Samsung Exynos 7420 je 35 posto učinkovitiji od čipova rađenih na 20nm tehnologiji

Samsung Exynos 7420 je 35 posto učinkovitiji od čipova rađenih na 20nm tehnologiji

Samsung će 1. ožujka na Mobile World Congressu (MWC) u Barceloni predstaviti svoj premium uređaj Galaxy S6, a kako stvari stoje, uz njega će biti i Galaxy S6. No ono što zaokuplja pažnju jest koji procesor će se nalaziti u tim uređajima i nagađanja su već krenula, te se smatra da će to vrlo vjerojatno biti Exynos 7420 osmojezgreni procesor.

Kreator tog procesora je Samsung. Upravo zato je sve skupa zanimljivo, južnokorejski tehnološki gigant se vrlo vjerojatno udaljio od Qualcomma i ide sam u osvajanje tržišta procesora, a sve zahvaljujući inovacijama na samim čipovima za procesore. Točnije, riječ je o 14 nanometarskom čipu i to je velika prednost pred konkurencijom koja uvelike koristi 20 nanometarske čipove.

A razlika je, u teoriji, ogromna. Ušteda energije je između 30 i 35 posto, što je samo po sebi sjajno i ne treba previše navoditi koliko bi Samsung time bio ispred svih ostalih u ovo vrijeme kad je vijek baterije nešto o čemu se konstantno govori, prvenstveno zato što ne prati razvoj ostatka tehnologije.

I to nije sve, uz cijeli ovaj SoC (System on Chip) dolazi vrlo vjerojatno i grafički čip Mali-T760. Ali ono što plijeni dodatnu pozornost jest da je napravlje na trodimenzionalnoj (3D) FinFET tranzistorskoj tehnologiji, koja služi kako bi se nadišli limiti osnovne 2D Planar strukturne tehnologije. Dosad je sve to koristio samo Intel, ali na osobnim računalima. Samsung sve skupa prvi postavlja u svijet pametne telefonije.

Time se samo još jednom daje do znanja ono što je Steve Jobs davno govorio, da su to računala na dlanu. Vjerojatno nikad prije to sve bilo bliže istini kao što je posljednjih mjeseci. No pričekajmo 1. ožujka i vidjet ćemo što su sve nagađanja, što je teorija, a što je stvarnost.

Voljeli bismo da je sve navedeno stvarnost jer time bi Samsung industriju potaknuo da ode korak dalje.

Još iz kategorije

Huawei razvio umjetnu inteligenciju za zaštitu šuma, pomoć slijepima i održivu proizvodnju hrane

Huawei razvio umjetnu inteligenciju za zaštitu šuma, pomoć slijepima i održivu proizvodnju hrane

20.01.2020. komentiraj

Huawei je razvio program TECH4ALL temeljen na tehnologijama umjetne inteligencije koji je usmjeren spašavanju ugroženih jedinki životinja. Program se naslanja na ciljeve o održivom razvoju Ujedinjenih naroda (UN) i pokušava spriječiti daljnju eroziju biološke raznolikosti koja se negativno održava i na kvalitetu života ljudi na okolnim područjima.

Širenje hibridnih modela obrade podataka jedan je od novih trendova podatkovnih centara

Širenje hibridnih modela obrade podataka jedan je od novih trendova podatkovnih centara

18.01.2020. komentiraj

Nova godina donosi brojne nove trendove u svim područjima poslovanja. Posljednjih godina intenzivirale su se rasprave o efektivnosti clouda, što je rezultiralo zaključkom da je optimalno rješenje hibridan model koji inkorporira javne i privatne cloud modele i edge assets u postojeću jezgru. Ovakav inovativni pristup upravljanju podacima jedan je od pet novih trendova podatkovnih centara koje su identificirali stručnjaci iz Vertiva, globalnog pružatelja usluga kritične digitalne infrastrukture.

Combis izabran za Palo Alto Networks NextWave Platinum Innovator partnera

Combis izabran za Palo Alto Networks NextWave Platinum Innovator partnera

15.01.2020. komentiraj

Jedna od najvećih domaćih ICT tvrtki Combis, u vlasništvu HT-a, postala je Palo Alto Networks NextWave Platinum Innovator. Tako se Combis priključio izabranoj grupi Channel Partner kompanija koje zadovoljavaju Platinum Innovator performanse, sposobnosti i poslovne zahtjeve Palo Alto Networks NextWave Channel Partner programa.