Primjena novih rješenja

Trendovi tehnologija hlađenja tekućinom za 2023. godinu

Trendovi tehnologija hlađenja tekućinom za 2023. godinu
Depositphotos / Ilustracija

Činjenica je da aplikacije računalstva visokih performansi zahtijevaju učinkovita rješenja koja nadmašuju kapacitet tradicionalnih oblika hlađenja servera. Upravo zbog toga, na tehnološkoj su sceni sve popularniji modernizirani sustavi hlađenja u okviru kojih se nalazi i hlađenje tekućinom. Tvrtka Vertiv  i NVIDIA nedavno su dokumentirale rezultate prve velike analize utjecaja tekućeg hlađenja na djelotvornost podatkovnih centara, naglašavajući pritom dva glavna trenda od kojih će takav sustav hlađenja imati najviše koristi.

Prvi trend se odnosi na povećano prihvaćanje poslovnih aplikacija koje zahtijevaju intenzivnu obradu u različitim industrijama i način na koji tehnološki dobavljači odgovaraju na zahtjeve tih aplikacija. Veliki broj organizacija koristi umjetnu inteligenciju i strojno učenje za sve primjene – od optimizacije lanca opskrbe do brojnih medicinskih istraživanja. Tako je integracija umjetne inteligencije ovu moćnu tehnologiju tekućeg hlađenja približila svakome tko posjeduje mobitel ili računalo.

Drugi trend podrazumijeva veći fokus koji su programeri i operateri podatkovnih centara stavili na smanjenje emisija ugljičnih plinova. Iako hlađenje tekućinom nije jedino rješenje za taj zeleni izazov, ono je sve više percipirano kao održiva i važna tehnologija za smanjenje potrošnje energije podatkovnog centra, smanjenje emisija, smanjenje troškova povezanih s transformacijom te za rad postrojenja s nultom neto potrošnjom.

Analiza je, između ostalog, kao rezultate hlađenja tekućinom, pokazala poboljšanje ukupne učinkovitosti potrošnje energije podatkovnih centara za 15 posto i smanjenje snage podatkovnih centara za 10,2 posto. Dostupnost ovakvih istraživanja može samo povećati broj organizacija koje integriraju tekuće hlađenje u svoje planove za okolišno, društveno i korporativno upravljanje. 

Nigel Gore, viši direktor za tehnologije hlađenja tekućinom u Vertivu, objašnjava kako se umjetna inteligencija i strojno učenje koriste u širokom rasponu industrija te kako potražnja za hlađenje tekućinom raste sve više.

„Prošle smo godine primijenili više megavata hlađenja izravno na čip i hlađenja uranjanjem za pružatelje cloud usluga i kolokacije koji žele zadovoljiti potražnju na tržištu i podržati veće kapacitete unutar svojih objekata. Velike tvrtke također postavljaju rashladna kućišta u svoje podatkovne centre hlađene zrakom kako bi podržale veće kapacitete i aplikacije koje zahtijevaju intenzivnu obradu“, ističe Gore.  z to je dodao da se u ovoj godini pripremaju za veliku potražnju za hlađenje tekućinom te da očekuje da će taj trend samo jačati.

Fred Rebarber, President, NSW Precision Environmental and Power, LLC, ističe da je 2022. godina bila prekretnica za sustav hlađenja tekućinom, „U 2022. vidjeli smo da dobavljači tehnologije odgovaraju na tu potražnju izdavanjem središnjih procesorskih jedinica i grafičkih procesorskih jedinica velike snage koje rade samo s tekućinom. Također je došlo do značajnog povećanja broja SKU-eva s integriranim hladnim pločama prislonjenih izravno na čip za omogućavanje "plug-and-play" poslužitelja s tekućim hlađenjem.“. Dakle, kada se osvrnemo na 2022., za pet godina, prepoznat ćemo je kao godinu u kojoj je tehnološki temelj za implementaciju tekućeg hlađenja počeo poprimati oblik“, pojašnjava Rebarber.

Tržište prihvaća aplikacije koje imaju koristi od hlađenja tekućinom. Dobavljači IT-a i infrastrukture žurno nastoje unaprijediti svoja rješenja i procese kako bi minimizirali rizike i maksimizirali benefite ove tehnologije. Takav pristup stvorio je temelje vrlo dinamičnog tržišta koje se brzo razvija.