Samsung i Ericsson potpisali ugovor o licenciranju patenata

Samsung i Ericsson potpisali ugovor o licenciranju patenata

Samsung se, nakon potpisivanja 10-godišnjeg patentnog ugovora s Googleom, osigurao od patentnih tužbi na još jednoj strani potpisavši ugovor o licenciranju sa švedskom kompanijom Ericsson.

Švedski proizvođač mrežne opreme Ericsson je potpisao cross-licensing ugovor s korejskim divom Samsungom, čime je završen patentni spor između ove dvije kompanije, dok je s druge strane Ericsson podebljao svoje prihode za oko 652 milijuna dolara.

Patentni spor datira iz studenog 2012. godine, kada je Ericsson podnio patentnu tužbu protiv Samsunga, a nakon gotovo dvije godine pregovora obnovljen je FRAND licencni sporazum koji prvotno nije urodio plodom.

Samsung je tijekom prvih pregovora oko licenciranja tvrdio da je cijena koju Ericsson zahtijeva pretjerana, te su tijekom posljednjih pregovora uspjeli ispregovarati nešto nižu cijenu na koju su u konačnici i pristali.

Ericsson ima više od 33,000 patenata koji pokrivaju ključnu tehnologiju za 2G, 3G i 4G mreže i mobilne uređaje, te više od 100 licencnih ugovora s najvećim imenima industrije. Iz Ericssona navode da višegodišnji licencni ugovor uključuje plaćanje inicijalnog iznosa i naknade od strane Samsunga, iako se još uvijek ne zna koliko će točno iznositi naknada koju će Samsung plaćati Ericssonu.

Također nije otkriveno ni trajanje ovog ugovora, a Ericssonov direktor za intelektualno vlasništvo Kasim Alfalahi je naveo da se patentni ugovori općenito potpisuju na period između četiri i sedam godina.

Još iz kategorije

Monetizacijom podataka i automatizacijom procesa do poslovnog uspjeha

Monetizacijom podataka i automatizacijom procesa do poslovnog uspjeha

14.11.2019. komentiraj

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača poslovnog softvera i hardvera, Oracle, jučer je u zagrebačkoj Mimari održao Oracle Modern Business Forum 2019 - najveću regionalnu konferenciju Oracle poslovnih rješenja koja je okupila više od 250 domaćih i stranih stručnjaka iz područja financija, ljudskih resursa (HR), marketinga i prodaje. Konferencija je bila posvećena izazovima koje tvrtke imaju kod prihvaćanja brzog razvoja novih tehnologija, odnosno kako mogu odgovoriti na zahtjeve digitalne transformacije svojih organizacija i pospješiti poslovanje.

Vertiv nagrađen za najbolja rješenja uštede energije

Vertiv nagrađen za najbolja rješenja uštede energije

14.11.2019. komentiraj

Tvrtka Vertiv nagrađena je nagradom „Best Energy Efficiency Solution” za koncept uštede energije pod nazivom Energy Savings as a Service (ESaaS) na desetoj globalnoj radionici Telefónice. Projekt koji je Vertivu donio nagradu je Concepción postrojenje Telefónice u Madridu, u čijim se tehničkim prostorijama potrošnja energije smanjila za 85 posto, što je rezultiralo uštedom čak jednog gigawatta godišnje.

Combis dobitnik Oracle Specialization nagrade

Combis dobitnik Oracle Specialization nagrade

14.11.2019. komentiraj

Combis, regionalna high-tech ICT tvrtka, kao i Oracle Platinum partner, primio je Oracle Specialization Award. Nagradu za stručnost u Virtualized Core Network Systems (VCNS) području dodijelila je poslovna divizija Oracle Communcations EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika).