Samsung još jednom pomaknuo granice u razvoju poluvodiča

Samsung još jednom pomaknuo granice u razvoju poluvodiča

Foto: DepositPhotos

Samsung uspijeva konstantno pomicati granice, a ovaj put dokazao je to na području poluvodiča jer uspješno se završila proizvodnja jednog od pet nanometara. Uspjeh se može zahvaliti korištenju tehnologije Extreme Ultra Violet, a s ponosom je južnokorejski tehnološki gigant to i sam objavio.

U ovom trenutku, standard su procesi od 7nm i koriste se u najluksuznijim pametnim telefonima danas, kao što je, primjerice, Samsung Galaxy S10, S10e i S10+. Također, iako je nova tehnologija uspješno završila fazu testiranja, Samsung već najavljuje da će ove godine krenuti s procesima od 6nm i tako jednostavnije obaviti tranziciju prema 5nm, s kojim se u komercijalnu proizvodnju planira krenuti dogodine.

Razlog za tako nešto jest u povećanju učinkovitosti. Dakle, što su čipovi manji, efektniji su na više polja. Pa tako, konkretnije, ovi od 5nm donose 25 posto više prostora no aktualni od 7nm i uz to donose uštedu od 20 posto po pitanju energije. Već to je dovoljno za njihovu proizvodnju, ali jasno je da će biti i moćniji od aktualnih za dvadesetak posto.

Sve skupa veliki je iskorak za Samsung jer aktualna tehnologija predstavljena je još 2017., što znači da se kroz 2018. nisu donosili noviteti, da bi sad odjednom stigle dvije objave, 6nm procesi za 2019. i 7nm procesi za 2020. godinu. Tako nešto moralo se napraviti jer konkurencija ne miruje, što se posebno odnosi na ambiciozni TSMC.

Kako ništa ne bi prepuštao slučaju u trenucima tranzicije prema mobilnim mrežama pete generacije (5G), Samsung dodaje gas pa uz ove najave stižu i one da je počela masovna proizvodnja 5G mrežnih čipova, tako da se od samog starta postavi vodeća pozicija na tržištu i da se stvore temelji kako bi ona narednih godina ostala netaknutom.

Sve ovo nam sugerira da bi ulazak u novo desetljeće za Samsung mogao biti iznimno plodonosan.

Još iz kategorije

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

29.05.2020. komentiraj

COVID-19 je pokrenuo najveću virtualizaciju u svijetu poslovanja. Preko noći su se organizacije, timovi i pojedinci morali prilagoditi novom normalnom načinu rada. Od sredine ožujka 2020. godine više od 90% radne populacije u svijetu prisiljeno je raditi od doma, dok prema podacima iz State of Global Workforce istraživanja, tijekom 2019. godine s udaljenih lokacija radilo je tek 20% zaposlenika. Ključno pitanje u ovom trenutku je kako će posao izgledati u budućnosti.

Nova Canonova tehnologija UVgel spremna je unijeti revoluciju u tisak širokog formata

Nova Canonova tehnologija UVgel spremna je unijeti revoluciju u tisak širokog formata

29.05.2020. komentiraj

Stvari se vrlo brzo mijenjaju u branši digitalnog tiska širokog formata. Ova tehnologija se sve češće koristi i izvan uobičajenih segmenata tradicionalnog oglašavanja i znakova velikog formata. Uz rast tiska tapeta i dekoracija interijera, tržište grafike širokog formata postaje uzbudljivije nego ikad.

Prilagođena poslovna rješenja uz visoku razinu sigurnosti

Prilagođena poslovna rješenja uz visoku razinu sigurnosti

27.05.2020. komentiraj

Poslovanje u oblaku, osiguranje kontinuiteta poslovanja u krizi samo su neke od tema koje su se nametnule posljednjih tjedana i mjeseci kada je svijet pogodila jedna velika kriza, a pritom Zagreb još i potres i to su teme o kojima smo porazgovarali s voditeljem informacijske sigurnosti u Setcoru Vedranom Vujasinovićem.