U Beču uskoro počinju raditi pametni semafori

U Beču uskoro počinju raditi pametni semafori

Foto: Pixabay

U austrijskoj metropoli promet regulira više od 1300 semafora. Uvođenjem takozvanih pametnih semafora, Beč želi regulirati automobilski i pješački promet na puno učinkovitiji način i uz veću protočnost prometa.

Svjetlosna signalizacija imat će senzore za detekciju pješaka, a moći će dodatno procijeniti stanje zahvaljujući senzorima za okoliš i vremenske uvjete. Pametni se semafori testiraju od svibnja 2017. godine na jednom križanju u bečkom 10. okrugu. Kako bi se osigurala vjerodostojnost istraživanja i smanjio mogući utjecaj na ponašanje pješaka, kamere su postavljene tajno.

Poluče li testiranja pozitivne rezultate, pametni semafori trebali bi zamijeniti one standardne već početkom ove godine. Vrlo je zanimljiv podatak da će im cijena biti jednaka kao klasičnim sustavima, oko pet tisuća eura. Novi pametni sustav razvili su tehničko sveučilište u Grazu i bečki magistratski odjel za javnu rasvjetu. Taj sustav prepoznaje želju pješaka za prelaskom ceste i u skladu s time reagira. Također može razlikovati ljude koji stoje na križanju i čekaju i one koji žele prijeći cestu.

Uz poboljšanje protoka prometa za pješake, novim se sustavom također želi umrežiti sve semafore u gradu. Cilj je učiniti ih pametnijima i fleksibilnijima. Semafori bi mogli komunicirati jedan s drugim i time bolje regulirati promet te smanjiti gužve. Informacije o prometu će se moći poslati i na pametne telefone te navigacijske sustave u vozilima.

Bečki će semafori također biti opremljeni senzorima za okoliš i vrijeme. Centralni zavod za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) planira postaviti oko deset tisuća senzora diljem grada koji bi pridonijeli praćenju temperature, kvalitete i vlažnosti zraka, emisije štetnih tvari, buke i drugih parametara. ZAMG-u će podaci odmah biti dostupni, te će pomoći u daljnjem unapređenju kvalitete života u Beču.

Još iz kategorije

ADATA na sajmu Embedded World 2019 pokazala cijeli portfelj proizvoda za industrijsku pohranu

ADATA na sajmu Embedded World 2019 pokazala cijeli portfelj proizvoda za industrijsku pohranu

18.03.2019. komentiraj

ADATA je na sajmu Embedded World 2019 u Izložbenom centru u Nürnbergu predstavila svoju najnoviju ponudu SLC, MLC i 3D NAND SSD-ova kao i razne memorijske kartice, PCIe proizvode i DDR4 2666 memorijski modul koji može podnijeti široke temperaturne raspone i spriječiti sulfuraciju.

Bosch planira uložiti 100 milijuna eura u razvoj dizalica topline

Bosch planira uložiti 100 milijuna eura u razvoj dizalica topline

17.03.2019. komentiraj

Bosch Thermotechnik u 2018. godini ostvario je rekordan promet u iznosu od 3,5 milijardi eura. Tvrtka je rasla za 2,3% u odnosu na prethodnu godinu, a u skladu s tečajem 4,6%. Na regionalnoj je razini došlo do pozitivnog razvoja prometa u Turskoj, a rast je bio dobar i na glavnim tržištima u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Što se tiče proizvoda, sektor Residential Heating ponovno se pokazao kao pokretač gospodarskog rasta, pri čemu je prodaja dizalica toplina posebno pridonijela tom uspjehu.

Prepoznati uspjesi IN2 na tržištu JI Azije

Prepoznati uspjesi IN2 na tržištu JI Azije

15.03.2019. komentiraj

Na osamnaestoj međunarodnoj tehnološkoj izložbi izuma i inovativnosti Malaysia Technology Expo 2019 održanoj od 21. do 23. veljače u Kuala Lumpuru IN2 je dobio certifikat Croatia South East Asia Business Advisory Network kao priznanje za uspješan dolazak na tržište Jugoistočne Azije s projektima informatizacije zdravstvenih ustanova.