Tržište rješenja za pametne gradove u pet godina porast će preko 250 posto

Tržište rješenja za pametne gradove u pet godina porast će preko 250 posto

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Koncept pametnih gradova (smart city) postoji više od 10 godina, a gradovi diljem svijeta sve više razvijaju infrastrukturu za primjenu smart city rješenja. Kompanije pritom investiraju sve više u razvoj tih rješenja, a značajan napredak u tom segmentu je ostvario i Huawei.

Prema trenutnim procjenama Huaweija, do 2025. godine tržište pametnih gradova rast će 49,1 posto na godišnjoj razini pa će ukupno narasti preko 250 posto. Prema udruzi Consumer Tehnology, u svijetu će se do 2025. godine na razvoj i implementaciju rješenja iz segmenta pametnih gradova potrošiti gotovo 35 milijardi dolara.

Koncept pametnog grada nudi novi način razvoja urbanih sredina. Huawei kroz HiCity platformu objedinjuje najnaprednija IT rješenja poput umjetne inteligencije, 5G mreže, big data, Interneta stvari (IoT) i clouda. Za kvalitetnu integraciju tih rješenja u postojeće sustave, Huawei je razvio metodologiju savjetovanja i strateškog dizajniranja pametnih gradova nazvanu „3444 metodologija“ koja uključuje tri vrste suradnje, četiri faze, četiri vrste arhitekture i četiri sustava.

Zajedničko planiranje i precizna implementacija glavni su principi ove metodologije koju je razvijalo više od 5.000 stručnjaka iz kompanije, zajedno sa 6.700 partnera, primjenjujući znanja i iskustva iz više od 200 gradova diljem svijeta u kojima su primijenjena smart city rješenja.

Huawei ulaže 15 posto godišnjih prihoda u istraživanje i razvoj naprednih tehnologija koje se primjenjuju u razvoju pametnih gradova i digitalnog društva.

Još iz kategorije

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

29.05.2020. komentiraj

COVID-19 je pokrenuo najveću virtualizaciju u svijetu poslovanja. Preko noći su se organizacije, timovi i pojedinci morali prilagoditi novom normalnom načinu rada. Od sredine ožujka 2020. godine više od 90% radne populacije u svijetu prisiljeno je raditi od doma, dok prema podacima iz State of Global Workforce istraživanja, tijekom 2019. godine s udaljenih lokacija radilo je tek 20% zaposlenika. Ključno pitanje u ovom trenutku je kako će posao izgledati u budućnosti.

Nova Canonova tehnologija UVgel spremna je unijeti revoluciju u tisak širokog formata

Nova Canonova tehnologija UVgel spremna je unijeti revoluciju u tisak širokog formata

29.05.2020. komentiraj

Stvari se vrlo brzo mijenjaju u branši digitalnog tiska širokog formata. Ova tehnologija se sve češće koristi i izvan uobičajenih segmenata tradicionalnog oglašavanja i znakova velikog formata. Uz rast tiska tapeta i dekoracija interijera, tržište grafike širokog formata postaje uzbudljivije nego ikad.

Prilagođena poslovna rješenja uz visoku razinu sigurnosti

Prilagođena poslovna rješenja uz visoku razinu sigurnosti

27.05.2020. komentiraj

Poslovanje u oblaku, osiguranje kontinuiteta poslovanja u krizi samo su neke od tema koje su se nametnule posljednjih tjedana i mjeseci kada je svijet pogodila jedna velika kriza, a pritom Zagreb još i potres i to su teme o kojima smo porazgovarali s voditeljem informacijske sigurnosti u Setcoru Vedranom Vujasinovićem.