SAP bilježi rast clouda iznad očekivanja

SAP bilježi rast clouda iznad očekivanja

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Softverska kompanija SAP objavila je financijske rezultate za treće tromjesečje 2018. godine. U tom razdoblju, rast novih rezervacija  cloud usluga dosegao je stopu od 36 posto (37 posto prema nepromjenjivom tečaju). Pretplate na cloud usluge i prihodi od podrške rasli su 39 posto gledano iz godine u godinu, na 1,3 milijarde eura (MFSI ) te na 41 posto (prema ne-MFSI i nepromjenjivom tečaju). Prihodi od softvera pali su za 9 posto, gledano iz godine u godinu, i sada iznose 937 milijuna eura (izraženo prema MFSI), ili 8 posto (ne-MFSI, prema nepromjenjivom tečaju).

Iako je SAP ostvario znatan prihod od softvera u Azijsko-pacifičkoj regiji i Japanu te Kini, korisnici u obje Amerike i dijelovima regije EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika) prelaze na cloud i hibridne modele uporabe softvera brže nego što se to očekivalo. SAP, sa svojom proširenom ponudom koju čini Intelligent Suite u cloudu, i jedinstvenom ponudom hibridnih rješenja, kapitalizirao je taj tržišni trend. To se odrazilo i u novom broju softverskih i cloud licenci  gdje je zabilježen rast od 12 posto (prema nepromjenjivom tečaju) u trećem tromjesečju, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Prihod od cloud usluga i softvera rastao je 7 posto, na 5,01 milijardi eura (MFSI), ili 10 posto (ne-MFSI i nepromjenjivom tečaju). Ukupni prihod rastao je 8 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, na 6,02 milijarde eura, ili 10 posto (ne-MFSI i nepromjenjivom tečaju).

Brz rast cloud poslovanja, zajedno sa solidnim rastom prihoda od podrške i dalje povećava udio predvidljivog prihoda. Postotak ukupnog prihoda koji se ostvaruje od pretplate na cloud usluge te od cloud i softverske podrške rastao je, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, tri postotna boda, na 68 posto u trećem tromjesečju ove godine.

Unatoč tome što je udio u ukupnom prihodu od pretplate na cloud i od usluga u trećem tromjesečju rastao više od očekivanja, operativna dobit je, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, niža za 6 posto i iznosi 1,24 milijarde eura (MFSI), a rasla je 11 posto mjereno prema (ne-MFSI i nepromjenjivom tečaju). Na operativnu dobit izraženu prema MFSI najviše su utjecali veći troškovi kompenzacijskih naknada isplaćenih u dionicama. Kao što je najavljeno još u siječnju 2018., kompanija očekuje pozitivan utjecaj na ukupni prihod i dobit, nakon prihvaćanja MFSI 15 pravila financijskog izvještavanja u ovoj godini. U trećem tromjesečju pozitivan učinak novog načina financijskog izvještavanja na SAP-ovu operativnu dobit iznosio je oko 74 milijuna eura. Zarada po dionici pala je za 1 posto, na 0,82 eura, mjerena prema MFSI, no rasla je za 13 posto, na 1,14 eura (prema ne-MFSI).

Što se tiče operativnog tijeka gotovine, u prvih devet mjeseci ove godine on je iznosio 3,48 milijardi eura, što je pad od 16 posto, gledano u usporedbi istog razdoblja iz godine u godinu. Pad operativnog tijeka gotovine nastao je najviše zbog veće isplate kompenzacija u dionicama, većih poreznih davanja i isplatama osiguranja te tečajnim razlikama. Tijek gotovine koja je bila na slobodnom raspolaganju, gledano u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, manji je za 26 posto, i iznosio je 2,34 milijarde eura. Manje gotovine na raspolaganju SAP je imao i zbog prije najavljenih dodatnih kapitalnih troškova u ovoj godini. Na kraju trećeg tromjesečja, neto likvidnost je bila - 2,78 milijardi eura.

SAP je u trećem tromjesečju ove godine ostvario dobre rezultate u EMEA regiji (Europa, Bliski istok i Afrika). Prihodi od softvera i cloud rješenja rasli su 4 posto (MFSI) i 5 posto (ne-MFSI, prema nepromjenjivom tečaju). Pretplate na cloud usluge i prihod od podrške rasli su 40 posto (MFSI) i 40 posto (ne-MFSI, prema nepromjenjivom tečaju), s naglaskom na rezultate u Njemačkoj i Rusiji. Uz to, SAP je ostvario snažan rast prihoda od prodaje softvera u Italiji, Nizozemskoj i Rusiji.

