SPONZORIRANO

Učinkovita zaštita vašeg poslovanja krije se u DataBoxovim rješenjima u oblaku

Učinkovita zaštita vašeg poslovanja krije se u DataBoxovim rješenjima u oblaku
Domagoj Kunić

Lokalno spremanje podataka već je neko vrijeme u drugom planu, posebice nakon pandemije tijekom koje su brojni poslodavci prihvatili načine rada na daljinu. Tako su glavnu riječ preuzeli podatkovni centri i usluge u oblaku, a OneDrive ili Gmail zasigurno dokazuju koliko se često te tehnologije koriste za spremanje podataka  jer se njima koriste milijuni ljudi diljem svijeta.

Što su podatkovni centri, a što usluge u oblaku?

No o čemu je riječ i kako zapravo nekome objasniti što je podatkovni centar, a kako funkcioniraju usluge u oblaku? Odgovor smo potražili u DataBoxu, domaćoj tvrtki smještenoj u Zagrebu, koja je u tom poslu gotovo cijelo desetljeće i čiji klijenti niti jedne sekunde nisu imali problema s pristupom svojim podacima.

"Podatkovni centar predstavlja prostran fizički kompleks opremljen računalima, serverima imrežnom infrastrukturom, specifično konstruiran za pohranu, obradu i distribuciju podataka. Takvi sigurni, pouzdani i učinkoviti centri omogućuju tvrtkama da sačuvaju svoje ključne informacije i aplikacije. Bilo da je riječ o malim poduzećima ili velikim korporacijama, podatkovni centar može biti ključna karika u izgradnji vaše IT infrastrukture.”

"Usluge u oblaku tvrtkama omogućuju pristup računalnim resursima putem interneta, bez potrebe za vlastitim podatkovnim centrom ili fizičkom opremom te tvrtkama pružaju mogućnost učinkovitog upravljanja svojim podacima i digitalnim resursima, pružajući sigurnost, skalabilnost i pristupačnost”, rekao nam je Filip Olujić, CEO DataBoxa.

Male, srednje i velike tvrtke sve se više okreću digitalnoj transformaciji, što podrazumijeva ulaganja u vlastitu IT infrastrukturu i rješenja. Pritom se pojavljuju novčani iznosi koji malim i srednjim poduzetnicima mogu zadati glavobolje pa je tako zakupljivanje resursa izvan tvrtke povoljnije, a samim tim i logičnije rješenje. Osim ulaganja u hardware, nova infrastruktura zahtijevala bi i IT stručnjake koji bi trebali upravljati njom, tako da su podatkovni centar i usluge u oblaku zaista povoljna rješenja.

Jesu li podaci uistinu toliko važni?

Podaci su u središtu pozornosti velikih, srednjih i malih tvrtki jer se oko njih sve vrti. Sada znamo i kako se mogu pouzdano spremati, ali koliko su oni zapravo bitni?

"Njihova se važnost ne može ni procijeniti, a gubitak podataka može imati razorne posljedice za poslovanje.

Informacije pružaju organizacijama dublji uvid u dinamiku tržišta, potrebe kupaca i trenutačne trendove. Analizom prikupljenih podataka tvrtke mogu donositi informirane odluke koje im pomažu ostvariti prednost pred konkurencijom. Podaci im omogućuju prilagodbu proizvoda i usluga prema individualnim potrebama i optimizaciju poslovnih procesa, što rezultira povećanim zadovoljstvom korisnika i izgradnjom lojalnosti”, pojasnio nam je Olujić.

Kao što smo već spomenuli, DataBox tijekom gotovo deset godina rada nije imao niti jednu sekundu zastoja. Kako nam je objasnio Olujić, tajna tako zavidnog uspjeha leži u snažnoj i redundantnoj infrastrukturi te vrhunski obučenim i stručnim tehničkim timovima. Procesi su automatizirani i sve se sustavno nadgleda kako bi se problemi što prije detektirali i uklonili prije nego što postanu ozbiljni. Naravno, tu je i redovna i transparentna komunikacija s korisnicima, a sve to pridonosi stabilnom i kontinuiranom radu podatkovnih centara.

Više od pružatelja usluga

DataBox se posebno ističe svojim pristupom korisnicima, odnosno, kako oni sami kažu, partnerima. Njihova je ideja kako ih korisnici ne trebaju gledatiisključivo kao pružatelje usluga u oblaku, nego kao strateške partnere uz koje samo mogu rasti i unaprjeđivati svoje poslovanje, a evo kako je to opisao Olujić:

"Fokusiramo se na stvarnu potporu, individualni pristup i rješenja prilagođena svakom pojedinom korisniku. Želimo se upoznati s poslovnim procesima klijenta i saznati njihove potrebe kako bi za njih izvukli maksimum iz usluga koje nudimo. I dalje nastavljamo ulagati u infrastrukturu, educirati se i širiti kako bismo svim korisnicima pružili jednako kvalitetnu uslugu. Želimo da se naši klijenti osjećaju podržano, informirano i osposobljeno za postizanje poslovnih ciljeva jer na njihov uspjeh gledamo kao na svoj."

Dostupnost i sigurnost podataka postali su nevjerojatno važni za vaše poslovanje. Njihov gubitak mogao bi značiti i gubitak cijelog posla te je stoga vrlo bitno pobrinuti se za njih na ispravan način, a DataBox se nameće kao logično i pouzdano rješenje.