Samsung još jednom pomaknuo granice u razvoju poluvodiča

Samsung još jednom pomaknuo granice u razvoju poluvodiča

Foto: DepositPhotos

Samsung uspijeva konstantno pomicati granice, a ovaj put dokazao je to na području poluvodiča jer uspješno se završila proizvodnja jednog od pet nanometara. Uspjeh se može zahvaliti korištenju tehnologije Extreme Ultra Violet, a s ponosom je južnokorejski tehnološki gigant to i sam objavio.

U ovom trenutku, standard su procesi od 7nm i koriste se u najluksuznijim pametnim telefonima danas, kao što je, primjerice, Samsung Galaxy S10, S10e i S10+. Također, iako je nova tehnologija uspješno završila fazu testiranja, Samsung već najavljuje da će ove godine krenuti s procesima od 6nm i tako jednostavnije obaviti tranziciju prema 5nm, s kojim se u komercijalnu proizvodnju planira krenuti dogodine.

Razlog za tako nešto jest u povećanju učinkovitosti. Dakle, što su čipovi manji, efektniji su na više polja. Pa tako, konkretnije, ovi od 5nm donose 25 posto više prostora no aktualni od 7nm i uz to donose uštedu od 20 posto po pitanju energije. Već to je dovoljno za njihovu proizvodnju, ali jasno je da će biti i moćniji od aktualnih za dvadesetak posto.

Sve skupa veliki je iskorak za Samsung jer aktualna tehnologija predstavljena je još 2017., što znači da se kroz 2018. nisu donosili noviteti, da bi sad odjednom stigle dvije objave, 6nm procesi za 2019. i 7nm procesi za 2020. godinu. Tako nešto moralo se napraviti jer konkurencija ne miruje, što se posebno odnosi na ambiciozni TSMC.

Kako ništa ne bi prepuštao slučaju u trenucima tranzicije prema mobilnim mrežama pete generacije (5G), Samsung dodaje gas pa uz ove najave stižu i one da je počela masovna proizvodnja 5G mrežnih čipova, tako da se od samog starta postavi vodeća pozicija na tržištu i da se stvore temelji kako bi ona narednih godina ostala netaknutom.

Sve ovo nam sugerira da bi ulazak u novo desetljeće za Samsung mogao biti iznimno plodonosan.

Još iz kategorije

Dugo čekanje u redu riješeno mobilnom aplikacijom

Dugo čekanje u redu riješeno mobilnom aplikacijom

18.07.2019. komentiraj

Addiko banka uvela je mobilnu aplikaciju QLine putem koje klijenti mogu dobiti svoj redni broj bez potrebe za čekanjem u redu, a u poslovnici borave samo onoliko koliko trebaju kako bi obavili posao. S QLine aplikacijom Addiko banka klijentima na jednostavan način omogućuje brže i praktičnije obavljanje poslova u poslovnici banke, bez nepotrebnog gubitka vremena čekajući u redu.

Veritasova nova platforma za upravljanje podacima u tvrtkama

Veritasova nova platforma za upravljanje podacima u tvrtkama

17.07.2019. komentiraj

Veritas Technologies objavila je svoju platformu Enterprise Data Services Platform, objedinjen skup tehnologija koje su stvorene kako bi kompleksnost složenih poslovnih IT sustava učinile apstraktnom. Ova platforma, koju pokreće Veritasov NetBackup 8.2, omogućava korisnicima da na jednostavan način postignu ono što im je najvažnije: visoku dostupnost aplikacija, podatke koji su uvijek zaštićeni i koje je moguće obnoviti, te uvid u podatke koji omogućava operativnu učinkovitost i usklađenost s regulativnim okvirom.

Najuspješnije svjetske kompanije sve češće surađuju s hrvatskim it tvrtkama

Najuspješnije svjetske kompanije sve češće surađuju s hrvatskim it tvrtkama

15.07.2019. komentiraj

Q je trenutno najbrže rastuća softverska agencija u Europi, a u svom portfoliju sadrži najprestižnije svjetske brandove, kao što su The Times, BBC, Facebook, Nestle, Vaillant, Volkswagen, Hilti i mnogi drugi, vole se pohvaliti u kompaniji pod imenom Q.