Rekordna 2019. godina za IN2 uz rast prihoda 7 posto i dobiti 80 posto

Rekordna 2019. godina za IN2 uz rast prihoda 7 posto i dobiti 80 posto

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Za IN2 grupu 2019. je u smislu poslovnih rezultata bila rekordna od osnivanja tvrtke do danas po svim financijskim pokazateljima, ističe ekskluzivno za ICTbusiness.info predsjednica Uprave IN2 Katarina Šiber Makar koja uskoro postaje članicom Nadzornog odbora i u unutar CSI grupe koja je vlasnik IN2 zadužena za strateški razvoj i akvizicije.  Ovo je nastavak iznimno pozitivnog trenda drugu godinu za redom, ističe Katarina Šiber Makar.

Prihod IN2 grupe narastao je u odnosu na 2018. godinu  oko 7 posto i iznosi oko 232 milijuna kuna, pokazuju preliminarni podaci poslovanja jer IN2 još mora proći reviziju.

Ostvaren je i rast bruto i neto dobiti za više od 80 posto u odnosu na 2018. godinu uzo to da je IN2 Zagreb zabilježio je rast od oko 50 posto. Neto dobit za 2018. je preko 17 milijuna kuna. EBITDA IN2 grupe za 2019. godinu bit će oko 29 milijuna HRK, što je rast od 11 milijuna HRK u odnosu na 2018. godinu.

„Prošla godina za IN2 bila godina rasta, razvoja i izazova kojima smo se uspješno prilagodili. Naša očekivanja i planovi za 2020. godinu su usmjereni na daljnji rast i razvoj. IN2 grupa ima definirane srednjoročne i dugoročne planove koji su već donijeli i nastavljaju donositi pozitivne rezultate“, s ponosom ističe Katarina Šiber Makar.

Kada se govori o poslovanju, ona napominje kako je CSI je preuzeo IN2 kao vrlo zaduženu kompaniju s 56 milijuna kuna dugova prema financijskim institucijama. „Iskoristili smo dolazak novog vlasnika za novi poslovni uzlet bez zaduženosti. Dodatno, veći fokus na naplati potraživanja i upravljanju tokovima novca doprinio je likvidnosti i omogućio današnju financijsku neovisnost IN2.

Kroz 2019. godinu fokusirali smo se na poslovne segmente u kojima smo vidjeli prilike za rast i naš  vlastiti napredak i razvoj. Predstavili smo i neke nove i inovativne proizvode kojima smo odgovorili na potrebe tržišta i koje je tržište prepoznalo. Zadržali smo i proširili kvalitetnu strukturu klijenata, kako u regiji tako i na drugim tržištima. Sve je to utjecalo na prethodno spomenuti nastavak našeg rasta i poslovne rezultate u konačnici“, ističe Katarina Šiber Makar.

Prošla godina bila je jako dinamična po pitanju broja i sadržaja projekata. Od konkretnih projekata u prošloj godini izdvojila bih nedavno završen projekt informacijskog sustava e-Okolje za Agenciju za okoliš Republike Slovenije, platformu koja omogućuje digitalizaciju postupaka izdavanja okolišnih dozvola te je temelj za sve buduće nadogradnje nacionalnog informacijskog sustava za zaštitu okoliša i prirode u Sloveniji, ističe Katarina Šiber Makar.

„Imali smo puno aktivnosti u segmentu informatizacije zdravstvenih usluga uvođenjem bolničkih informatičkih sustava u Saudijskoj Arabiji i JI Aziji. S našim dugoročnim partnerom Državnom geodetskom upravom  razvili smo portal GeoHrvatska, a sudjelovali smo i u spajanju pilot bolnica u projektu Centralnog mjesta za zaprimanje, distribuciju i praćenje lagera cjepiva Republike Hrvatske (eCEZDLIH) i Centralnog e-Cijepnog kartona (eCIJEPIH). Već ranije smo predstavili rješenja usmjerena na razvoj „pametnih“ gradova poput Eko karte i rješenja IN2 Water za koje smo nedavno primili i nagradu National Geographica za održivi razvoj. Tvrtka smo koja je osjetljiva na svoj društveni i socijalni doprinos, doprinos okolišu pa nas ova nagrada posebno veseli. Nastojimo kroz sve što radimo provući nit stvaranja dodane vrijednosti za društvo ili doprinos zaštiti okoliša“, pojašnjava Katarina Šiber Makar.