„U trećem kvartalu 2018. godine, Hrvatska je nastavila bilježiti dobre prodajne rezultate, pri čemu posebno možemo istaknuti rast prodaje on-premise rješenja. Nastavljamo širiti portfelj naših proizvoda kod postojećih, ali i novih korisnika. Pomažemo im u digitalizaciji ključnih dijelova njihova poslovanja, uključujući upravljanje i razvoj ljudskih potencijala što domaće tvrtke sve više prepoznaju kao ključ konkurentnosti. Također, Hrvatska je prva zemlja u regiji koja je prodala Sports One rješenje zahvaljujući kojem će GNK Dinamo Zagreb digitalizirati vođenje svojih sportskih aktivnosti i performansi“, ističe Sonja Popović, direktorica SAP-a u Hrvatskoj.

Kad je riječ o pojedinim rješenjima kompanije, SAP-ov ERP sljedeće generacije, S/4HANA sada koristi približno 9500 korisnika, što je rast od 37 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, od čega su 50 posto čine tvrtke koje do sada nisu koristile SAP-ova rješenja. Sve veći broj tvrtki koristi cloud verziju rješenja S/4HANA, primjerice to su Delivery Hero i Shanghai Fosun Pharmaceutical Group, a na cloud verziju rješenja S/4HANA u ovom tromjesečju prešla je i tvrtka Shell.

Rješenje SAP SuccessFactors Employee Central koje je okosnica SAP-ove ponude u području upravljanja ljudskim kapitalom, ima 200 korisnika više u ovom kvartalu, a ukupno, gledano globalno, to rješenje koristi više od 2800 tvrtki. Među njima su Skechers, Atos i Air Arabia. Tvrtka American Airlines je instalirala SAP SuccessFactors Employee Central tijekom trećeg tromjesečja. Analitička kuća Gartner je rješenje SAP SuccessFactors nedavno uvrstila u liderski položaj u svom kvadrantu rješenja za upravljanje talentima (Gartner Magic Quadrant for Talent Management Suites).

Rješenje SAP Leonardo omogućava inovativan pristup radu objedinjujući dubinske procese i industrijsku ekspertizu uz najnovije tehnologije kao što su IoT, Big Data, strojno učenje i blockchain. Tvrtke kao što su Deloitte i Chint Group su među mnogima koje su tijekom trećeg tromjesečja prešle na SAP Leonardo.

U trećem tromjesečju SAP-ova rješenja C/4HANA za unaprjeđenje korisničkog iskustva zabilježila su troznamenkasti rast, kako u rezervacijama za cloud platforme tako u broju cloud pretplata, u usporedbi s istim razdobljem prije godinu dana. Prihod od segmenta Customer Experience rastao je za 54 posto, gledano godinu za godinom (više od 54 posto mjereno nepromjenjivim tečajem), na 232 milijuna eura. C/4HANA daje tvrtkama jedinstven cjelovit pogled na njihove korisnike, u svim kanalima i povezuje potražnju s logistikom, kroz cijeli lanac vrijednosti. Tvrtke Giorgio Armani, Dubai Expo 2020, Colgate-Palmolive, HP i Döhler tvrtke su koje se nalaze među onima koje su ovo tromjesečje izabrale SAP C/4HANA rješenja i ugradile ih u svoje informatičke sustave.

Još iz kategorije

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

19.08.2019. komentiraj

Izlasci u noćne klubove i kafiće u kojima je velika gužva znaju biti poprilično stresni u trenucima kad pokušavate naručiti piće, ali konobari vas ne primjećuju ili se netko bezobrazan gura preko reda. Srećom, moderno doba staje na kraj i takvoj situaciji, a sve zahvaljujući umjetnoj inteligenciji!

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

10.08.2019. komentiraj

Dell Technologies ponudit će cjelovit portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije. Kroz optimizirani dizajn, novi Dell EMC PowerEdge poslužitelji u potpunosti će utjecati na AMD-ovu tehnologiju nove generacije procesora.

Canon i McAfee zajednički za sigurnost

Canon i McAfee zajednički za sigurnost

06.08.2019. komentiraj

Svjestan da je sigurnost glavni prioritet za svaku tvrtku, Canon se udružio sa stručnjacima za kibernetičku sigurnost - tvrtkom McAfee - kako bi korisnicima pružio zaštitu ne samo od postojećih, nego i od budućih sigurnosnih prijetnji.