Umjetna inteligencija već je sastavni dio svakodnevice

Umjetna inteligencija već je sastavni dio svakodnevice

Comping je održao tradicionalno događanje „Comping Back to Work“ koje je ove godine doživjelo svoje peto izdanje, a konferencija je okupila brojne domaće i strane stručnjake koji su raspravljali o uvijek kontroverznoj temi – umjetnoj inteligenciji.

Svi su složni, umjetna inteligencija je dio svakodnevice. Dosta ljudi već glasom upravlja 'pametnim' uređajima za zabavu, sve su popularniji i uređaji za simultano prevođenje, a raste i broj onih koji svoje kućanske aparate kontroliraju uz pomoć umjetne inteligencije. Ovogodišnja poslovna predviđanja kažu kako će do kraja 2019. više od 20 posto djelatnika koristiti tehnologiju automatske pomoći pri donošenju odluka, dok će više od tri milijuna zaposlenih biti pod nadzorom „robošefova“. Do kraja 2020. godine autonomni softverski agenti izvan ljudske kontrole sudjelovat će u čak pet posto financijskih transakcija, a prema nedavnom istraživanju Forbesa provedenom na 300-tinjak rukovoditelja, 95 posto njih vjeruje da će umjetna inteligencija igrati važnu ulogu u njihovu poslovanju bliskoj budućnosti.

Hrvatski nacionalni plan umjetne inteligencije i dalje je u izradi te se očekuje da će biti dovršen do kraja 2019. čime će se prekoračiti prvotni okvir koji je zacrtala Europska unija, ali naše tvrtke prate trendove te se neprestano prilagođavaju i mijenjaju. Jedna od njih je upravo i Comping.

„Izrazito sam ponosan na uspjehe koje smo ostvarili ove godine. Ona još nije gotova i pred nama su još brojni ciljevi koje treba ostvariti. AI je sveprisutan u današnjem poslovanju, možda i najizraženije do sada te se i mi moramo kontinuirano prilagođavati i transformirati. Suradnja sa SAS Institute donosi nam nova znanja u domeni analitike i analitičkih alata što pak u konačnici kreira umjetna inteligencija, dok će nam suradnja s Dell Technologies omogućiti da izgradimo bolju budućnost, transformiramo IT sektor i zaštitimo informacije koje su, pa usudio bih se reći, nafta budućnosti. Sve se bazira na podacima. Mi se trudimo ne samo pratiti trendove, već i pokretati iste. Konkretno, rješavati procese klijenata. Razvoj umjetne inteligencije utječe i na gospodarstvo te se očekuje da će do kraja 2020. ukupna javna i privatna ulaganja u EU dosegnuti vrijednost od najmanje 20 milijardi eura“, stiče Alojzije Jukić, predsjednik Uprave Compinga.

Na konferenciji se tako, između ostalog, moglo doznati kako Dell DPS portfolio može pomoći korisnicima koji se susreću s izazovom zaštite podataka, a key note konferencije Davor Runje, suosnivač tvrtke ZASTI, govorio je kako vodeće svjetske kompanije ulažu ogromne resurse u razvoj AI-a želeći osigurati strateške pozicije u ovom tehnološkom području te kako su slični trendovi vidljivi i u Hrvatskoj.

Konferenciju je zaključila zanimljiva panel rasprava „Kako će izgledati povratak na posao 2025.?“ na kojoj su sudjelovali Miloš Djurković, direktor SAS Institute za Adriatik regiju, Tomislav Križan, CEO Atomic Inteligence, Prof. Ivan Petrović, voditelj Laboratorija za autonomne sustave i mobilnu robotiku na FER-u i Davor Runje suosnivač tvrtke ZASTI.

Još iz kategorije

Dell Technologies predstavlja pet novih PowerEdge servera

Dell Technologies predstavlja pet novih PowerEdge servera

22.09.2019. komentiraj

Pet potpuno novih PowerEdge servera, dodanih u svjetski portfelj najprodavanijih svjetskih poslužitelja, osmišljen je od temelja kako bi ponudio rješenje za složene i raznolike zahtjeve tradicionalnih, novonastalih i višestrukih opterećenja rada.

Ericsson Nikola Tesla i KING ICT integriraju sustav 112-192 MUP-a

Ericsson Nikola Tesla i KING ICT integriraju sustav 112-192 MUP-a

21.09.2019. komentiraj

Konzorcij, kojeg čine kompanija Ericsson Nikola Tesla i tvrtka KING ICT, potpisao je s Ministarstvom unutarnjih poslova RH (MUP RH) okvirni sporazum na razdoblje od 3 godine te ugovor o nabavi za 2019. godinu, za integraciju sustava 112-192. MUP RH će, uz pomoć isporučenog rješenja, optimizirati komunikaciju, koordinaciju i upravljanje hitnim događajima te omogućiti brzu i neodgodivu reakciju hitnih službi, uključujući pozive na brojeve 112 i 192. Vrijednost sporazuma je gotovo 18 milijuna kuna (bez PDV-a), a ugovora o nabavi za 2019. godinu gotovo 6 milijuna kuna (bez PDV-a)

Auka i 24sata potpisali strateški sporazum o distribuciji aplikacije za mobilno plaćanje Settle

Auka i 24sata potpisali strateški sporazum o distribuciji aplikacije za mobilno plaćanje Settle

19.09.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka, autori aplikacije za mobilno plaćanje Settle, i vodeća medijska kuća u Hrvatskoj, 24sata, potpisali su danas sporazum o strateškoj suradnji. U sklopu ovog sporazuma, 24sata će promovirati Settle kao aplikaciju za mobilna plaćanja na svim svojim platformama te će javnosti približiti prednosti korištenja ovog rješenja za slanje i primanje novca od obitelji i prijatelja te za jednostavno plaćanje kod trgovaca. Settle je pritom uvijek besplatan za korisnike.