Tehnologija čak i u najkonzervativnijim strukama nemoguće čini mogućim

Tehnologija čak i u najkonzervativnijim strukama nemoguće čini mogućim

U želji da saznaju ključne činjenice i trendove koji će obilježiti poslovanje hrvatskih i stranih kompanija u 2020. godini sudionici konferencije B2B: Are you ready for 2020? danas su od hrvatskih i inozemnih stručnjaka imali prilike saznati sve potrebno za dugoročan opstanak i optimalno upravljanje tvrtkom u godinama koje dolaze.

O potrebnim promjenama sadašnjih perspektiva i utjecaju tehnologije na poslovanje, njezinu pretvaranju u najboljeg poslovnog savjetnika, budućnosti financijskih izvještaja u kojoj će se izlazni i ulazni računi sami knjižiti, o konsolidaciji tržišta kojom se optimalnom alokacijom resursa i znanja ostvaruje najviše te brojnim drugim zanimljivim temama govorili su Eben Adams, potpredsjednik kompanije LegalSifter, Marko Porobija, managing partner Odvjetničkog društva Porobija & Špoljarić, Rudolf Vido, manager iz Mazars Robotics Centre Slovačka, Kristijan Cinotti, predsjednik Uprave Mazars Croatia, Andrija Garofulić, partner Mazars Croatia te Luka Šmic, CPO kompanije Upchain.

Ovom prilikom Eben Adams, potpredsjednik kompanije LegalSifter je istakao: „Dolazak i sve veća prisutnost AI-a najavljuje uzbudljivo vrijeme za odvjetničke tvrtke, odvjetnike i njihove klijente. Upravo zato, mi u LegalSifteru, na primjer, osnažujemo odvjetnike „da svojim klijentima nude usluge dok spavaju“, što ranije nije bilo moguće. Tvrtke i klijenti vjeruju svojim odvjetnicima i stoga žele imati mogućnost pristupiti im češće i jednostavnije, dok je  način na koji su pravne usluge povijesno isporučivane isto do sad činio nemogućim.“

Marko Porobija, managing partner Odvjetničkog društva Porobija & Špoljarić naglasio je: „Svijet, a osobito poslovanje se mijenjaju iz godine u godinu, sve bržim tempom koji dozvoljava minimalan predah od stalnog usklađivanja s novim tehnologijama i trendovima. Sada se i sektor pravnih usluga, usprkos vrlo snažnom unutarnjem otporu promjenama, počeo ubrzano ukrcavati na taj vlak prihvaćanjem umjetne inteligencije i pametnih online rješenja koja mijenjaju čitavu perspektivu struke. Protivno mnogim predviđanjima, vjerujem da to neće dovesti do gubitka radnih mjesta, već do više posla zbog veće pristupačnosti usluga, kao i do dodatne humanizacije odnosa s klijentima i mogućnosti pružanja brže i efikasnije pravne usluge.“

Rudolf Vido, manager iz Mazars Robotics Centre Slovačka,  podijelio je iskustva  iz Slovačke objašnjavajući kako se automatizacija procesa uklapa u strategiju digitalne transformacije.

Da je novac ni manje ni više nego kralj pojasnio je Kristijan Cinotti, predsjednik Uprave Mazars Croatia, rekavši da tehnologija omogućava da se financijski izvještaji odnose ne na prošlost, nego na „real time“, odnosno da se ide prema izvještavanju u budućnosti. S druge strane, fokus više nije na neto dobiti koja je bila podložna financijskim manipulacijama niti na EBITDA nego na „value based managementu“ i ekonomskoj dodanoj vrijednosti koja uzima u obzir troškove kapitala. Međutim, u budućnosti se očekuje fokus na ključne pokazatelje (KPI) i stvaranje slobodnih novčanih tokova. Naime, zbog raznih manipulacija i velikih promašaja poznatih revizorskih kuća, korisnike financijskih izvještaja ne zanima dobit na papiru, nego slobodni novčani tokovi s kojima se može raspolagati.

Andrija Garofulić, partner Mazars Croatia prisutnima je iznio rješenja za budućnost B2B društava, a koja dolaze kroz varijacije konsolidacije tržišta, spajanja i pripajanja i neke nove trendove, naglasivši da će u narednih nekoliko godina biti mnogo prilika za rast kroz preuzimanja, uslijed velikog broja društava u obiteljskom vlasništvu kod kojih osnivač nema nasljednika na kojega će prenijeti posao. Konsolidacija ovakvih, ali i ostalih društava, donosi optimizacije troškova i sinergije koje omogućavaju opstanak u sve kompetentnijem poslovnom okružju.

Luka Šmic, CPO kompanije Upchain, ovom je prilikom s prisutnima podijelio svoju ljubav prema tehnologiji i prepoznavanju trendova sa svrhom unapređenja poslovanja te je na jednostavan način prenio kroz izlaganje o revoluciji i vrijednosti realtime networkinga u razvoju proizvoda.

Još iz kategorije

Span organizira besplatne webinare

Span organizira besplatne webinare

08.04.2020. komentiraj

Okolnosti u kojima se kao društvo trenutno nalazimo u najmanju su ruku izazovne. Kako bismo ostali doma i postupili odgovorno prema zdravlju nas samih i cjelokupnog društva, preko noći smo morali promijeniti niz navika, pa tako i način na koji godinama poslujemo. Urede smo zamijenili radom od kuće, a sastanke s kolegama i klijentima pozivima na daljinu. Rad od kuće postao je nužnost i naša svakodnevnica, a siguran i funkcionalan prostor za rad izvan korporativnog okruženja prijeko potreban standard sada više nego ikada prije.

Erste banka sedmu  godinu zaredom obnovila PCI DSS certifikat

Erste banka sedmu godinu zaredom obnovila PCI DSS certifikat

08.04.2020. komentiraj

Erste banka privela je kraju proces recertificiranja po PCI/DSS standardu (Payment Card Industry Data Security Standard) čime je po sedmi put zaredom u potpunosti potvrđena sukladnost poslovanja banke s ovim visokim međunarodnim sigurnosnim standardom platnih sustava. Radi se o certifikatu koji izdaje PCI Security Standards Council kojeg su osnovali najveći kartičarski brendovi (American Express, Discover Financial Services, JCB International, MasterCard, Visa Inc.) kako bi održavalo, razvijalo i promoviralo sigurno okruženje za obradu podataka o vlasnicima kartica.

Apple omogućio 90 dana besplatnog korištenja svog profesionalnog video i audio softvera

Apple omogućio 90 dana besplatnog korištenja svog profesionalnog video i audio softvera

07.04.2020. komentiraj

Apple se priključio drugim kompanijama koje su u trenucima pandemije koronavirusa odlučile korisnicima darovati jeftinije ili besplatne usluge na određeno vrijeme, kako bi im olakšali boravak u izolaciji. I ne samo to, kako bi se promovirao brend ili neka od usluga u ponudi.