Tvrtka RoMB u Hrvatskoj razvija novu tehnologiju za autonomna vozila

Tvrtka RoMB u Hrvatskoj razvija novu tehnologiju za autonomna vozila

Foto: DepositPhotos

Znanstvenici iz mlade zagrebačke tvrtke RoMB Technologies razvili su inovativan upravljački algoritam nove generacije koji će omogućiti vozilima samostalno gibanje bez intervencije čovjeka. Fokusirali su se na automatska vozila za prijevoz tereta u skladištima. Ono po čemu su u RoMB Technologies drugačiji od drugih, potpuno je novi pristup metodi lokalizacije koja vozilima omogućuje da vrlo precizno odrede svoju poziciju u prostoru.

Iza svega stoji Damjan Miklić, čovjek s više od 10 godina istraživačkog iskustva u području robotike, od čega je posljednjih 7 godina usmjeren na upravljanje autonomnih vozila. „Razvijamo metodu koja skraćuje vrijeme puštanja u pogon autonomnih vozila s 3 – 4 tjedna na samo 2 – 3 dana“, objašnjava Miklić. Uz jednostavnije puštanje u pogon i manje ručnog podešavanja parametara, ta će metoda omogućiti veću brzinu vozila uz jednaku točnost pozicioniranja, a sve to bi trebalo rezultirati i nižom cijenom instaliranog sustava.

Česta prepreka na putu uspješne realizacije projekta su nedostatna financijska sredstva, pogotovo u ranim fazama poslovanja. Tom izazovu RoMB je doskočio uključivanjem u PoC program, koji je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima, u sklopu kojeg su dobili gotovo 350 tisuća kuna. „PoC program nam je omogućio da metodu, koju smo na teoretskoj razini razvili kroz znanstveno-istraživačke projekte, implementiramo u funkcionalan prototip i ispitamo u suradnji s industrijskim partnerom. Time smo rezultate istraživanja pretvorili u konkretan prototip i doveli ih na korak do komercijalizacije“, izjavio je Miklić.

Partner na razvoju ovog projekta im je talijanska tvrtka System Logistics, a ciljano tržište su im tvrtke koje nude cjelovita rješenja na području logistike, uključujući infrastrukturu skladišta i autonomna vozila za prijenos tereta. „Uz brže i jednostavnije puštanje u pogon, naši proizvodi omogućit će im i veću iskoristivost njihovih vozila“, zaključio je Miklić.

Još iz kategorije

Kupci ne žele obećanja, već funkcionalna rješenja

Kupci ne žele obećanja, već funkcionalna rješenja

17.05.2019. komentiraj

Ekskluzivni Sigfox operater za Hrvatsku, IoT Net Adria, okupio je više od 300 stručnjaka na Touchpointu, prvoj Sigfox konferenciji u Hrvatskoj. Ovogodišnji susret tehnoloških stručnjaka, developera hardvera i softvera, stručnjaka iz poslovnog sektora i znanstvenika održao se nakon uspješno odrađene prve faze, odnosno izgradnje IoT mreže a druga faza, implementacija rješenja na hrvatskom tržištu, uskoro kreće.

Europske automobilske tvrtke okreću se IBM-u za hibridni cloud i umjetnu inteligenciju

Europske automobilske tvrtke okreću se IBM-u za hibridni cloud i umjetnu inteligenciju

16.05.2019. komentiraj

Europske kompanije Volkswagen i Moovster iz Njemačke te Vinturas iz Niozemske najavile su partnerstvo s IBM-om vezano uz hibridni cloud i umjetnu inteligenciju, koje se veže uz automobilsku industriju.

Nextbike nakon 30 gradova uvodi i električne bicikle

Nextbike nakon 30 gradova uvodi i električne bicikle

15.05.2019. komentiraj

Šesti rođendan nextbike slavi u više od 30 gradova u Hrvatskoj i regiji, a ono što slijedi je integracija s drugim dionicima u javnom prijevozu te širenje mreže električnih bicikala. Nextbike sustav javnih bicikala u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH danas broji više od 50.000 registriranih korisnika koji su ga prepoznali kao najpovoljniji, najbrži, najzdraviji i najzabavniji prijevoz.