Samsung i Ericsson potpisali ugovor o licenciranju patenata

Samsung i Ericsson potpisali ugovor o licenciranju patenata

Samsung se, nakon potpisivanja 10-godišnjeg patentnog ugovora s Googleom, osigurao od patentnih tužbi na još jednoj strani potpisavši ugovor o licenciranju sa švedskom kompanijom Ericsson.

Švedski proizvođač mrežne opreme Ericsson je potpisao cross-licensing ugovor s korejskim divom Samsungom, čime je završen patentni spor između ove dvije kompanije, dok je s druge strane Ericsson podebljao svoje prihode za oko 652 milijuna dolara.

Patentni spor datira iz studenog 2012. godine, kada je Ericsson podnio patentnu tužbu protiv Samsunga, a nakon gotovo dvije godine pregovora obnovljen je FRAND licencni sporazum koji prvotno nije urodio plodom.

Samsung je tijekom prvih pregovora oko licenciranja tvrdio da je cijena koju Ericsson zahtijeva pretjerana, te su tijekom posljednjih pregovora uspjeli ispregovarati nešto nižu cijenu na koju su u konačnici i pristali.

Ericsson ima više od 33,000 patenata koji pokrivaju ključnu tehnologiju za 2G, 3G i 4G mreže i mobilne uređaje, te više od 100 licencnih ugovora s najvećim imenima industrije. Iz Ericssona navode da višegodišnji licencni ugovor uključuje plaćanje inicijalnog iznosa i naknade od strane Samsunga, iako se još uvijek ne zna koliko će točno iznositi naknada koju će Samsung plaćati Ericssonu.

Također nije otkriveno ni trajanje ovog ugovora, a Ericssonov direktor za intelektualno vlasništvo Kasim Alfalahi je naveo da se patentni ugovori općenito potpisuju na period između četiri i sedam godina.

Još iz kategorije

Aplikacija za komunikaciju unutar tvrtke

Aplikacija za komunikaciju unutar tvrtke

02.06.2020. komentiraj

Zagrebačka softverska i dizajnerska agencija Q odlučila je da u želji da radna atmosfera bude još bolja i da zaposlenici međusobno više komuniciraju, osmisliti Jenz. To je aplikacija koju su prvo testirali među sobom, a sada ju planiraju pustiti „u svijet“.

Bosch predstavio novi senzor za pozicioniranje za mobitele i pametne satove

Bosch predstavio novi senzor za pozicioniranje za mobitele i pametne satove

01.06.2020. komentiraj

Bosch Sensortec je najavio BMP390, novi barometarski senzor za pritisak visoke točnosti, ali i za praćenje visine u pametnim telefonima, ali i u nosivim te uređajima za reprodukciju zvuka. Novi senzor može mjeriti razlike u visini i do ispod deset centimetara, što se može zahvaliti poboljšanjoj rezoluciji. Samim time, točniji je 50 posto od prethodnika i Bosch na to može biti ponosan, ponajprije jer upravo takva osjetna poboljšanja stvaraju i održavaju odanu bazu korisnika.

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

29.05.2020. komentiraj

COVID-19 je pokrenuo najveću virtualizaciju u svijetu poslovanja. Preko noći su se organizacije, timovi i pojedinci morali prilagoditi novom normalnom načinu rada. Od sredine ožujka 2020. godine više od 90% radne populacije u svijetu prisiljeno je raditi od doma, dok prema podacima iz State of Global Workforce istraživanja, tijekom 2019. godine s udaljenih lokacija radilo je tek 20% zaposlenika. Ključno pitanje u ovom trenutku je kako će posao izgledati u budućnosti.