U Beču uskoro počinju raditi pametni semafori

U Beču uskoro počinju raditi pametni semafori

Foto: Pixabay

U austrijskoj metropoli promet regulira više od 1300 semafora. Uvođenjem takozvanih pametnih semafora, Beč želi regulirati automobilski i pješački promet na puno učinkovitiji način i uz veću protočnost prometa.

Svjetlosna signalizacija imat će senzore za detekciju pješaka, a moći će dodatno procijeniti stanje zahvaljujući senzorima za okoliš i vremenske uvjete. Pametni se semafori testiraju od svibnja 2017. godine na jednom križanju u bečkom 10. okrugu. Kako bi se osigurala vjerodostojnost istraživanja i smanjio mogući utjecaj na ponašanje pješaka, kamere su postavljene tajno.

Poluče li testiranja pozitivne rezultate, pametni semafori trebali bi zamijeniti one standardne već početkom ove godine. Vrlo je zanimljiv podatak da će im cijena biti jednaka kao klasičnim sustavima, oko pet tisuća eura. Novi pametni sustav razvili su tehničko sveučilište u Grazu i bečki magistratski odjel za javnu rasvjetu. Taj sustav prepoznaje želju pješaka za prelaskom ceste i u skladu s time reagira. Također može razlikovati ljude koji stoje na križanju i čekaju i one koji žele prijeći cestu.

Uz poboljšanje protoka prometa za pješake, novim se sustavom također želi umrežiti sve semafore u gradu. Cilj je učiniti ih pametnijima i fleksibilnijima. Semafori bi mogli komunicirati jedan s drugim i time bolje regulirati promet te smanjiti gužve. Informacije o prometu će se moći poslati i na pametne telefone te navigacijske sustave u vozilima.

Bečki će semafori također biti opremljeni senzorima za okoliš i vrijeme. Centralni zavod za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) planira postaviti oko deset tisuća senzora diljem grada koji bi pridonijeli praćenju temperature, kvalitete i vlažnosti zraka, emisije štetnih tvari, buke i drugih parametara. ZAMG-u će podaci odmah biti dostupni, te će pomoći u daljnjem unapređenju kvalitete života u Beču.

Još iz kategorije

Inteov Mobileye uz pomoć 5G će omogućiti prikupljanje podataka za pametne gradove

Inteov Mobileye uz pomoć 5G će omogućiti prikupljanje podataka za pametne gradove

17.01.2019. komentiraj

Tehnološke kompanije kao buduće ciljeve u mnogim slučajevima zacrtali su rad na pametnim gradovima, a među njima je i Intel čiji će Mobileye u partnerstvu s britanskom agencijom za mapiranje Ordnance Survey omogućiti klijentima visoko precizne podatke o lokacijama kako bi se u budućnosti uistinu izveli pravi pametni gradovi.

KOMENTAR: Što 2019. donosi na području financijskih tehnologija

KOMENTAR: Što 2019. donosi na području financijskih tehnologija

16.01.2019. komentiraj

Na početku godine, pravo je vrijeme za nova predviđanja na temu onoga što bi moglo obilježiti fintech sektor u novoj godini. Za prošlu sam godinu predvidio kako će inovatori u području tehnologija plaćanja koje se zasnivaju na NFC tehnologiji napraviti korake kojima će izbjeći daljnje oslanjanje na uređaje trećih proizvođača koji su im nužni kako bi mogli procesirati mobilna plaćanja.

Huawei predstavio najbrži ARM procesor podižući globalnu računalnu snagu na novu razinu

Huawei predstavio najbrži ARM procesor podižući globalnu računalnu snagu na novu razinu

14.01.2019. komentiraj

Huawei je predstavio najbrži i najnapredniji CPU temeljen na Advanced RISC Machine-u (ARM-u) nazvan Kunpeng 920. Novi CPU stvoren je kako bi ubrzao napredak u području big date i distribuiranog skladištenja podataka. Huawei će se udružiti s drugim tržišnim igračima kako bi unaprijedio ARM tržište i potaknuo otvoren, suradnički i obostrano koristan ekosustav, podižući računalne performanse na nove visine.