SAP bilježi rast clouda iznad očekivanja

SAP bilježi rast clouda iznad očekivanja

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Softverska kompanija SAP objavila je financijske rezultate za treće tromjesečje 2018. godine. U tom razdoblju, rast novih rezervacija  cloud usluga dosegao je stopu od 36 posto (37 posto prema nepromjenjivom tečaju). Pretplate na cloud usluge i prihodi od podrške rasli su 39 posto gledano iz godine u godinu, na 1,3 milijarde eura (MFSI ) te na 41 posto (prema ne-MFSI i nepromjenjivom tečaju). Prihodi od softvera pali su za 9 posto, gledano iz godine u godinu, i sada iznose 937 milijuna eura (izraženo prema MFSI), ili 8 posto (ne-MFSI, prema nepromjenjivom tečaju).

Iako je SAP ostvario znatan prihod od softvera u Azijsko-pacifičkoj regiji i Japanu te Kini, korisnici u obje Amerike i dijelovima regije EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika) prelaze na cloud i hibridne modele uporabe softvera brže nego što se to očekivalo. SAP, sa svojom proširenom ponudom koju čini Intelligent Suite u cloudu, i jedinstvenom ponudom hibridnih rješenja, kapitalizirao je taj tržišni trend. To se odrazilo i u novom broju softverskih i cloud licenci  gdje je zabilježen rast od 12 posto (prema nepromjenjivom tečaju) u trećem tromjesečju, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Prihod od cloud usluga i softvera rastao je 7 posto, na 5,01 milijardi eura (MFSI), ili 10 posto (ne-MFSI i nepromjenjivom tečaju). Ukupni prihod rastao je 8 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, na 6,02 milijarde eura, ili 10 posto (ne-MFSI i nepromjenjivom tečaju).

Brz rast cloud poslovanja, zajedno sa solidnim rastom prihoda od podrške i dalje povećava udio predvidljivog prihoda. Postotak ukupnog prihoda koji se ostvaruje od pretplate na cloud usluge te od cloud i softverske podrške rastao je, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, tri postotna boda, na 68 posto u trećem tromjesečju ove godine.

Unatoč tome što je udio u ukupnom prihodu od pretplate na cloud i od usluga u trećem tromjesečju rastao više od očekivanja, operativna dobit je, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, niža za 6 posto i iznosi 1,24 milijarde eura (MFSI), a rasla je 11 posto mjereno prema (ne-MFSI i nepromjenjivom tečaju). Na operativnu dobit izraženu prema MFSI najviše su utjecali veći troškovi kompenzacijskih naknada isplaćenih u dionicama. Kao što je najavljeno još u siječnju 2018., kompanija očekuje pozitivan utjecaj na ukupni prihod i dobit, nakon prihvaćanja MFSI 15 pravila financijskog izvještavanja u ovoj godini. U trećem tromjesečju pozitivan učinak novog načina financijskog izvještavanja na SAP-ovu operativnu dobit iznosio je oko 74 milijuna eura. Zarada po dionici pala je za 1 posto, na 0,82 eura, mjerena prema MFSI, no rasla je za 13 posto, na 1,14 eura (prema ne-MFSI).

Što se tiče operativnog tijeka gotovine, u prvih devet mjeseci ove godine on je iznosio 3,48 milijardi eura, što je pad od 16 posto, gledano u usporedbi istog razdoblja iz godine u godinu. Pad operativnog tijeka gotovine nastao je najviše zbog veće isplate kompenzacija u dionicama, većih poreznih davanja i isplatama osiguranja te tečajnim razlikama. Tijek gotovine koja je bila na slobodnom raspolaganju, gledano u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, manji je za 26 posto, i iznosio je 2,34 milijarde eura. Manje gotovine na raspolaganju SAP je imao i zbog prije najavljenih dodatnih kapitalnih troškova u ovoj godini. Na kraju trećeg tromjesečja, neto likvidnost je bila - 2,78 milijardi eura.

SAP je u trećem tromjesečju ove godine ostvario dobre rezultate u EMEA regiji (Europa, Bliski istok i Afrika). Prihodi od softvera i cloud rješenja rasli su 4 posto (MFSI) i 5 posto (ne-MFSI, prema nepromjenjivom tečaju). Pretplate na cloud usluge i prihod od podrške rasli su 40 posto (MFSI) i 40 posto (ne-MFSI, prema nepromjenjivom tečaju), s naglaskom na rezultate u Njemačkoj i Rusiji. Uz to, SAP je ostvario snažan rast prihoda od prodaje softvera u Italiji, Nizozemskoj i Rusiji.

