Spanoptic S02 E6: Krađa intelektualnog vlasništva

Spanoptic S02 E6: Krađa intelektualnog vlasništva

Krađa intelektualnog vlasništva i kako je spriječiti - a i liječiti, ako se najgore već dogodi? Upravo o tome govori trojac naših stručnjaka u novom Spanopticu - Lana Milivojević, profesorica Visoke policijske škole u Zagrebu, Vladimir Miletić, predsjednik Udruge kriminalista Grada Zagreba i Zagrebačke županije i Bruno Pavić, Spanov Corporate Security Director.

Slavenovi ovomjesečni gosti znaju sve o industrijskoj špijunaži, čuvanju poslovne tajne, hakerima, zviždačima, cyber teroristima i mnogim drugim stvarima vezanim uz kibernetičku sigurnost i računalnu forenziku, a nakon što pogledate kolovoški Spanoptic - znate ćete i vi! Pridružite se našim cyberspace stražarima i zakoračite na bojišnicu kibernetičkog prostora!

Naslov epizode jest “Krađa intelektualnog vlasništva“, ali zečja rupa kibernetičkog kriminala ide i puno dublje od toga, a naš trojac lovaca na digitalne teroriste ovdje je upravo kako bi rasvijetlio njene mračne dubine. Jer podaci koji se kradu možda jesu virtualni, ali namjera da se netko njima okoristi je itekako stvarna.

Apsolutna kontrola osjetljivih podataka i apsolutna zaštita od kibernetičkog kriminala ne postoje, i upravo je zato posao naših gostiju kompleksan, a katkad i nezahvalan, bilo da se aktivno bore protiv napada iznutra i izvana ili podučavaju o tome kako to učiniti. Novi načini prevencije i zaštite osmišljavaju se preko noći, ali barem jednako toliko brzo nastaju i nove tehnologije pomoću kojih se može ukrasti neki podatak, kao i nove situacije u kojima prevlada ljudski faktor i dogodi se šteta. I stoga je edukacija zaposlenika nužna.

Uglavnom, “ne znamo što nas čeka, ali smo spremni na sve“, kako kaže jedan od naših ovomjesečnih Spanoptic gostiju. Ovo zapravo odlično opisuje i samu našu emisiju na temu krađe intelektualnog vlasništva, a i cyber bojišnicu sutrašnjice. Naš trio fantastikus kibernetičke sigurnosti doista jest spreman na sve, barem koliko je to ljudski - i softverski - moguće. Nemojte propustiti novi Spanoptic! Prepun je korisnih trikova i savjeta iz sfere cyber sigurnosti.

Naučit ćete štošta - možete biti sigurni.