Startup airt predstavio svoje rješenje za banke

Startup airt predstavio svoje rješenje za banke
DepositPhotos / Ilustracija

Hrvatski AI startup Airt, kojeg su osnovali Davor Runje i Hajdi Ćenan, predstavio je jučer svoje fintech rješenje namijenjeno malim i srednjim bankama koje zanima umjetna inteligencija (AI) kako bi bolje upoznale svoje korisnike te im na bolji način ponudile i komunicirale svoje proizvode i usluge. Kako ističu osnivači njihovo se rješenje trenutno koristi na hrvatskom tržištu i u regiji, a ubrzo će biti dostupno u cijelom svijetu.

airtAI rješenje za banke procesira povijesne transakcije postojećih klijenata banaka i na osnovu njih predviđa kako će klijenti raspolagati novcem u budućnosti, ističe suosnivač Davor Runje i dodaje da za svakog pojedinačnog klijenta model predviđa vjerojatnost budućih transakcija, na primjer kolika je vjerojatnost da će kupiti gorivo na konkretnoj benzinskoj postaji ili kolika je vjerojatnost da će za vikend otići u shopping ili na izlet u prirodu.

Na osnovi ovog temeljnog modela, izrađuju se modeli koji rješavaju konkretan poslovni problem, na primjer kolika je vjerojatnost da je klijentu potreban kredit ili prilika za ulaganje. Tehnologija se bazira na najnovijim tehnikama dubokog učenja razvijenima za razumijevanje jezika, ali prilagođenima za procesiranje bankarskih podataka. Ovo rješenje bankama omogućuje znatno bolju komunikaciju s klijentima te posljedično bolje korisničko iskustvo, jer mogu predvidjeti te ispuniti potrebe svojih klijenata u pravo vrijeme, onda kada je njima to potrebno.

Jedna od glavnih odlika airtAI rješenja za banke jest njegova jednostavnost i brzina implementacije; riješen je jedan od glavnih problema u primjeni umjetne inteligencije općenito, a to je (pred)procesiranje povijesnih podataka. airt specificira točnu vrstu i format podataka koje je potrebno učitati u njihovo rješenje koje se može instalirati i pokrenuti u sâmom data centru banke (nije potrebno spajanje na vanjsku mrežu), kako bi se pokrenulo treniranje modela te dobio željeni output. Cijeli proces se može odviti u tjednima, za razliku od mjeseci (ili čak godina) koliko trenutno traju implementacije AI rješenja.

Banke se danas na tržištu ne bore samo međusobno, već se moraju braniti i od nove fintech, ali i bigtech konkurencije koja ulazi na njihov dosad prilično zaštićeni teritorij. Kako bi uspjele zadržati svoju poziciju, moraju pod hitno početi bolje koristiti podatke koje već imaju te početi primjenjivati nove tehnologije -  kao što je umjetna inteligencija - na povijesne transakcije kako bi mogle bolje očekivati što njihovi klijenti sljedeće trebaju i očekuju. Naravno, to nije jednostavno kako zvuči - ljudskih resursa u području umjetne inteligencije nema dovoljno i stručnjaci iz tog područja su skupi, a manje banke si također ne mogu priuštiti ni angažiranje velikih (konzultantskih) kompanija.