Stigao CentOS Linux 7.7 baziran na Red Hat Enterprise Linux 7.7

Stigao CentOS Linux 7.7 baziran na Red Hat Enterprise Linux 7.7

CentOS projekt najavio je CentOS Linux 7.7 operativnog sustava, koji bi trebao biti značajna nadopuna kompletnoj CentOS 7.x seriji i već je dostupan za preuzimanje.

Ujedno, značajno je ovo i iz razloga što se još uvijek detaljno radi na CentOS 8.x seriji, pa je nešto ovako u "međuprostoru" itekako relevantno za korisnike. Kojima će biti lakše dočekati tu nadogradnju, temeljenu na Red Hat Enterprise Linux 8 platformi, također tek puštenoj "u promet". Očekuje se da će CentOS 8.x serija stići u listopadu.

Najznačajniji detalji CentOS 7.7 (1908) su činjenica da sadrži "u sebi" Python 3.6, BIND 9.11, Chrony 3.4, poboljšanu Anacondu, kao i poboljšan način prijave bugova, ali i značajne sigurnosne pakete. Također, vrlo je značajna i činjenica da će CentOS 7.7 podržavati sve platforme, uključujući 32-bit (i386), 64-bit (x86_64), AArch64 (ARM64), ARMhp, PPC64 (PowerPC 64-bit), PPC64le (PowerPC 64-bit Little Endian) i IBM POWER9. CentOS 7.7 može se preuzeti OVDJE.

Inače, CentOS znači "The Community ENTerprise Operating System" i napredna je Linux distribucija iza koje stoji mala, ali kvalitetna zajednica korisnika. Ta distribucija predstavlja izlaz iz situacije u kojoj sve veći broj proizvođača prelazi na komercijalnu podršku i nadopune.

Također, ova distribucija predstavlja klon komercijalnog RedHat Enterprise Linuxa. Mnogi korisnici RedHat 9.0 i Fedora Core 4 koji su ove distribucije koristili kao poslužiteljske operacijske sustave prelaze na CentOS kao stabilnu i potpuno otvorenu Linux distribuciju. Naravno, CentOS podržava (skoro) sve računalne arhitekture (platforme) kao i Red Hat Enterprise Linux.

Sigurno da će zajednica svime biti više nego zadovoljna i dok ne dođe ta dugoočekivana 8.x serija, ova nadopuna trebala bi biti itekako dovoljna i korisna...

Još iz kategorije

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

29.05.2020. komentiraj

COVID-19 je pokrenuo najveću virtualizaciju u svijetu poslovanja. Preko noći su se organizacije, timovi i pojedinci morali prilagoditi novom normalnom načinu rada. Od sredine ožujka 2020. godine više od 90% radne populacije u svijetu prisiljeno je raditi od doma, dok prema podacima iz State of Global Workforce istraživanja, tijekom 2019. godine s udaljenih lokacija radilo je tek 20% zaposlenika. Ključno pitanje u ovom trenutku je kako će posao izgledati u budućnosti.

Nova Canonova tehnologija UVgel spremna je unijeti revoluciju u tisak širokog formata

Nova Canonova tehnologija UVgel spremna je unijeti revoluciju u tisak širokog formata

29.05.2020. komentiraj

Stvari se vrlo brzo mijenjaju u branši digitalnog tiska širokog formata. Ova tehnologija se sve češće koristi i izvan uobičajenih segmenata tradicionalnog oglašavanja i znakova velikog formata. Uz rast tiska tapeta i dekoracija interijera, tržište grafike širokog formata postaje uzbudljivije nego ikad.

Prilagođena poslovna rješenja uz visoku razinu sigurnosti

Prilagođena poslovna rješenja uz visoku razinu sigurnosti

27.05.2020. komentiraj

Poslovanje u oblaku, osiguranje kontinuiteta poslovanja u krizi samo su neke od tema koje su se nametnule posljednjih tjedana i mjeseci kada je svijet pogodila jedna velika kriza, a pritom Zagreb još i potres i to su teme o kojima smo porazgovarali s voditeljem informacijske sigurnosti u Setcoru Vedranom Vujasinovićem.