Kad govorimo o pitanjima svakodnevnog poslovanja za tisuće poslovnih subjekata, prošle su godine razvili servis za online registraciju obrta i društava -  d.o.o i j.d.o. Također, u suradnji s FINA-om pustili su i portal Infobiz koji pruža uslugu prikaza financijskih poslovnih pokazatelja i analiza za poslovne subjekte u Hrvatskoj. U ovom trenutku IN2 sudjeluje i na implementaciji platforme Digitalna komora, koja za krajnji cilj ima digitalizaciju usluga Hrvatske gospodarske komore, čime nastavljaju, kako tvrdi Katarina Šiber Makar s doprinosnom digitalnoj transformaciji javnih usluga u Hrvatskoj te programu Digitalne Europe.

„Također smo završili nekoliko implementacija našeg novog proizvoda IN2bpm, rješenja za digitalizaciju poslovnih procesa, uz brojne implementacije e-računa, ali i druge namjene kojima tvrtke mogu modernizirati svoje procese i poslovanje. Pokrenuli smo i investicije u unapređenja vlastitog proizvoda OPUS ERP i Invest2 rješenja za investicijske i mirovinske fondove, uz planirano proširenje klijentske baze i u tom segmentu“, napominje Katarina Šiber Makar.

Na području osiguranja smo još osnažili našu vodeću poziciju u regiji. Implementirali smo core rješenje u podružnicama Croatia osiguranja u Sloveniji i BiH, pojašnjava nam Katarina Šiber Makar i dodaje da Triglav osiguranje koristi njihovo CRM rješenje koje temelji na Microsoft Dynamics platformi, što je prva i najveća on line implementacija u srednjoj i istočnoj Evropi.

„Posebno smo ponosni na našu digitalnu platformu koja osiguravajućim društvima omogućuje digitalizaciju poslovanja i time stavlja klijente u središte poslovnih procesa. Ove aktivnosti su prepoznate i na međunarodnoj sceni tako da je naše rješenje Insurance2Digital Customer 2019 godine uvršteno među top 100 Insurtech rješenja.

Dodatno smo ojačali vodeću regionalnu poziciju na tržištu mirovinskih fondova. U prošloj godini proširili smo suradnju regionalnom grupacijom Triglav i Prvom osebnom zavarovalnicom (POZ), te u uspostavili suradnju s Hrvatskim registrom obveza po kreditima (HROK) što je rezultiralo implementacijom sustava za razmjenu podataka o klijentima koji nisu ispunili dospjele obveze u roku“, ističe Katarina Šiber Makar.

Na hrvatskom tržištu prepoznati su po rješenjima za digitalizaciju javne uprave i javnih servisa, ali i u gospodarstvu. Ovakvi projekti u pravilu podrazumijevaju tehnički i poslovno složena rješenja i dugotrajne procese implementacije, postavljaju visoke standarde izvedbe i dostupnosti, podrazumijevaju velike timove za izvedbu i podršku, pojašnjava Katarina Šiber Makar.

„Očekujem da će se još više korisnika i klijenata odlučiti na modernizaciju informatičke infrastrukture i primjenu pametnih rješenja koja mogu podići kvalitetu njihovog poslovanja i razinu usluge. U današnjem svijetu bitno je prepoznati nove mogućnosti koje digitalizacija i napredna IT rješenja donose ne kao prijetnju već kao priliku.

