Ubuntu 21.04 donosi podršku za Active Directory i SQL Server

Ubuntu 21.04 donosi podršku za Active Directory i SQL Server

Foto: Antonio Jularić

Canonical je predstavio novu Ubuntu verziju i ona nudi podršku za mogućnosti koje bi trebale privući veće organizacije. Konkretnije, unutar verzije 21.04 nalazi se cijeli niz zanimljivosti, u prvom redu integracija s Microsoft Active Directory i zajednička podrška za SQL Server.

Dakle, Microsoft je napravio još jedan iskorak u smislu rada na softveru otvorenog koda i to je za zajednicu itekako poticajno. A, kako se čini, veće organizacije svakako bi mogle izvući dodatnu korist ukoliko se odluče za Ubuntu.

Što se pak tiče onih koji su već uz Ubuntu, sad će se njihove radne stanice moći pridružiti Active Directory domenama gdje mogu biti upravljane direktno iz "središta", kao i konfigurirane ovisno o politici organizacije. Jasno, cilj je omogućiti što više kontrole organizacijama, da manje ovise o drugima, više o sebi samima.

Administratori će s 21.04 verzijom dobiti mogućnost korištenja Group Policy kako bi postavili kriterije za lozink, kontrolu pristupa korisnicima i sve druge sigurnosne postavke potrebne za neometan i bezbrižan rad sustava. Naravno, administratori će moći postavljati i druge detalje, kao što su zaslon za prijavu, pozadina i potrebne aplikacije za rad.

Ali, svakako najzanimljiviji detalj cijele priče jest suradnja s Microsoftom, koji uz SQL Server nudi i Azure Marketplace kao platformu koja može poslužiti u daljnjem radu. Integrirano, funkcionalno i jednostavno, istinski korak naprijed u odnosu na situaciju kojoj smo dosad svjedočili.

Na kraju, Ubuntu 21.04 ima i neke druge "trikove" za korisnike, kao Wayland grafika postavljena unaprijed, brže performanse od onoh preko X servera, ugrađeni razvojni set za softver kroz Googleovu Flutter platformu, Firefox, OBS Studio i druge aplikacije vezane uz tu platformu, ali i Electron platformu... Tu je i mogućnost tamnog načina rada, što je u vizualnom smislu zanimljiv dodatak.

Još iz kategorije

Neoinfo razvio sustav za jednostavno plaćanje na portalima

Neoinfo razvio sustav za jednostavno plaćanje na portalima

24.06.2021.

Zagrebačka tvrtka Neoinfo razvila je Mobile Payments Gateway, sustav za autoriziranje transakcija i naplatu različitim aplikacijama za mobilna plaćanja. U sklopu tog projekta započeli su i s pilot projektom PortalPay namijenjenom jednostavnom i brzom čitateljskom plaćanju na portalima, blogovima i sličnim online mjestima.

Nalazimo se na početku digitalne revolucije i njezin kraj i dostignuća uopće ne možemo pojmiti

Nalazimo se na početku digitalne revolucije i njezin kraj i dostignuća uopće ne možemo pojmiti

24.06.2021.

Dinamika promjena u digitalnoj industriji je daleko brža nego u tradicionalnima i to nam donosi prilagodljivost i otpornost, ističe za ICTbusiness.info Ratko Mutavdžić tehnički direktor Microsofta za CEE regiju, koji predaje i na Algebrinom Mini MBA Digital, koji govori o umjetnoj inteligenciji, cloudu i što nas čeka u budućnosti.

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

23.06.2021.

Domaća IT i konzultantska scena bogatija je za novog člana tvrtka LeverUP Consulting, s uredima u Zagrebu i Talinu o čemu smo razgovarali s direktoricom Dariom Kulikovom koja ističe kako su specijalizirani za implementaciju, nadogradnju i održavanje CRM sustava te da su certificirani partner američke tvrtke Salesforce.