Samsung još jednom pomaknuo granice u razvoju poluvodiča

Samsung još jednom pomaknuo granice u razvoju poluvodiča

Foto: DepositPhotos

Samsung uspijeva konstantno pomicati granice, a ovaj put dokazao je to na području poluvodiča jer uspješno se završila proizvodnja jednog od pet nanometara. Uspjeh se može zahvaliti korištenju tehnologije Extreme Ultra Violet, a s ponosom je južnokorejski tehnološki gigant to i sam objavio.

U ovom trenutku, standard su procesi od 7nm i koriste se u najluksuznijim pametnim telefonima danas, kao što je, primjerice, Samsung Galaxy S10, S10e i S10+. Također, iako je nova tehnologija uspješno završila fazu testiranja, Samsung već najavljuje da će ove godine krenuti s procesima od 6nm i tako jednostavnije obaviti tranziciju prema 5nm, s kojim se u komercijalnu proizvodnju planira krenuti dogodine.

Razlog za tako nešto jest u povećanju učinkovitosti. Dakle, što su čipovi manji, efektniji su na više polja. Pa tako, konkretnije, ovi od 5nm donose 25 posto više prostora no aktualni od 7nm i uz to donose uštedu od 20 posto po pitanju energije. Već to je dovoljno za njihovu proizvodnju, ali jasno je da će biti i moćniji od aktualnih za dvadesetak posto.

Sve skupa veliki je iskorak za Samsung jer aktualna tehnologija predstavljena je još 2017., što znači da se kroz 2018. nisu donosili noviteti, da bi sad odjednom stigle dvije objave, 6nm procesi za 2019. i 7nm procesi za 2020. godinu. Tako nešto moralo se napraviti jer konkurencija ne miruje, što se posebno odnosi na ambiciozni TSMC.

Kako ništa ne bi prepuštao slučaju u trenucima tranzicije prema mobilnim mrežama pete generacije (5G), Samsung dodaje gas pa uz ove najave stižu i one da je počela masovna proizvodnja 5G mrežnih čipova, tako da se od samog starta postavi vodeća pozicija na tržištu i da se stvore temelji kako bi ona narednih godina ostala netaknutom.

Sve ovo nam sugerira da bi ulazak u novo desetljeće za Samsung mogao biti iznimno plodonosan.

Još iz kategorije

Konferencija Data Science Economy pokazala budućnost

Konferencija Data Science Economy pokazala budućnost

20.05.2019. komentiraj

Program konferencije Data Science Economy 2019 okupio je više od 250 sudionika. Taj podatak čini ju najvećim domaćim okupljanjem podatkovnih znanstvenika, poslovnih analitičara, konzultanata i stručnjaka te onih koji žele ostvariti karijeru na području Data Sciencea.

Kupci ne žele obećanja, već funkcionalna rješenja

Kupci ne žele obećanja, već funkcionalna rješenja

17.05.2019. komentiraj

Ekskluzivni Sigfox operater za Hrvatsku, IoT Net Adria, okupio je više od 300 stručnjaka na Touchpointu, prvoj Sigfox konferenciji u Hrvatskoj. Ovogodišnji susret tehnoloških stručnjaka, developera hardvera i softvera, stručnjaka iz poslovnog sektora i znanstvenika održao se nakon uspješno odrađene prve faze, odnosno izgradnje IoT mreže a druga faza, implementacija rješenja na hrvatskom tržištu, uskoro kreće.

Europske automobilske tvrtke okreću se IBM-u za hibridni cloud i umjetnu inteligenciju

Europske automobilske tvrtke okreću se IBM-u za hibridni cloud i umjetnu inteligenciju

16.05.2019. komentiraj

Europske kompanije Volkswagen i Moovster iz Njemačke te Vinturas iz Niozemske najavile su partnerstvo s IBM-om vezano uz hibridni cloud i umjetnu inteligenciju, koje se veže uz automobilsku industriju.