Tvrtka RoMB u Hrvatskoj razvija novu tehnologiju za autonomna vozila

Tvrtka RoMB u Hrvatskoj razvija novu tehnologiju za autonomna vozila

Foto: DepositPhotos

Znanstvenici iz mlade zagrebačke tvrtke RoMB Technologies razvili su inovativan upravljački algoritam nove generacije koji će omogućiti vozilima samostalno gibanje bez intervencije čovjeka. Fokusirali su se na automatska vozila za prijevoz tereta u skladištima. Ono po čemu su u RoMB Technologies drugačiji od drugih, potpuno je novi pristup metodi lokalizacije koja vozilima omogućuje da vrlo precizno odrede svoju poziciju u prostoru.

Iza svega stoji Damjan Miklić, čovjek s više od 10 godina istraživačkog iskustva u području robotike, od čega je posljednjih 7 godina usmjeren na upravljanje autonomnih vozila. „Razvijamo metodu koja skraćuje vrijeme puštanja u pogon autonomnih vozila s 3 – 4 tjedna na samo 2 – 3 dana“, objašnjava Miklić. Uz jednostavnije puštanje u pogon i manje ručnog podešavanja parametara, ta će metoda omogućiti veću brzinu vozila uz jednaku točnost pozicioniranja, a sve to bi trebalo rezultirati i nižom cijenom instaliranog sustava.

Česta prepreka na putu uspješne realizacije projekta su nedostatna financijska sredstva, pogotovo u ranim fazama poslovanja. Tom izazovu RoMB je doskočio uključivanjem u PoC program, koji je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima, u sklopu kojeg su dobili gotovo 350 tisuća kuna. „PoC program nam je omogućio da metodu, koju smo na teoretskoj razini razvili kroz znanstveno-istraživačke projekte, implementiramo u funkcionalan prototip i ispitamo u suradnji s industrijskim partnerom. Time smo rezultate istraživanja pretvorili u konkretan prototip i doveli ih na korak do komercijalizacije“, izjavio je Miklić.

Partner na razvoju ovog projekta im je talijanska tvrtka System Logistics, a ciljano tržište su im tvrtke koje nude cjelovita rješenja na području logistike, uključujući infrastrukturu skladišta i autonomna vozila za prijenos tereta. „Uz brže i jednostavnije puštanje u pogon, naši proizvodi omogućit će im i veću iskoristivost njihovih vozila“, zaključio je Miklić.

Još iz kategorije

Najuspješnije svjetske kompanije sve češće surađuju s hrvatskim it tvrtkama

Najuspješnije svjetske kompanije sve češće surađuju s hrvatskim it tvrtkama

15.07.2019. komentiraj

Q je trenutno najbrže rastuća softverska agencija u Europi, a u svom portfoliju sadrži najprestižnije svjetske brandove, kao što su The Times, BBC, Facebook, Nestle, Vaillant, Volkswagen, Hilti i mnogi drugi, vole se pohvaliti u kompaniji pod imenom Q.

Digitalna tvornica

Digitalna tvornica

13.07.2019. komentiraj

U Chengduu Siemens upravlja jedna od najmodernijih tvornica u Kini. Ali ne samo to: 2018. je Svjetski gospodarski forum Siemens Electronic Works Chengdu nagradio kao jednu od najmodernijih tvornica svijeta. Tvornica je ogledni primjer za Industriju 4.0 i pokazuje kako digitalizacija potiče inovacije.

Atlantic Grupa uvodi u poslovanje logističke robote Gideon Brothersa

Atlantic Grupa uvodi u poslovanje logističke robote Gideon Brothersa

12.07.2019. komentiraj

Hrvatska tvrtka za robotiku i umjetnu inteligenciju Gideon Brothers pokrenula je svoj drugi pilot projekt do sada s Atlantic Grupom, jednom od vodećih prehrambenih kompanija i distributera robe široke potrošnje u regiji. U sklopu ovog projekta Atlantic Grupa će u svom novom logističko-distributivnom centru u Velikoj Gorici implementirati robote Gideon Brothersa, potpuno autonomne strojeve temeljene na revolucionarnoj tehnologiji vizualne percepcije koja kombinira stereoskopske kamere i duboko učenje.