Mi u IN2 ćemo i dalje nastaviti s našim zaokruženim pristupom ponude rješenja. Vjerujem da smo još uvijek među rijetkim tvrtkama koje klijentima mogu ponuditi integrirani i individualizirani pristup rješavanju njihovih IT pitanja. Uz tehnologiju i softver pružamo iskustvo i stručnost poslovnih konzultanata, analitičara i voditelja proizvoda koji osiguravaju i nadogradnju i održavanje, dakle, cjelovitu uslugu s dodanom vrijednošću“, ističe Katarina Šiber Makar.

Prema njezinim riječima nastavljaju i s ulaganjima u razvoj zaposlenika  i na razini grupe kojoj pripada IN2 te su tako u prošloj godini pokrenuti programi razvoja koji su u ovoj fazi prvenstveno fokusirani na leadership i način poslovnog upravljanja koje primjenjuje CSI grupa. Uvode, prema njezinim riječima, niz mjera oblikovanja radnih mjesta koja će IN2 stručnjacima s jedne strane nuditi stabilnost, a s druge strane prilike za rast, usavršavanje i otkrivanje područja u kojima su posebno dobri.

„Dolaskom novog predsjednika Uprave i mojim ulaskom u Nadzorni odbor dodatno smo osnaženi za nastavak rasta i razvoja, i na operativnoj i na strateškoj razini. U iduće dvije godine očekujemo daljnji organski rast, ali ćemo više poraditi i na anorganskom rastu – kroz akvizicije novih produkata i to kroz otkup vlasništva tj. IP prava nad tim produktima i akvizicije IT tvrtki, koje će donijeti nove produkte, klijente i tržišta“, zaključuje Katarina Šiber Makar.

Još iz kategorije

Postoje li nedostatci u sustavima podatkovnih centara, istraživanje kaže da

Postoje li nedostatci u sustavima podatkovnih centara, istraživanje kaže da

21.02.2020. komentiraj

Da usluge podatkovnih centara ispunjavaju njihove svakodnevne potrebe potvrđuje tek 29 posto utjecajnih klijenata, dok samo 6 posto smatra da se podatkovni centri pravovremeno ažuriraju prijevremeno, predviđajući njihove potrebe. Takve zaključke moguće je pronaći u izvještaju najnovijeg zajedničkog istraživanja tvrtki Forbes Insights i Vertiv (NYSE: VRT)  - “The Modern Data Center: How IT is Adapting to New Technologies and Hyperconnectivity. Istraživanje se temelji na odgovorima 150 ispitanika na vodećim funkcijama podatkovnih centara te sistemskih inženjerima koji pružaju podatkovne usluge u različitim poslovnim sektorima diljem svijeta.

Osnovana udruga croAI koja će baviti promocijom umjetne inteligencije i rješenja baziranih na AI-u

Osnovana udruga croAI koja će baviti promocijom umjetne inteligencije i rješenja baziranih na AI-u

20.02.2020. komentiraj

CroAI okuplja kao Udruga za umjetnu inteligenciju vodeće hrvatske tvrtke iz područja umjetne inteligencije te podržavajuće članove, a to su sve tvrtke ili pojedinci koji razumiju utjecaj umjetne inteligencije na sve aspekte života i žele biti dio pozitivne promjene hrvatskog društva kroz adekvatnu primjenu umjetne inteligencije.

Startup airt predstavio svoje rješenje za banke

Startup airt predstavio svoje rješenje za banke

19.02.2020. komentiraj

Hrvatski AI startup Airt, kojeg su osnovali Davor Runje i Hajdi Ćenan, predstavio je jučer svoje fintech rješenje namijenjeno malim i srednjim bankama koje zanima umjetna inteligencija (AI) kako bi bolje upoznale svoje korisnike te im na bolji način ponudile i komunicirale svoje proizvode i usluge. Kako ističu osnivači njihovo se rješenje trenutno koristi na hrvatskom tržištu i u regiji, a ubrzo će biti dostupno u cijelom svijetu.