Syntio predstavio novu podatkovnu platformu Dataphos

Syntio predstavio novu podatkovnu platformu Dataphos

Syntio je ove godine prema Financial Timesu proglašen najbrže rastućom IT tvrtkom u Hrvatskoj i 55. u tom sektoru u Europi. Zadnjih nekoliko godina radili su na razvoju vlastite podatkovne platforme Dataphos, o čemu smo razgovarali s Jasonom Gouldom, Chief Evangelistom u Syntiju koji nam je rekao sve o novom komercijalnom proizvodu.

Recite nam više o novoj platformi Dataphos?

Nedavno smo pokrenuli naš prvi komercijalni proizvod, podatkovnu platformu Dataphos.

Dataphos je naš odgovor na razne probleme koje susrećemo u svakodnevnom radu s našim klijentima. Tipična podatkovna platforma je vrlo centralizirana i kompleksna, ali zato ju je izuzetno teško promijeniti ili prilagoditi, te su troškovi upravljanja i održavanja (a često i licenciranja) poprilični. Bili smo čvrsto uvjereni da mora postojati bolji pristup i jednostavnije rješenje, te smo ga kao Syntio odlučili i ponuditi. Želimo pojednostaviti priču, kako bi organizacije same mogle mijenjati ili prilagođavati svoju podatkovnu platformu i pratiti svoje poslovne potrebe, a ujedno smanjile troškove.

Kada smo razmatrali što bi bilo potrebno našim klijentima u bližoj budućnosti, shvatili smo da to još ne postoji  - podatkovna platforma koja radi real time i koja je gotov proizvod. Pa smo iskoristili priliku i napravili je. Na kraju smo završili sa sustavom koji se sastoji od više komponenti koje čine jednu besprijekornu cjelinu. Može povlačiti podatke iz postojećih ili potpuno novih izvora u realnom vremenu, detektirajući i prijavljujući novonastale promjene u strukturama podataka kako bi se izbjegle međuovisnosti u sustavima. Svi ti podaci završavaju u data lakeu,  gdje su spremni za konzumaciju i korištenje, bilo od tima podatkovne znanosti ili za druge transakcijske sustave. Naša platforma pokriva većinu podatkovnih potreba današnjih organizacija, a vrlo je jednostavna za implementaciju i održavanje... a korištenje je besplatno. Ključna komponenta je modul za praćenje promjena struktura podataka, što znači da možete pratiti kako se vaše podatkovne strukture mijenjaju. Kažemo da je ključna budući da olakšava upravljanje integracijama i smanjuje ranjivosti i broj grešaka između sustava, proaktivno javljajući sve promjene onog trenutka kada se dogode. Upravljanje međuovisnostima sustava u današnje doba postaje sve veći problem kojeg smo svakako željeli adresirati.

Može li svaki dio platforme raditi neovisno jedan od drugog?

Svaka komponenta ili modul platforme rade savršeno jedno s drugim. Međutim, shvatili smo da svaka komponenta - za povlačenje podataka, kreiranje data lakea i schema registry ima vlastitu vrijednost. Stoga se svi mogu koristiti samostalno. Podatkovnu platformu možete izgraditi koristeći module koji su vam potrebni, umjesto da budete prisiljeni koristiti sve i dodajete kompleksnost vlastitim sustavima.

Koliko ste vremena proveli razvijajući Dataphos?

Stvarali smo Dataphos zadnje 2 godine, te je kroz razvoj prošlo više od 30 Syntio inženjera, ovisno o fazi razvoja. No razmišljamo o takvom proizvodu i puno dulje. Naši konzultanti su sa različitim klijentima stalno nailazili na iste izazove i probleme, te smo došli do spoznaje da postoji praznina na tržištu koja se tradicionalno popunjavala custom developmentom. Kako bi brže pružili vrijednost te uštedili vrijeme i sebi i klijentima, osmislili smo gotov proizvod, spreman za upotrebu - što ga našim klijentima čini i dostupnijim i povoljnijim. Tako da se može reći da je dataphos nastao kao naš odgovor na izazove s kojima se danas suočavaju naši klijenti.  Nadamo se da će i naši budući klijenti uživati u prednostima i uštedama koje Dataphos pruža.

Kao što je gore spomenuto, prednosti korištenja Dataphosa trebale bi biti očite: brže stvaranje podatkovnih platformi, posebno u transformaciji na korištenje koncepta data Mesh („podatkovna mreža“).  Uštede u vremenu koje bi bilo utrošeno na razvoj i implementaciju su vrlo značajne. Kada korisnici mogu uštedjeti ogromne količine vremena i novca i riješiti sve svoje podatkovne izazove korištenjem Dataphosa, zašto ga ne koristiti?

Syntio je nedavno bio na jednoj od najvećih podatkovih konferencija u Londonu, o čemu ste pričali?

Syntio je nedavno prisustvovao jednoj od najvećih podatkovnih konferencija, Big Data LDN, u Velikoj Britaniji. Izvršni direktor, Davorin Cetto, govorio je o Data Meshu. Data Mesh je novi koncept za upravljanje podacima unutar organizacije. Promiče decentralizaciju podatkovnih platformi, gdje svaka poslovna domena postaje odgovorna za objavljivanje podataka koje stvara. Ovi objavljeni podaci mogu se zatim dijeliti u cijeloj organizaciji kako bi se omogućilo da ti podaci što brže i jeftinije stvore vrijednost za korisnike. Ovaj pristup omogućuje poslovnu agilnost i smanjuje oslanjanje na centralizirane naslijeđene podatkovne platforme koje se obično sporo mijenjaju. Davorinovo predavanje bilo je posebno zanimljivo jer je ovo područje na kojem smo aktivni već neko vrijeme - Syntio već godinama radi s mnogim kupcima na stvarnoj implementaciji ovog tehničkog koncepta te smo putom naučili puno (te izbjegli mnoge zamke). Naša nova platforma Dataphos stvorena je imajući na umu Data Mesh i ubrzava i potpomaže tehničku implementaciju.