U Beču uskoro počinju raditi pametni semafori

U Beču uskoro počinju raditi pametni semafori

Foto: Pixabay

U austrijskoj metropoli promet regulira više od 1300 semafora. Uvođenjem takozvanih pametnih semafora, Beč želi regulirati automobilski i pješački promet na puno učinkovitiji način i uz veću protočnost prometa.

Svjetlosna signalizacija imat će senzore za detekciju pješaka, a moći će dodatno procijeniti stanje zahvaljujući senzorima za okoliš i vremenske uvjete. Pametni se semafori testiraju od svibnja 2017. godine na jednom križanju u bečkom 10. okrugu. Kako bi se osigurala vjerodostojnost istraživanja i smanjio mogući utjecaj na ponašanje pješaka, kamere su postavljene tajno.

Poluče li testiranja pozitivne rezultate, pametni semafori trebali bi zamijeniti one standardne već početkom ove godine. Vrlo je zanimljiv podatak da će im cijena biti jednaka kao klasičnim sustavima, oko pet tisuća eura. Novi pametni sustav razvili su tehničko sveučilište u Grazu i bečki magistratski odjel za javnu rasvjetu. Taj sustav prepoznaje želju pješaka za prelaskom ceste i u skladu s time reagira. Također može razlikovati ljude koji stoje na križanju i čekaju i one koji žele prijeći cestu.

Uz poboljšanje protoka prometa za pješake, novim se sustavom također želi umrežiti sve semafore u gradu. Cilj je učiniti ih pametnijima i fleksibilnijima. Semafori bi mogli komunicirati jedan s drugim i time bolje regulirati promet te smanjiti gužve. Informacije o prometu će se moći poslati i na pametne telefone te navigacijske sustave u vozilima.

Bečki će semafori također biti opremljeni senzorima za okoliš i vrijeme. Centralni zavod za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) planira postaviti oko deset tisuća senzora diljem grada koji bi pridonijeli praćenju temperature, kvalitete i vlažnosti zraka, emisije štetnih tvari, buke i drugih parametara. ZAMG-u će podaci odmah biti dostupni, te će pomoći u daljnjem unapređenju kvalitete života u Beču.

Još iz kategorije

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

19.08.2019. komentiraj

Izlasci u noćne klubove i kafiće u kojima je velika gužva znaju biti poprilično stresni u trenucima kad pokušavate naručiti piće, ali konobari vas ne primjećuju ili se netko bezobrazan gura preko reda. Srećom, moderno doba staje na kraj i takvoj situaciji, a sve zahvaljujući umjetnoj inteligenciji!

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

10.08.2019. komentiraj

Dell Technologies ponudit će cjelovit portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije. Kroz optimizirani dizajn, novi Dell EMC PowerEdge poslužitelji u potpunosti će utjecati na AMD-ovu tehnologiju nove generacije procesora.

Canon i McAfee zajednički za sigurnost

Canon i McAfee zajednički za sigurnost

06.08.2019. komentiraj

Svjestan da je sigurnost glavni prioritet za svaku tvrtku, Canon se udružio sa stručnjacima za kibernetičku sigurnost - tvrtkom McAfee - kako bi korisnicima pružio zaštitu ne samo od postojećih, nego i od budućih sigurnosnih prijetnji.