Samsung Exynos 7420 je 35 posto učinkovitiji od čipova rađenih na 20nm tehnologiji

Samsung Exynos 7420 je 35 posto učinkovitiji od čipova rađenih na 20nm tehnologiji

Samsung će 1. ožujka na Mobile World Congressu (MWC) u Barceloni predstaviti svoj premium uređaj Galaxy S6, a kako stvari stoje, uz njega će biti i Galaxy S6. No ono što zaokuplja pažnju jest koji procesor će se nalaziti u tim uređajima i nagađanja su već krenula, te se smatra da će to vrlo vjerojatno biti Exynos 7420 osmojezgreni procesor.

Kreator tog procesora je Samsung. Upravo zato je sve skupa zanimljivo, južnokorejski tehnološki gigant se vrlo vjerojatno udaljio od Qualcomma i ide sam u osvajanje tržišta procesora, a sve zahvaljujući inovacijama na samim čipovima za procesore. Točnije, riječ je o 14 nanometarskom čipu i to je velika prednost pred konkurencijom koja uvelike koristi 20 nanometarske čipove.

A razlika je, u teoriji, ogromna. Ušteda energije je između 30 i 35 posto, što je samo po sebi sjajno i ne treba previše navoditi koliko bi Samsung time bio ispred svih ostalih u ovo vrijeme kad je vijek baterije nešto o čemu se konstantno govori, prvenstveno zato što ne prati razvoj ostatka tehnologije.

I to nije sve, uz cijeli ovaj SoC (System on Chip) dolazi vrlo vjerojatno i grafički čip Mali-T760. Ali ono što plijeni dodatnu pozornost jest da je napravlje na trodimenzionalnoj (3D) FinFET tranzistorskoj tehnologiji, koja služi kako bi se nadišli limiti osnovne 2D Planar strukturne tehnologije. Dosad je sve to koristio samo Intel, ali na osobnim računalima. Samsung sve skupa prvi postavlja u svijet pametne telefonije.

Time se samo još jednom daje do znanja ono što je Steve Jobs davno govorio, da su to računala na dlanu. Vjerojatno nikad prije to sve bilo bliže istini kao što je posljednjih mjeseci. No pričekajmo 1. ožujka i vidjet ćemo što su sve nagađanja, što je teorija, a što je stvarnost.

Voljeli bismo da je sve navedeno stvarnost jer time bi Samsung industriju potaknuo da ode korak dalje.

Još iz kategorije

Aplikacija za komunikaciju unutar tvrtke

Aplikacija za komunikaciju unutar tvrtke

02.06.2020. komentiraj

Zagrebačka softverska i dizajnerska agencija Q odlučila je da u želji da radna atmosfera bude još bolja i da zaposlenici međusobno više komuniciraju, osmisliti Jenz. To je aplikacija koju su prvo testirali među sobom, a sada ju planiraju pustiti „u svijet“.

Bosch predstavio novi senzor za pozicioniranje za mobitele i pametne satove

Bosch predstavio novi senzor za pozicioniranje za mobitele i pametne satove

01.06.2020. komentiraj

Bosch Sensortec je najavio BMP390, novi barometarski senzor za pritisak visoke točnosti, ali i za praćenje visine u pametnim telefonima, ali i u nosivim te uređajima za reprodukciju zvuka. Novi senzor može mjeriti razlike u visini i do ispod deset centimetara, što se može zahvaliti poboljšanjoj rezoluciji. Samim time, točniji je 50 posto od prethodnika i Bosch na to može biti ponosan, ponajprije jer upravo takva osjetna poboljšanja stvaraju i održavaju odanu bazu korisnika.

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

29.05.2020. komentiraj

COVID-19 je pokrenuo najveću virtualizaciju u svijetu poslovanja. Preko noći su se organizacije, timovi i pojedinci morali prilagoditi novom normalnom načinu rada. Od sredine ožujka 2020. godine više od 90% radne populacije u svijetu prisiljeno je raditi od doma, dok prema podacima iz State of Global Workforce istraživanja, tijekom 2019. godine s udaljenih lokacija radilo je tek 20% zaposlenika. Ključno pitanje u ovom trenutku je kako će posao izgledati u budućnosti.