Tehnologija čak i u najkonzervativnijim strukama nemoguće čini mogućim

Tehnologija čak i u najkonzervativnijim strukama nemoguće čini mogućim

U želji da saznaju ključne činjenice i trendove koji će obilježiti poslovanje hrvatskih i stranih kompanija u 2020. godini sudionici konferencije B2B: Are you ready for 2020? danas su od hrvatskih i inozemnih stručnjaka imali prilike saznati sve potrebno za dugoročan opstanak i optimalno upravljanje tvrtkom u godinama koje dolaze.

O potrebnim promjenama sadašnjih perspektiva i utjecaju tehnologije na poslovanje, njezinu pretvaranju u najboljeg poslovnog savjetnika, budućnosti financijskih izvještaja u kojoj će se izlazni i ulazni računi sami knjižiti, o konsolidaciji tržišta kojom se optimalnom alokacijom resursa i znanja ostvaruje najviše te brojnim drugim zanimljivim temama govorili su Eben Adams, potpredsjednik kompanije LegalSifter, Marko Porobija, managing partner Odvjetničkog društva Porobija & Špoljarić, Rudolf Vido, manager iz Mazars Robotics Centre Slovačka, Kristijan Cinotti, predsjednik Uprave Mazars Croatia, Andrija Garofulić, partner Mazars Croatia te Luka Šmic, CPO kompanije Upchain.

Ovom prilikom Eben Adams, potpredsjednik kompanije LegalSifter je istakao: „Dolazak i sve veća prisutnost AI-a najavljuje uzbudljivo vrijeme za odvjetničke tvrtke, odvjetnike i njihove klijente. Upravo zato, mi u LegalSifteru, na primjer, osnažujemo odvjetnike „da svojim klijentima nude usluge dok spavaju“, što ranije nije bilo moguće. Tvrtke i klijenti vjeruju svojim odvjetnicima i stoga žele imati mogućnost pristupiti im češće i jednostavnije, dok je  način na koji su pravne usluge povijesno isporučivane isto do sad činio nemogućim.“

Marko Porobija, managing partner Odvjetničkog društva Porobija & Špoljarić naglasio je: „Svijet, a osobito poslovanje se mijenjaju iz godine u godinu, sve bržim tempom koji dozvoljava minimalan predah od stalnog usklađivanja s novim tehnologijama i trendovima. Sada se i sektor pravnih usluga, usprkos vrlo snažnom unutarnjem otporu promjenama, počeo ubrzano ukrcavati na taj vlak prihvaćanjem umjetne inteligencije i pametnih online rješenja koja mijenjaju čitavu perspektivu struke. Protivno mnogim predviđanjima, vjerujem da to neće dovesti do gubitka radnih mjesta, već do više posla zbog veće pristupačnosti usluga, kao i do dodatne humanizacije odnosa s klijentima i mogućnosti pružanja brže i efikasnije pravne usluge.“

Rudolf Vido, manager iz Mazars Robotics Centre Slovačka,  podijelio je iskustva  iz Slovačke objašnjavajući kako se automatizacija procesa uklapa u strategiju digitalne transformacije.

Da je novac ni manje ni više nego kralj pojasnio je Kristijan Cinotti, predsjednik Uprave Mazars Croatia, rekavši da tehnologija omogućava da se financijski izvještaji odnose ne na prošlost, nego na „real time“, odnosno da se ide prema izvještavanju u budućnosti. S druge strane, fokus više nije na neto dobiti koja je bila podložna financijskim manipulacijama niti na EBITDA nego na „value based managementu“ i ekonomskoj dodanoj vrijednosti koja uzima u obzir troškove kapitala. Međutim, u budućnosti se očekuje fokus na ključne pokazatelje (KPI) i stvaranje slobodnih novčanih tokova. Naime, zbog raznih manipulacija i velikih promašaja poznatih revizorskih kuća, korisnike financijskih izvještaja ne zanima dobit na papiru, nego slobodni novčani tokovi s kojima se može raspolagati.

Andrija Garofulić, partner Mazars Croatia prisutnima je iznio rješenja za budućnost B2B društava, a koja dolaze kroz varijacije konsolidacije tržišta, spajanja i pripajanja i neke nove trendove, naglasivši da će u narednih nekoliko godina biti mnogo prilika za rast kroz preuzimanja, uslijed velikog broja društava u obiteljskom vlasništvu kod kojih osnivač nema nasljednika na kojega će prenijeti posao. Konsolidacija ovakvih, ali i ostalih društava, donosi optimizacije troškova i sinergije koje omogućavaju opstanak u sve kompetentnijem poslovnom okružju.

Luka Šmic, CPO kompanije Upchain, ovom je prilikom s prisutnima podijelio svoju ljubav prema tehnologiji i prepoznavanju trendova sa svrhom unapređenja poslovanja te je na jednostavan način prenio kroz izlaganje o revoluciji i vrijednosti realtime networkinga u razvoju proizvoda.

Još iz kategorije

Infodom razvio platformu za digitalnu transformaciju poduzeća

Infodom razvio platformu za digitalnu transformaciju poduzeća

06.07.2020. komentiraj

Tvrtka InfoDom iz Zagreba, ugovorila je dodjelu bespovratnih sredstava za projekt Razvoj novog i inovativnog proizvoda DEP (Digital Enterprise Platform) za digitalnu transformaciju poduzeća, koji se financira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9,14 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva 5,5 milijuna kuna. Projekt je započeo s provedbom 1. rujna 2017., a završava 31. kolovoza 2020. godine.

Prepoznavanje rukopisa i prezentacija podataka

Prepoznavanje rukopisa i prezentacija podataka

06.07.2020. komentiraj

Polako se približavamo kraju Megatrendovog digitalnog eventa Power of Data Spring 2020 Regional, a ovog tjedna su dva nova webinara. Prvi webinar je 7. srpnja na temu Visual recognition and processing of handwritten text, a u svijet umjetne inteligencije koja svakim danom postaje sve bitnija tema govori podatkovni znanstvenik Domagoj Marić.

Atos implementira ključnu IoT platformu za Hrvatski Telekom

Atos implementira ključnu IoT platformu za Hrvatski Telekom

02.07.2020. komentiraj

Atos potpisao je ugovor s Hrvatskim Telekomom, vodećim telekomom u Hrvatskoj, za implementaciju centralne IoT platforme. Lokalni tim Atosovih stručnjaka odradit će instalaciju, integraciju, konfiguraciju i puštanje nove platforme u produkcijski rad, a bit će zaduženi i za njezino održavanje. Platformu je razvila njemačka tvrtka Software AG. Implementacija projekta je započela u svibnju, a početak komercijalne upotrebe platforme očekuje se u listopadu ove godine.