„U trećem kvartalu 2018. godine, Hrvatska je nastavila bilježiti dobre prodajne rezultate, pri čemu posebno možemo istaknuti rast prodaje on-premise rješenja. Nastavljamo širiti portfelj naših proizvoda kod postojećih, ali i novih korisnika. Pomažemo im u digitalizaciji ključnih dijelova njihova poslovanja, uključujući upravljanje i razvoj ljudskih potencijala što domaće tvrtke sve više prepoznaju kao ključ konkurentnosti. Također, Hrvatska je prva zemlja u regiji koja je prodala Sports One rješenje zahvaljujući kojem će GNK Dinamo Zagreb digitalizirati vođenje svojih sportskih aktivnosti i performansi“, ističe Sonja Popović, direktorica SAP-a u Hrvatskoj.

Kad je riječ o pojedinim rješenjima kompanije, SAP-ov ERP sljedeće generacije, S/4HANA sada koristi približno 9500 korisnika, što je rast od 37 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, od čega su 50 posto čine tvrtke koje do sada nisu koristile SAP-ova rješenja. Sve veći broj tvrtki koristi cloud verziju rješenja S/4HANA, primjerice to su Delivery Hero i Shanghai Fosun Pharmaceutical Group, a na cloud verziju rješenja S/4HANA u ovom tromjesečju prešla je i tvrtka Shell.

Rješenje SAP SuccessFactors Employee Central koje je okosnica SAP-ove ponude u području upravljanja ljudskim kapitalom, ima 200 korisnika više u ovom kvartalu, a ukupno, gledano globalno, to rješenje koristi više od 2800 tvrtki. Među njima su Skechers, Atos i Air Arabia. Tvrtka American Airlines je instalirala SAP SuccessFactors Employee Central tijekom trećeg tromjesečja. Analitička kuća Gartner je rješenje SAP SuccessFactors nedavno uvrstila u liderski položaj u svom kvadrantu rješenja za upravljanje talentima (Gartner Magic Quadrant for Talent Management Suites).

Rješenje SAP Leonardo omogućava inovativan pristup radu objedinjujući dubinske procese i industrijsku ekspertizu uz najnovije tehnologije kao što su IoT, Big Data, strojno učenje i blockchain. Tvrtke kao što su Deloitte i Chint Group su među mnogima koje su tijekom trećeg tromjesečja prešle na SAP Leonardo.

U trećem tromjesečju SAP-ova rješenja C/4HANA za unaprjeđenje korisničkog iskustva zabilježila su troznamenkasti rast, kako u rezervacijama za cloud platforme tako u broju cloud pretplata, u usporedbi s istim razdobljem prije godinu dana. Prihod od segmenta Customer Experience rastao je za 54 posto, gledano godinu za godinom (više od 54 posto mjereno nepromjenjivim tečajem), na 232 milijuna eura. C/4HANA daje tvrtkama jedinstven cjelovit pogled na njihove korisnike, u svim kanalima i povezuje potražnju s logistikom, kroz cijeli lanac vrijednosti. Tvrtke Giorgio Armani, Dubai Expo 2020, Colgate-Palmolive, HP i Döhler tvrtke su koje se nalaze među onima koje su ovo tromjesečje izabrale SAP C/4HANA rješenja i ugradile ih u svoje informatičke sustave.

Još iz kategorije

Umjetna inteligencija u službi njege kože

Umjetna inteligencija u službi njege kože

25.04.2019. komentiraj

Poznati francuski brend u proizvodima za ljepotu i zdravlje kože, La Roche – Posay, lansirao je EFFACLAR SPOTSCAN aplikaciju. Ona pomoću umjetne inteligencije analizira kožu sklonu aknama te daje preporuke i savjete korisnicima.

Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle i HT Mostara

Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle i HT Mostara

25.04.2019. komentiraj

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević i Vilim Primorac, generalni direktor HT Mostara potpisali su nove ugovore ukupne vrijednosti 23 milijuna kuna. Ugovoreno je proširenje i modernizacija sustava za nadzor mobilne mreže te proširenje IMS sustava kao i novo proširenje radijske pristupne mreže HT Mostara.

VSCodium je open source Visual Studio Code oslobođen trackinga

VSCodium je open source Visual Studio Code oslobođen trackinga

24.04.2019. komentiraj

Visual Studio Code pokazao se kao odlični kod editor, ali iako je open source freeware, dostupan je samo na Microsoftovom GitHub repozitoriju i njegova preuzimanja su licencirana pod “closed source” licencom koja sadrži telemetriju, što znači da bi VSCodium vrlo lako mogao pridobiti one kojima te granica u VS Code smetaju.