Upravljanje međunarodnim pomorskim prometom u realnom vremenu

Upravljanje međunarodnim pomorskim prometom u realnom vremenu

Foto: Dražen Tomić

Informacijski sustav za praćenje dolazaka i odlazaka brodova u međunarodnoj plovidbi koji je softverska tvrtka IN2 razvila za Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture profunkcionirao je početkom ovog mjeseca i to ulaskom u EU.

Sustav CIMIS (Croatian integrated maritime information system) namijenjen je brodarima, njihovim agentima te lučkim upravama, lučkim kapetanijama i lučkim ispostavama, a njegova je primarna namjena olakšavanje i ubrzavanje administracije pri uplovljavanju i isplovljavanju brodova. Navedeni proces se zahvaljujući novom sustavu sada obavlja u realnom vremenu, elektronskom komunikacijom putem Interneta.

Brodari, odnosno njihovi agenti, dokumente i obrasce potrebne za dolazak i odlazak broda sada predaju u elektronskom obliku, a provjeru i odobravanje dokumentacije te izdavanje potrebnih dozvola lučke kapetanije i ispostave obavljaju putem Web aplikacije.

U najskorije vrijeme sustav će biti integriran sa radarskim sustavom nadzora Jadranskog mora (Coast Watch - VTMIS) te europskim i svjetskim sustavima nadzora sigurnosti plovidbe (SafeSeaNet). Dok u drugoj fazi razvoja, sustav će obuhvatiti i nacionalnu plovidbu te biti obogaćen elektronskim potpisivanjem dokumentacije i dozvola. Na taj način će se uvelike smanjiti potreba za upotrebom papirnate dokumentacije i olakšati prikupljanje podataka potrebnih za analizu i nadzor pomorskog prometa u Hrvatskoj od strane svih institucija u lancu (Ministarstvo pomorstva, MUP, Carinska i Porezna uprava itd).

IN2 je partner Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za koje je razvio i održava nekoliko modula informacijskog sustava sigurnosti plovidbe. Osim CIMIS-a, to su Pomorske svjedodžbe, uvjerenja i knjižice, Upisnik brodova te Inspekcijski pregled plovnih objekata.

Još iz kategorije

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

18.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja seriju imagePRESS C10010VP koja se temelji na dokazanoj i pouzdanoj tehnološkoj platformi s naprednim mogućnostima automatizacije i rukovanja raznim medijima te postavlja nove standarde u produktivnosti, raznolikosti primjena i kvaliteti.

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

17.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja novi stolni skener koji se lako koristi, s fleksibilnim mogućnostima povezivanja putem USB-a i WiFi-ja kako bi još bolje podržao male tvrtke, bez obzira na to kako je postavljeno njihovo radno okruženje, pojašnjavaju iz kompanije povodom izlaska novog uređaja.

Domaće fiskalne blagajne Sales peritiasa dostupne na tržištu

Domaće fiskalne blagajne Sales peritiasa dostupne na tržištu

15.09.2020. komentiraj

Beskontaktno plaćanje, brza usluga, kratko zadržavanje na blagajnama i kraći red čekanja samo su neki od benefita koje trgovci, ugostitelji te mala i srednja poduzeća, sve češće uvode zbog Covid-19 pandemije, ističu iz Sales peritiasa i dodaju da su njihove „TakoLako“ fiskalne blagajne sada dostupne i na Žutom kliku i u 160 poštanskih ureda Hrvatske pošte.