Startup iz Hrvatske može se natjecati s američkim startupima

Startup iz Hrvatske može se natjecati s američkim startupima

Tijekom proteklih nekoliko godina, Repsly je evoluirao iz Field Team Management rješenja u Retail Execution Optimization rješenje, prema CEO-u Repsly Matu Brogieu. On je siguran da s naglaskom na umjetnu inteligenciju, prepoznavanje slike i strojno učenje mogu dodati veću vrijednost svojim klijentima.

Kada ste započeli putovanje s Repslyjem, kakav je bio vaš prvi dojam o tvrtki? Zbog čega ste došli u takvu tvrtku?

Marka Kovača prvi put sam upoznao u siječnju 2012. On i Marko Linke su htjeli premjestiti Salespod, kako se proizvod nekad zvao, na američko tržište. Odmah sam se zaljubio u softversko rješenje i iskrenost, transparentnost, povjerenje i fokus s kojima mi je Marko prišao. U prošlosti sam imao iskustva sa startupima, kao i s mobilnim softverom za terenske timove potrošačkih dobara. Ono što sam vidio kod proizvoda bilo je da je jednostavno, pristupačno, konfigurirano, ali ipak ima veliku moć. Ovo je rijetka kombinacija i vrlo sam impresioniran što su momci uspjeli ovo sastaviti.

Kako biste opisali njegov trenutni razvoj i koji su planovi za ovu godinu i naredne godine?

Tijekom proteklih nekoliko godina, Repsly se razvio iz rješenja "Field Team Management" u rješenje "Retail Execution Optimization". Brzo razvijamo platformu kako bismo mogli uzeti više podataka kao ulazne podatke, a kroz analitiku pretvoriti te ulazne podatke u spoznaje koje se mogu koristiti za poboljšanje performansi tima. To će biti fokus u bliskoj budućnosti dok ćemo nastaviti promatrati kako umjetna inteligencija, prepoznavanje slike i strojno učenje mogu dodati više vrijednosti.

Što očekujete od tržišta - koji su vaši najvažniji tržišni segmenti, koje su ključne industrije?

Iako je Repsly vrlo konfigurabilan i koristi ga terenski tim iz mnogih industrija, naš fokus broj jedan je na tvrtkama za široku potrošnju. Repsly je odličan za pomoć brandovima u ostvarivanju vrhunskih performansi svojih maloprodajnih strategija i njihovih izvršenja! Već dugi niz godina postoji pritisak na fizičku maloprodaju, budući da on-line prodaja i dalje raste, no vidimo marke s eksplozivnom prodajom u 'stvarnom svijetu', a ono što svi imaju zajedničko je da su inovativne, napredno razmišljanje, i oni naporno rade na kontinuiranom poboljšanju kako prodati u maloprodaji. To su naši savršeni kupci i vjerujemo da će oni biti uspješni još dugo vremena.

Tko su vaši konkurenti na tržištu i kako se nosite s takvim velikim tvrtkama?

Mi zapravo nemamo velike konkurente. Velike tvrtke koje rade s klijentima na našem tržištu obično rješavaju drugačiji problem od nas; SAP i Salesforce na primjer. Nijedna od tih tvrtki nema rješenja koja bi mogla koristiti agilni, inovativni terenski tim. Konkurencija koju susrećemo obično je u našoj veličini i regionalnom fokusu. Repsly je vrlo dobro pozicioniran za rad s tvrtkama diljem svijeta s uredima i partnerima u više od 10 zemalja i softver dostupan na 11 jezika. Naš najveći diferencijator od ostlaih konkurenata je da smo najsnažnije rješenje, ali i dalje ostajemo iznimno jednostavni za implementaciju, usvajanje i uporabu.

Mogu li se europske tvrtke zaista natjecati s američkim tvrtkama, pogotovo zato što Repsly dolazi iz stvarno male zemlje poput Hrvatske?

Apsolutno! Prodajemo u SAD-u tek 5 godina i već smo stekli više od 500 kupaca u Sjevernoj Americi. To samo po sebi treba ukloniti svaku sumnju da se start-up iz Hrvatske može natjecati na globalnoj razini.

Još iz kategorije

Digitalizacija i robotizacija povećavaju vrijednost proizvoda

Digitalizacija i robotizacija povećavaju vrijednost proizvoda

22.03.2019. komentiraj

Broj tvrtki, zaposlenih, ukupni prihodi i izvoz ICT sektora u Hrvatskoj raste, ali izazov je pronaći adekvatan broj IT stručnjaka. Navedena situacija može se primijeniti i na KING ICT, tvrtku koja je u 2018. potvrdila status jednog od vodećih sistem integratora u regiji s ostvarenih gotovo milijardu kuna prihoda i 500 zaposlenih djelatnika. Poruka je to Plamenka Barišića, predsjednika Uprave KING ICT-a na otvaranju konferencije Dan otvorenih integracija u Zagrebu.

VIDEO: Microblink nastavlja s razvojem sustava prepoznavanja osobnih iskaznica i kreditnih kartica

VIDEO: Microblink nastavlja s razvojem sustava prepoznavanja osobnih iskaznica i kreditnih kartica

21.03.2019. komentiraj

Sajam u Barceloni još je jednom pokazao kako se s razvojem ne smije stati, a to je za ICTbusiness.info i ICTbusiness TV potvrdila i Nina Šuljak direktorica marketinga Microblinka. Ona ističe kako je BlinkID  softver za skeniranje osobnih dokumenata koji omogućuje brzu i preciznu ekstrakciju podataka s dokumenata u preko 150 zemalja na svijetu.

WinDays19 konferencija u Šibeniku s više od 130 predavanja

WinDays19 konferencija u Šibeniku s više od 130 predavanja

20.03.2019. komentiraj

WinDays konferencija koja će se održati od 2. do 5. travnja u Amadria Parku u Šibeniku, u svom 19. izdanju donijet će više od 130 predavanja i panel rasprava. Prvi konferencijski dan rezerviran je za WinDays19 Business, drugi s jednim smjerom Digital 4 Innovation za sve sudionike, a posljednja dva za WinDays19 Technology.