Schneiderov UPS s litij-ionskim baterijama u sve više podatkovnih centara

Schneiderov UPS s litij-ionskim baterijama u sve više podatkovnih centara

Foto: Shutterstock

Tvrtka Schneider Electric izvijestila je kako su njihovi uređaji za neprekidno napajanje s litij-ionskim baterijama sve zastupljeniji u podatkovnim centrima. Iz te kompanije ističu kako će u budućnosti, ponajprije zahvaljujući električnim automobilima, litij-ionski akumulatori biti sve povoljniji.

Klasične kemijske baterije s olovom danas su još jeftinije, no litij-ionske sve će se više koristiti u golemim podatkovnim centrima, prije svega u onima koje drže tvrtke internetski giganti, kompanije kao što su Amazon, Facebook i Google. Njima ušteda energije i prostora znači veliki novac. Bloomberg New Energy Finance izvještaj prognozira da će ta vrsta baterija do 2025. godine biti ugrađena u 55% uređaja za rezervno napajanje u velikim podatkovnim centrima.

Schneider je prije dvije godine bio prva tvrtka u svijetu koja je napravila UPS s litij-ionskim baterijama. Danas je njihova inačica tog uređaja instalirana u dvadesetak postrojenja u svijetu u kojima pruža ukupno 10 MWh kapaciteta. Riječ je o implementacijama u velikim kompanijama kao što su dobavljači kolokacijskih usluga i financijske tvrtke s velikim podatkovnim centrima, do implementacija u raznim industrijskim pogonima pa i u vrlo malim serverskim sobama.

Brojne su prednosti litij-ionskih baterija kod centraliziranih UPS sustava u podatkovnim centrima. Iz Schneidera ističu kako ih je jednostavnije održavati i dvostruko dulje traju od kemijskih baterija. Fizički se stalno smanjuju, što je također vrlo važan element. Softver omogućuje kontrolu litij-ionskih baterija na razini svakog pojedinog modula, a to jamči bolju iskoristivost tih uređaja. ujedno mogu raditi i na višim sobnim temperaturama pa ih treba manje hladiti, napominju iz Schneidera.

Još iz kategorije

M SAN na tržište Hrvatske i regije dovodi profesionalne dronove Geoscan

M SAN na tržište Hrvatske i regije dovodi profesionalne dronove Geoscan

13.07.2018. komentiraj

M SAN je pokrenuo distribuciju visokoprofesionalnih dronova tvrtke Geoscan Ltd. za područja Hrvatske, Bosne i Hercegovina, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Kosova. Geoscanovi dronovi namijenjeni su profesionalnim korisnicima s područja upravljanja i zaštite javnih i privatnih dobara kao što su vatrogasna zaštita i spašavanje, agronomija, šumarstvo i vodnog upravljanje, urbanizam, građevinarstvo, geodezija i katastarska izmjera te energetika i rudarstvo.

Raiffeisenbank Hrvatska kreće u projekt digitalizacije banke

Raiffeisenbank Hrvatska kreće u projekt digitalizacije banke

13.07.2018. komentiraj

Raiffeisenbank Hrvatska izabrala je kompaniju Payten, člana Asseco SEE Grupe, za tehnološkog partnera u projektu digitalizacije poslovnica u području isporuke bankomata, automatskih šalterskih blagajni te aplikativnih rješenja koja bankomat pretvaraju u multikanalno mjesto komunikacije između banke i klijenata.

Emirates prva aviokompanija koja nudi VR usluge

Emirates prva aviokompanija koja nudi VR usluge

08.07.2018. komentiraj

Zrakoplovna kompanija Emirates predstavila je 3D modele sjedala, postajući time prvi zrakoplovni prijevoznik koji je uveo web tehnologiju virtualne stvarnosti na svoju digitalnu platformu. 3D model sjedala je vizualizacijska platforma koji prikazuje pogled od 360 stupnjeva na unutrašnjost aviona Emirates A380 i Emirates Boeing 777, pružajući korisnicima priliku da istraže svoja sjedala, prostranu kabinu i Emiratesove proizvode koji su dostupni na letu.+