SATELITSKI INTERNET

Stiže Amazonov Project Kuiper

Stiže Amazonov Project Kuiper
Depositphotos / Ilustracija

Amazon je predstavio tri antene za svoju satelitsku uslugu Project Kuiper u niskoj orbiti Zemlje (LEO). Tvrtka je predstavila standardne, ultrakompaktne i profesionalne verzije svojih satelitskih antena.

Standardna jedinica trebala bi isporučivati brzine prijenosa podataka do 400Mb/s, s proizvodnim troškovima manjim od 400 USD. Ultrakompaktni uređaj ima 7 kvadratnih inča i nudit će brzine do 100 Mb/s. Pro verzija ima dimenzije 19×30 inča i namijenjena je poduzećima, državnim i telekomunikacijskim uslugama koje zahtijevaju veliku propusnost. Sposoban je osigurati brzine prijenosa podataka do 1Gb/s.

Antene koriste čip osnovnog pojasa Prometheus koji je dizajnirao Amazon koji se koristi u njegovim satelitima i zemaljskim stanicama. Tvrtka je izjavila da oni nude procesorsku snagu 5G modemskog čipa koji se nalazi u modernim pametnim telefonima, s do 1Tb/s dostupnim na svakoj ptici. Amazon je potpisao razne ugovore koji pokrivaju lansiranje satelita u 2022. Očekuje se početak masovne proizvodnje satelita do kraja ove godine, s početnim lansiranjem i komercijalnim uslugama planiranim za 2024. U konačnici ima za cilj lansirati konstelaciju od 3236 satelita za pružanje širokopojasne veze u domove i javne ustanove u područjima SAD-a gdje je pristup internetu ograničen.