Stigao CentOS Linux 7.7 baziran na Red Hat Enterprise Linux 7.7

Stigao CentOS Linux 7.7 baziran na Red Hat Enterprise Linux 7.7

CentOS projekt najavio je CentOS Linux 7.7 operativnog sustava, koji bi trebao biti značajna nadopuna kompletnoj CentOS 7.x seriji i već je dostupan za preuzimanje.

Ujedno, značajno je ovo i iz razloga što se još uvijek detaljno radi na CentOS 8.x seriji, pa je nešto ovako u "međuprostoru" itekako relevantno za korisnike. Kojima će biti lakše dočekati tu nadogradnju, temeljenu na Red Hat Enterprise Linux 8 platformi, također tek puštenoj "u promet". Očekuje se da će CentOS 8.x serija stići u listopadu.

Najznačajniji detalji CentOS 7.7 (1908) su činjenica da sadrži "u sebi" Python 3.6, BIND 9.11, Chrony 3.4, poboljšanu Anacondu, kao i poboljšan način prijave bugova, ali i značajne sigurnosne pakete. Također, vrlo je značajna i činjenica da će CentOS 7.7 podržavati sve platforme, uključujući 32-bit (i386), 64-bit (x86_64), AArch64 (ARM64), ARMhp, PPC64 (PowerPC 64-bit), PPC64le (PowerPC 64-bit Little Endian) i IBM POWER9. CentOS 7.7 može se preuzeti OVDJE.

Inače, CentOS znači "The Community ENTerprise Operating System" i napredna je Linux distribucija iza koje stoji mala, ali kvalitetna zajednica korisnika. Ta distribucija predstavlja izlaz iz situacije u kojoj sve veći broj proizvođača prelazi na komercijalnu podršku i nadopune.

Također, ova distribucija predstavlja klon komercijalnog RedHat Enterprise Linuxa. Mnogi korisnici RedHat 9.0 i Fedora Core 4 koji su ove distribucije koristili kao poslužiteljske operacijske sustave prelaze na CentOS kao stabilnu i potpuno otvorenu Linux distribuciju. Naravno, CentOS podržava (skoro) sve računalne arhitekture (platforme) kao i Red Hat Enterprise Linux.

Sigurno da će zajednica svime biti više nego zadovoljna i dok ne dođe ta dugoočekivana 8.x serija, ova nadopuna trebala bi biti itekako dovoljna i korisna...

Još iz kategorije

Microsoft Teams dobiva integraciju s Outlookom i podršku za taskove

Microsoft Teams dobiva integraciju s Outlookom i podršku za taskove

13.11.2019. komentiraj

Microsoft Teams konstantno se poboljšava kako bi preuzeo primat na tržištu, što nije nimalo lako s obzirom da Slack ima udio od 62 posto te uz to i vjernu bazu korisnika koja mu ne okreće leđa. Ali, nakon posljednje integracije Outlooka i mnogih zanimljivosti koje stižu s početkom iduće godine, Teams bi mogao smanjiti razliku.

Canonov novi imageFORMULA DR-S150 je skener za sve namjene

Canonov novi imageFORMULA DR-S150 je skener za sve namjene

13.11.2019. komentiraj

Velik broj korisnika želi brz i kompaktan skener koji se može koristiti bilo gdje u uredu, s PC-jem ili bez njega, svestran uređaj koji može pouzdano skenirati plastične ID kartice i putovnice. Canonov novi imageFORMULA DR-S150 skener je upravo za takve korisnike, tvrde u Canonu.

Montelektro i 8Sigma razvijaju softver za svjetsku industriju piva

Montelektro i 8Sigma razvijaju softver za svjetsku industriju piva

11.11.2019. komentiraj

Montelektro, jedan od vodećih svjetskih integratora u automatizaciji pivovara te 8Sigma, softverska tvrtka specijalizirana za razvoj MES (eng. Manufacturing Execution System) rješenja započeli su suradnju na projektu razvoja softverskog rješenja koje može zadovoljiti specifične zahtjeve moderne pivarske industrije.