Samsung započeo proizvodnju 30-terabajtnog SSD diska

Samsung započeo proizvodnju 30-terabajtnog SSD diska

Foto: Samsung

Sve veća potreba za prostorom za pohranu potaknula je proizvođače da ubrzaju razvoj novih uređaja za tu namjenu. Tako je Samsung izvijestio da je započeo s masovnom proizvodnjom SSD diskova kapaciteta od čak 30,72 terabajta.

Taj je disk, dakako, namijenjen velikim enterprise sustavima, a veliki kapacitet postignut je zahvaljujući unapređenju postojeće tehnologije. Disk oznake PM1643 dvostruko je većeg kapaciteta od dosad najvećeg SSD-a iz Samsunga koji je na tržište krenuo prije dvije godine.

Komercijalizaciju novog diska iznimno velikog kapaciteta omogućila je najnovija V-NAND tehnologija zahvaljujući kojoj je proizveden 64-slojni čip. Oni se slažu u pakete od 16 takvih čipova čime se dobiva kapacitet od jednog terabajta. U novom disku složeno je ukupno 32 takva paketa.

Osim udvostručenja kapaciteta, PM1643 donosi i osjetno poboljšanje ostalih performansi. Disk se priključuje putem 12 gigabitnog SAS sučelja uz brzinu čitanja i pisanja od 400 tisuća i 50 tisuća IOPS-a, odnosno 2100 i 1700 MB/s sekvencionalnog čitanja i pisanja. U odnosu na uobičajene SSD diskove, to su vrijednosti veće od tri do četiri puta.

Osim modela s maksimalnim kapacitetom od 30,72 terabajta, u prodaji će se naći i manji modeli s 15,36, 7,68, 3,84 i 1,92 terabajta te verzije od 960 i 800 gigabajta. Samsung navodi kako njihova nova serija SSD diskova donosi prijeko potrebno povećanje kapaciteta brojnim tržišnim segmentima koji zahtijevaju sve više prostora za pohranu. Cijene (srećom) nisu objavili u priopćenju za javnost.

Još iz kategorije

Online osiguranje i pomoć na cesti za strane turiste u Hrvatskoj

Online osiguranje i pomoć na cesti za strane turiste u Hrvatskoj

17.06.2018. komentiraj

Kako bi svim inozemnim gostima koji dolaze u Hrvatsku ponudili više sigurnosti na prometnicama, HAK-Usluge i ODINA Asistencija zajednički su razvili projekt pod nazivom “Sigurno kroz Hrvatsku”. Stranice su zasad dostupne na hrvatskom jeziku, a na njemačkom i engleskom su u kontrolnoj fazi i bit će dostupne od sljedećeg tjedna.

Kako transformirati Dubrovnik u pametni grad

Kako transformirati Dubrovnik u pametni grad

16.06.2018. komentiraj

Racionalno planiranje i programiranje pametne tehnološke platforme zasnovane na strateškim planovima i stvarnim potreba urbane sredine prethodi bilo kakvoj nabavi i implementaciji pojedinačnih pametnih rješenja, osnovni je zaključak održanog stručnog predavanja Pametan Grad Dubrovnik.

Novo UPS rješenje za male i srednje tvrtke

Novo UPS rješenje za male i srednje tvrtke

15.06.2018. komentiraj

Tvrtka Schneider Electric krenula je s prodajom novog proizvoda Easy UPS 3S u Europi, na Bliskom Istoku, u Africi i Latinskoj Americi. Easy UPS 3S je uređaj za besprekidno napajanje energijom (UPS) od 10-do-40kVA robusnih karakteristika i kompaktnog dizajna, a olakšana ugradnja, korištenje i održavanje ovog novog uređaja omogućavaju kontinuitet u poslovanju malih i srednjih poduzeća.