Snažan rast rješenja i usluga u oblaku u Europi

Snažan rast rješenja i usluga u oblaku u Europi

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Potrošnja javnih usluga u oblaku (PCS) u Europi dosegnut će 113 milijardi dolara u 2022. godini i udvostručiti će se na 239 milijardi dolara do 2026., uz rast od 22 posto prosječno godišnje u pet godina.

Ulaganja u softver kao uslugu (SaaS) i dalje će voditi većinu potrošnje, ali platforma kao usluga (PaaS) bit će najbrže rastući segment jer PaaS pruža omogućuje poslovnu agilnost dopuštajući tvrtkama da brzo testirati i implementirati aplikacije koje su razvili.

Profesionalne usluge, bankarstvo i proizvodnja bit će među najvećim potrošačima u javnim uslugama u oblaku, apsorbirajući gotovo 60 posto ukupne potrošnje na javne usluge u oblaku u 2022. Industrije usmjerene na ljude prilagođavaju svoje radne politike kako bi normalizirale rad na daljinu. To znači da će više pozornosti na udaljeni pristup zaposlenika informacijama potaknuti potrošnju na Cloud rješenja.

Implementacija digitalnih strategija i strategija temeljenih na oblaku i dalje će biti u fokusu, a europska PCS potrošnja (bez Rusije) ove će godine porasti za 26,4 posto, što pokazuje da će oblak biti otporan unatoč sukobu između Rusije i Ukrajine. Slično tome, očekuje se rast ruskih ulaganja u rješenja u oblaku (7,7 posto na godišnjoj razini) u 2022., ali s obzirom da se mnoge tvrtke povlače iz zemlje, rast će biti sporiji nego u ostatku Europe.

“Europske tvrtke žele automatizirati svoje procese budući da se suočavaju s tržišnim izazovima uključujući prekid opskrbnog lanca i nedostatak vještina. Tvrtke će sve češće usvajati Cloud kako bi stvorile solidnu osnovu za analizu podataka u stvarnom vremenu koja podržava poslovnu agilnost i otpornost,” rekla je Andrea Minonne, viša analitičarka u IDC UK.

Javni oblak omogućio je organizaciji da se usredotoči na svoje temeljne kompetencije dok je složenost posjedovanja, rada i održavanja stvarne IT infrastrukture prenijela na javne pružatelje usluga u oblaku. Tvrtke sve češće koriste Cloud usluge za nadogradnju i podizanje svojih operacija na višu razinu kako bi pojednostavile procese i ojačale vrijednost koju isporučuju klijentima. Pružatelji javnih usluga u oblaku proširuju usluge u oblaku na rubne lokacije, a to podržava ulaganja u tehnologiju.

Još iz kategorije

Digitalna transformacija preduvjet uspjeha u turizmu

Digitalna transformacija preduvjet uspjeha u turizmu

04.10.2022.

U posljednjih nekoliko godina, turistička industrija je doživjela veliki zaokret. Osim očiglednog utjecaja koji je na industriju imala COVID-19 pandemija, jednako bitan utjecaj na ponašanje potrošača ima i tehnologija. Upravo je tehnologija ključni pokretač ubrzanja inovacija u području turizma te izaziva protagoniste više nego ikad, da brzo reagiraju na promjene u tržištu vezane uz to kako se putnici ponašaju i što od svog putovanja očekuju.

Hibridni rad donosi sve više problema i poteškoća za firme

Hibridni rad donosi sve više problema i poteškoća za firme

03.10.2022.

Microsoft je objavio svoj najnoviji Work Trend Index izvještaj koji stavlja naglasak na rastuće trendove kao što su paranoja produktivnosti, smisao ureda jer 73 posto zaposlenika treba bolji razlog od očekivanja tvrtke za dolazak u ured) te važnost stjecanja vještina (55 posto zaposlenih smatra kako je promjena tvrtke najbolji način za stjecanje novih vještina).

Dell partnerima nudi Asset Recovery Services program za održivo i sigurno odlaganje tehnologije

Dell partnerima nudi Asset Recovery Services program za održivo i sigurno odlaganje tehnologije

03.10.2022.

Tvrtka Dell Technologies uz Asset Recovery Services program omogućuje partnerima diljem svijeta da pomognu svojim klijentima u odgovornom odlaganju IT opreme. Ovaj program koristi kompanijama svih veličina, ne zahtijeva minimalne uvjete i komponente te se može koristiti bez obzira na to je li radna snaga tvrtke centralizirana na lokaciji ili remote.