rast biti mobilni uređaji i tableti, kako u poslovnom tako i privatnom segmentu, te da će rast biti mnogo sporiji nego što je to slučaj s globalnim tržištem. Tako IDC predviđa kako će IT potrošnja u Europi rast po stopi od 2 posto, ali ako se isključe pametni telefoni i tableti IT potrošnja će zabilježiti pad od 0,4 posto, upozoravaju analitičari IDC-a.

Potrošnja na osobna računala, prema IDC-u, trebala bi pasti oko 7,2 posto. U drugim hardverskim sektorima očekuje se 3,5 posto manja prodaja servera, dok će zbog daljnjeg razvoja cloud computing usluga sustavi za pohranu podataka bilježiti rast od 1,9 posto. U ovome posljednjem segmentu to je usporenje rasta u odnosu na 2012. godinu kada je on bio 6,5 posto rasta, te pad u odnosu na prvotne prognoze od 2,4 posto rasta za ovu godinu.

Na pad prodaje osobnih računala, servera, ali i storage utječe konsolidacija na tržištu i očekivanja novih zahtjeva korisnika, a što se tiče zarade pad cijena bit će dodatan pritisak na proizvođače.

Kada je riječ o IT uslugama u IDC-u predviđaju da će one rasti 3,4 posto na svjetskoj razini u ovoj godini, što je ipak manje od prvotno očekivanih 3,8 posto. Ovu razlika od 0,4 postotnih poena moguće je tražiti u ukupnom usporenju tržištu, oprezu naručitelja te okretanju dodatnoj konsolidaciji IT infrastrukture i rješenja.

 

Još iz kategorije

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

18.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja seriju imagePRESS C10010VP koja se temelji na dokazanoj i pouzdanoj tehnološkoj platformi s naprednim mogućnostima automatizacije i rukovanja raznim medijima te postavlja nove standarde u produktivnosti, raznolikosti primjena i kvaliteti.

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

17.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja novi stolni skener koji se lako koristi, s fleksibilnim mogućnostima povezivanja putem USB-a i WiFi-ja kako bi još bolje podržao male tvrtke, bez obzira na to kako je postavljeno njihovo radno okruženje, pojašnjavaju iz kompanije povodom izlaska novog uređaja.

Domaće fiskalne blagajne Sales peritiasa dostupne na tržištu

Domaće fiskalne blagajne Sales peritiasa dostupne na tržištu

15.09.2020. komentiraj

Beskontaktno plaćanje, brza usluga, kratko zadržavanje na blagajnama i kraći red čekanja samo su neki od benefita koje trgovci, ugostitelji te mala i srednja poduzeća, sve češće uvode zbog Covid-19 pandemije, ističu iz Sales peritiasa i dodaju da su njihove „TakoLako“ fiskalne blagajne sada dostupne i na Žutom kliku i u 160 poštanskih ureda Hrvatske pošte.