Samsung Exynos 7420 je 35 posto učinkovitiji od čipova rađenih na 20nm tehnologiji

Samsung Exynos 7420 je 35 posto učinkovitiji od čipova rađenih na 20nm tehnologiji

Samsung će 1. ožujka na Mobile World Congressu (MWC) u Barceloni predstaviti svoj premium uređaj Galaxy S6, a kako stvari stoje, uz njega će biti i Galaxy S6. No ono što zaokuplja pažnju jest koji procesor će se nalaziti u tim uređajima i nagađanja su već krenula, te se smatra da će to vrlo vjerojatno biti Exynos 7420 osmojezgreni procesor.

Kreator tog procesora je Samsung. Upravo zato je sve skupa zanimljivo, južnokorejski tehnološki gigant se vrlo vjerojatno udaljio od Qualcomma i ide sam u osvajanje tržišta procesora, a sve zahvaljujući inovacijama na samim čipovima za procesore. Točnije, riječ je o 14 nanometarskom čipu i to je velika prednost pred konkurencijom koja uvelike koristi 20 nanometarske čipove.

A razlika je, u teoriji, ogromna. Ušteda energije je između 30 i 35 posto, što je samo po sebi sjajno i ne treba previše navoditi koliko bi Samsung time bio ispred svih ostalih u ovo vrijeme kad je vijek baterije nešto o čemu se konstantno govori, prvenstveno zato što ne prati razvoj ostatka tehnologije.

I to nije sve, uz cijeli ovaj SoC (System on Chip) dolazi vrlo vjerojatno i grafički čip Mali-T760. Ali ono što plijeni dodatnu pozornost jest da je napravlje na trodimenzionalnoj (3D) FinFET tranzistorskoj tehnologiji, koja služi kako bi se nadišli limiti osnovne 2D Planar strukturne tehnologije. Dosad je sve to koristio samo Intel, ali na osobnim računalima. Samsung sve skupa prvi postavlja u svijet pametne telefonije.

Time se samo još jednom daje do znanja ono što je Steve Jobs davno govorio, da su to računala na dlanu. Vjerojatno nikad prije to sve bilo bliže istini kao što je posljednjih mjeseci. No pričekajmo 1. ožujka i vidjet ćemo što su sve nagađanja, što je teorija, a što je stvarnost.

Voljeli bismo da je sve navedeno stvarnost jer time bi Samsung industriju potaknuo da ode korak dalje.

Još iz kategorije

Dell Technologies i AT&T suradnja na Open Source Edge Computing platformi i 5G Software infrastrukturi

Dell Technologies i AT&T suradnja na Open Source Edge Computing platformi i 5G Software infrastrukturi

22.08.2019. komentiraj

Dell Technologies i AT&T zajedno istražuju razvoj ključnih područja otvorene infrastrukture za mreže nove generacije, koje će biti potrebne davateljima usluga prilikom podržavanja usluga u 5G svijetu, tvrde iz ove dvije kompanije i dodaju da 5G nije samo evolucija od 4G. 5G zahtijeva masovnu transformaciju te softversko definiranu, raščlanjenu i otvorenu infrastrukturu za automatizaciju isporuke i upravljanja mobilnim uslugama i nove telemetrije na temelju analitike kako bi se osigurala konzistentna razina usluga.

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

19.08.2019. komentiraj

Izlasci u noćne klubove i kafiće u kojima je velika gužva znaju biti poprilično stresni u trenucima kad pokušavate naručiti piće, ali konobari vas ne primjećuju ili se netko bezobrazan gura preko reda. Srećom, moderno doba staje na kraj i takvoj situaciji, a sve zahvaljujući umjetnoj inteligenciji!

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

10.08.2019. komentiraj

Dell Technologies ponudit će cjelovit portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije. Kroz optimizirani dizajn, novi Dell EMC PowerEdge poslužitelji u potpunosti će utjecati na AMD-ovu tehnologiju nove generacije procesora.