Split i okolica dobivaju inteligentni transportni sustav vrijedan gotovo 12 milijuna eura

Split i okolica dobivaju inteligentni transportni sustav vrijedan gotovo 12 milijuna eura

Svoj digitalni potpis na Ugovor o uvođenju inteligentnih transportnih sustava na funkcionalnom prometnom području grada Splita vrijedan 11.97 milijuna eura . danas su u Gradskoj upravi stavili gradonačelnik Ivica Puljak i predstavnici odabrane Zajednice ponuditelja predsjednik Upavve KING ICT-a  Plamenko Barišić i predsjednica Ericsson Nikola Tesle Gordana Kovačević.

Rok za realizaciju prema potpisanom Ugovoru je treći kvartal 2025. godine, a projekt sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Implementacija će se izvoditi po principu projektiraj i realiziraj (eng. design & build), što znači da izvođač radova vodi sve faze projekta, od projektiranja do izvođenja radova na projektu te jamči za ugovorene standarde.

Nositelj projekta je Grad Split, a partneri su Grad Solin, Hrvatske ceste, Lučka uprava Split i Županijska uprava za ceste Splitsko-dalmatinske županije. Inteligentni transportni sustavi (ITS) predstavljaju nadogradnju klasičnog sustava prometa i transporta kojom se postiže znatno poboljšanje organizacije i odvijanja prometa. Sa sobom donose učinkovitiji prijevoz i povećanje sigurnosti u prometu, udobnost i zaštitu putnika, smanjenje emisije štetnih plinova.  U prijevodu, ovaj, jedan od najmodernijih ITS-ova u Europi, zahvaljujući visokotehnološkoj regulaciji, ubrzat će protočnost prometa u Splitu, smanjiti gužve, povećati sigurnost i omogućiti da se maksimalno iskoriste postojeći prometni kapaciteti.

Gradonačelnik Ivica Puljak rekao je kako će ovaj sustav olakšati kretanje, podići razinu sigurnosti u svim vrstama prometa koje koriste građani i posjetitelji, ali i donijeti uštede i u vremenu i u troškovima. „Inteligentni način upravljanja prometom u Splitu prilika je za unaprjeđenje i optimizaciju kvalitete prometa prije negoli se ostvare svi odavno najavljeni, veliki infrastrukturni zahvati koji čekaju više desetljeća, kao što su ulazi u Split, raskrižje na Širini i izlaz iz Gradske luke. Kada završimo s provedbom, imat ćemo alate za upravljanje prometom i pružanje informacija u stvarnom vremenu, a naglašavam i kako ovaj projekt ujedno integrira nekoliko mjera definiranih Planom održive urbane mobilnosti koji za konačni cilj ima povećanje broja putnika u javnog prijevozu", tvrdi Puljak.

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević rekla je kako se inteligentna transportna rješenja zbog svojih mnogostrukih dobrobiti sve više implementiraju u urbanim sredinama.

„Čestitam Gradu Splitu na poduzimanju ovog tehnološkog iskoraka koji će pozitivno utjecati na efikasnost i sigurnost prometa kao i na zadovoljstvo građana i posjetitelja. Ericsson Nikola Tesla Grupa na svojoj splitskoj lokaciji zapošljava gotovo 800 stručnjaka, a također smo najveći ICT razvojno-istraživački centar u Dalmaciji. Veseli me što će stručnjaci naše kompanije dati svoj doprinos realizaciji ovog projekta, a kao građani uživati u koristima koje će donijeti“, ističe Gordana Kovačević.

Predsjednik uprave KING ICT-a Plamenko Barišić istaknuo je kako ih raduje što su dobili priliku raditi na projektu koji će Splitu omogućiti da postane grad s jednim od najmodernijih inteligentnih transportnih sustava u Europi.

„Uvjereni smo da će građanima veliki benefiti koje nosi realizacija ovog projekta biti opipljivi na dnevnoj bazi. Odnedavno smo i mi otvorili svoje urede u Splitu te nas veseli svaki dodatni tehnološki napredak na jugu Hrvatske koji je prepun potencijala“, pojašnjava Barišić.

Sustav obuhvaća niz rješenja - omogućuje upravljanje prometom pomoću semaforskog sustava, videonadzor, aplikacije za informiranje putnika o situacijama u prometu, sustav za informiranje vozača putem izmjenjivih prometnih znakova na dvije ključne lokacije, prioritizaciju vozila javnog prijevoza i hitnih službi, sustav za praćenje vremenskih uvjeta  te opremanje Centra za kontrolu i nadzor prometa.

Ovaj moderni ITS podrazumijeva i više podsustava, jedan od kojih je „Upravljanje prometom - semaforski sustav i adaptivno upravljanje prometom“, što će omogućiti optimiziranje semaforskih programa kako bi se uravnotežilo vrijeme prolaska vozila i prosjeka zaustavljanja na cestama. Građanima će biti dostupna aplikacija za informiranje putnika koja će im dati pristup svim važnim prometnim informacijama, a integrira podatke iz različitih podsustava (pametno parkiranje, javni gradski prijevoz putnika, informiranje o stanju u prometu i slično). Aplikacija korisnicima šalje precizne i pouzdane informacije, pri čemu može pomoć u izboru načina i vremena prijevoza, rute ili nekih drugih odluka vezanih za putovanje.

Tu su i podsustav za videonadzor koji uključuje niz kamera, usluga informiranja vozača putem promjenjivih prometnih znakova te podsustav za prioritizaciju vozila javnog gradskog prijevoza i žurnih službi. Svi sustavi ITS-a međusobno su povezani te objedinjeni u Centru za upravljanje prometom - središnjoj kontrolnom sobi gdje se promet nadgleda i kontrolira.