Tvrtka RoMB u Hrvatskoj razvija novu tehnologiju za autonomna vozila

Tvrtka RoMB u Hrvatskoj razvija novu tehnologiju za autonomna vozila

Foto: DepositPhotos

Znanstvenici iz mlade zagrebačke tvrtke RoMB Technologies razvili su inovativan upravljački algoritam nove generacije koji će omogućiti vozilima samostalno gibanje bez intervencije čovjeka. Fokusirali su se na automatska vozila za prijevoz tereta u skladištima. Ono po čemu su u RoMB Technologies drugačiji od drugih, potpuno je novi pristup metodi lokalizacije koja vozilima omogućuje da vrlo precizno odrede svoju poziciju u prostoru.

Iza svega stoji Damjan Miklić, čovjek s više od 10 godina istraživačkog iskustva u području robotike, od čega je posljednjih 7 godina usmjeren na upravljanje autonomnih vozila. „Razvijamo metodu koja skraćuje vrijeme puštanja u pogon autonomnih vozila s 3 – 4 tjedna na samo 2 – 3 dana“, objašnjava Miklić. Uz jednostavnije puštanje u pogon i manje ručnog podešavanja parametara, ta će metoda omogućiti veću brzinu vozila uz jednaku točnost pozicioniranja, a sve to bi trebalo rezultirati i nižom cijenom instaliranog sustava.

Česta prepreka na putu uspješne realizacije projekta su nedostatna financijska sredstva, pogotovo u ranim fazama poslovanja. Tom izazovu RoMB je doskočio uključivanjem u PoC program, koji je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima, u sklopu kojeg su dobili gotovo 350 tisuća kuna. „PoC program nam je omogućio da metodu, koju smo na teoretskoj razini razvili kroz znanstveno-istraživačke projekte, implementiramo u funkcionalan prototip i ispitamo u suradnji s industrijskim partnerom. Time smo rezultate istraživanja pretvorili u konkretan prototip i doveli ih na korak do komercijalizacije“, izjavio je Miklić.

Partner na razvoju ovog projekta im je talijanska tvrtka System Logistics, a ciljano tržište su im tvrtke koje nude cjelovita rješenja na području logistike, uključujući infrastrukturu skladišta i autonomna vozila za prijenos tereta. „Uz brže i jednostavnije puštanje u pogon, naši proizvodi omogućit će im i veću iskoristivost njihovih vozila“, zaključio je Miklić.

Još iz kategorije

Kingstonova enkriptirana IronKey serija D300 ostvaruje NATO certifikaciju ograničene razine

Kingstonova enkriptirana IronKey serija D300 ostvaruje NATO certifikaciju ograničene razine

25.02.2020. komentiraj

Kingston Digital Europe  objavio je da je njegova IronKey D300 enkriptirana serija USB Flash Drive ostvarila NATO certifikaciju ograničene razine. To ukazuje da su nakon detaljnog postupka provjere, Kingston IronKey D300, IronKey D300S i IronKey D300SM uvršteni u NATO-ov Information Assurance Product Catalogue (NIAPC) koji ispunjavaju operativne zahtjeve civilnih i vojnih tijela NATO zemalja.

Novi Canonovi printeri za poslovne korisnike

Novi Canonovi printeri za poslovne korisnike

25.02.2020. komentiraj

Bilo gdje se nalazili na svom putu digitalne transformacije, Canonovi novi uređaji korisnicima mogu pomoći da lako integriraju ispis i digitalni svijet, unaprjeđujući produktivnost i oslobađajući vrijedne IT resurse ističu iz kompanije za svoju novu liniju imageRUNNER ADVANCE DX. Canon je zato unaprijedio svoj portfelj tako da ne nudi puke tehnologije ispisa i skeniranja, stvorivši prilagodljiva središta digitalne transformacije.

Nova e-usluga grada Zagreba

Nova e-usluga grada Zagreba

24.02.2020. komentiraj

Grad Zagreb predstavio je novu digitalnu uslugu pod imenom e-Narudžbenica te je tako Grad Zagreb u cijelosti implementirao digitalizirani proces izrade, potpisivanja i slanja e-narudžbenica u postupcima jednostavne nabave.